Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Umění Muchové uhranulo svět i legendy, ale... Výsměch od Kyrgiose!

Autor: TT

A nedá si pokoj! Svérázný bouřlivák Nick Kyrgios se moc nestará o to, co činí nebo co z něj vypadne na kurtu, na tiskovce, potažmo zpoza počítače. Po sérii skandálů, jako bylo neprokázané napadení jeho ex či nařčení fanynky z opilosti, nyní dehonestuje ženskou část turnaje French Open. Včetně české hvězdy Karolíny Muchové.

Sportovní prostředí je mnohdy z velké části sexistické, proto to dámy nemají vůbec jednoduché. Je však ženský tenis nudný? Kdeže! Odborná obec, ať už jde o bývalé a současné tenisty nebo různé analytiky a další experty, se až na pár výjimek jednohlasně shoduje, že letošní 122. ročník Roland Garros přinesl skutečně záživný ženský tenis bez jakékoliv nudy a šedi.

To se letos o mužské dvouhře mnohdy říci nedalo. Absolutní vrchol se zřejmě odehrál v rámci semifinálového duelu Novaka Djokoviče s Carlosem Alcarazem. Sice od začátku nabízel prvotřídní podívanou, jenže Španěl se v průběhu zápasu bohužel zranil. Třetí i čtvrtý set tak jednoznačně patřil Djokovičovi, který poslední sety vyhrál shodně 6:1.

Zatímco mužský pavouk nepřinesl žádné velkolepé drama, ženská část turnaje byla plná zvratů a neuvěřitelných výkonů sahajících až na samotné dno lidských sil. Zejména pestrý tenis v podání naší Karolíny Muchové vzbuzoval úžas a nadšení, na její osobu se valila samá slova chvály. I ostatní hráčky se nenechaly zahanbit a ukázaly mužům, „zač je toho loket“.

Asi nejlepším zápasem byla nesmírně vyrovnaná semifinálová bitva mezi Karolínou Muchovou a Arynou Sabalenkovou, v jejímž závěru česká tenistka předvedla neuvěřitelný obrat. Koneckonců i velký nápis na východní tribuně centrálního dvorce Philippa Chatriera hlásá, že vítězství patří těm nejhouževnatějším. Není tedy divu, že za svůj obdivuhodný výkon sklidila Muchová mnoho pozitivních reakcí.

„To je něco! nemám slov! Ten zápas měl úplně všechno, co vůbec můžete od utkání chtít,“ pěla ódy bývalá americká hráčka Chris Evertová, osmnáctinásobná grandslamová šampionka a sedminásobná vítězka Roland Garros.

„Tohle byl nejlepší zápas na okruhu WTA. Myslím, že tu máme novou Ash Bartyovou. Ona (Muchová) se k ní hodně přiblížila, akorát s ještě větší silou,“ srovnával Mats Wilander, komentátor Eurosportu a trojnásobný vítěz French Open, pestrou hru české finalistky s bývalou světovou jedničkou, jež vloni ukončila kariéru.

V podobném duchu se neslo i následné finále, které zanechalo tenisový svět v mrákotách. Karolína Muchová chtěla na French Open 2023 napodobit předloňský triumf Barbory Krejčíkové, v cestě ji stála polská světová jednička Iga Swiateková. Muchová hrála opravdu skvěle s velkým nábojem, ale na Swiatekovou nakonec nestačila i díky dvojchybě na samém závěru. Její sen o premiérovém grandslamovém titulu v kariéře tak zůstal nenaplněn, alespoň prozatím.

Někdejší trenérka Sereny Williamsové, Samantha Stosurové či Karolíny Plíškové a bývalá špičková australská deblistka Rennae Stubbsová poté porovnávala mužský a ženský turnaj na Roland Garros 2023: „Neříkejte mi, že ženský tenis je nudný! Semifinále bylo lepší a finále je fantastické. Ano, druhý set Alcaraze s Jokerem byl úchvatný, ale ten zápas byl nakonec nudný. A zápas Ruuda se Zverevem byl BLAHHH. Díky bohu za dámy!“.

Australan Nick Kyrgios však zase způsobil velké pozdvižení, jak už je jeho dobrým zvykem, neboť se podobným závěrům vysmál. Na tweet Stubbsové zareagoval výsměšným emotikonem. Ta evidentně nechápala, co je na jejím názoru k smíchu. „Nicku, řekni mi, v čem nemám pravdu?“ pídila se po odpovědi. Jenže od Kyrgiose znovu provokativně přišel stejný emoticon.

Nešlo však o ojedinělý posměšný příspěvek od australského tenisty, kterým sházoval názory bývalých hráčů a lidí z oboru. „Kdy naposledy jsme viděli hráčku s tak komplexním tenisem, jako je Muchová?“ žasl na Twitteru respektovaný kouč Patrick Mouratoglou, který rovněž kdysi vedl Serenu Williamsovou. Od Kyrgiose ale přišel zase jen výsměch bez dalšího vysvětlení.

Tenisoví nadšenci se pak zastávali expertů i hráček a vůči posměšným výrokům Nicka Kyrgiose vyjádřili nesouhlas. Jeden z fanoušků dokonce poukázal na to, že tento Australan nikdy nebyl řádně hnán k odpovědnosti za sexistické urážky. Již několikrát totiž způsobil nemalé pobouření, když své ponižující poznámky směřoval na adresu ženského tenisu. Bude mít jeho nevhodné chování nějakou dohru?

Svérázný bouřlivák Nick Krygios se vysmívá ženskému tenisu.
Svérázný bouřlivák Nick Krygios se vysmívá ženskému tenisu.