Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

West Ham a Fiorentina v Praze: 25 tisíc fanoušků bez lístku a policejní manévry!

Autor: sm

V pozoru jsou nejen fanoušci, ale i policisté! Už dnes se v českém hlavním městě odehraje finále Evropské konferenční ligy mezi Fiorentinou a West Hamem. Pikantní duel je to nejen pro Čechy, kteří mají své zastoupení v kádrech obou celků, ale také pro věrné fanoušky z domácí půdy obou klubů. Očekává se, že do Prahy přicestuje zhruba 25 tisíc fandů, kteří ani nemají vstupenku na stadion! Nejen proto policie s předstihem několika dní přistoupila ke zvláštním opatřením, které předem zveřejnila.

„Na bezpečnostním opatření, jehož cílem je především bezproblémový průběh celé akce, se bude podílet několik stovek policistů z pořádkové, dopravní, cizinecké policie a kriminální služby. Také členové antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky spolu s kolegy na koních, psovodi a letecká služba,“ informovala policie, která nechce nic podcenit.

Do Prahy přijeli své kluby podpořit tisíce fanoušků, přičemž někteří dokonce dorazili bez lístku. Počet takových lidí se odhaduje na 25 tisíc. Policie mezitím s předstihem několika dní začala situaci v hlavním městě kvůli pikantnímu utkání monitorovat. 

„Ve středu 7. června budou v deset hodin otevřeny FAN zóny West Hamu na Letné a Fiorentiny na Výstavišti. Vzhledem k předpokládanému počtu fanoušků obou týmů v řádech tisíců, je velmi pravděpodobné, že v okolí těchto zón budou v průběhu dne možné dopravní komplikace. Ty lze předpokládat i při jejich přesunu směrem k fotbalovému stadionu v Edenu v průběhu dne. Začátek fotbalového klání je stanoven na 21:00 hodin,“ stojí v prohlášení.

Došlo také k uzavření několika cest, mezi kterými budou ulice U Slavie a U Vršovického hřbitova (od 14:00 do cca 4:00), Vladivostocká až po ulici Amurská (od 8:00 do cca 4:00) a Vladivostocká až po Kubánské náměstí (od 14:00 do cca 4:00).

„V ulicích Gruzínská, Jerevanská, Kišiněvská, Amurská, Krasnojarská a Užocká bude zaveden obousměrný provoz,“ informoval policejní mluvčí Jan Rybanský, podle kterého budou provoz v těchto lokalitách usměrňovat policisté z oddělení řízení dopravy.

Policisté také připomněli, že podle zákona není možné použití pyrotechniky na stadionu, ale ani mimo něj. „Její případné použití pak bude řešeno na místě,“ uvedla policie.

Ta musela řešit konflikt v Rytířské ulici, kde několik italských příznivců napadlo fanoušky West Hamu. Výsledek? Šestnáct zadržených, tři zranění a jeden napadený policista. ,,Na osobní svobodě jsme omezili 16 osob a v tuto chvíli celou událost prověřujeme," sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský na twitteru.

Stadion své brány otevře fanouškům v 18:00, ale vzhledem k tomu, že u vstupu budou pořadatelé návštěvníky kontrolovat, vyplatí se vyrazit na místo s dostatečným předstihem.

Pro české fanoušky se jedná o atraktivní zápas nejen kvůli tomu, že budou moci vidět legendární zahraniční kluby aniž by opustili svou domovinu, ale také protože uvidí v akci tuzemské fotbalové reprezentanty. S Kladiváři přicestují do Prahy Tomáš Souček (28) a Vladimír Coufal (30), s italským celkem pak dorazí Antonín Barák (28). Do karet ale fotbalovým fanouškům nehraje počasí, které je v těchto dnech deštivé... 

Policisté museli řešit vážný konflikt fanoušků v Rytířské ulici
Policisté museli řešit vážný konflikt fanoušků v Rytířské ulici