Jan Jaroch
1. června 2023 • 18:05

Proč Američanka září? Protože jsem z půlky Češka! hlásí ztracená naděje

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Bída českých dam na Roland Garros bije do očí. Z dvanácti tenistek na startu turnaje přežila první dvě kola jen Karolína Muchová. Přesto nezůstala jedinou slečnou v turnaji, která vlastní český pas. Tenisovému světu se hlasitě připomněla ztracená naděje Kayla Dayová, někdejší obří talent. Třiadvacetiletá Američanka, jejíž maminka Dana pochází z pražských Strašnic, složila Madison Keysovou 6:2, 4:6, 6:4 a jásá z postupu mezi 32 nejlepších.



V sedmnácti jí ležel tenisový svět u nohou. Byla obletovanou slečnou s agentem v patách, propracovala se do 3. kola v Indian Wells, zahrála si mezi dospělými hlavní soutěž US Open. Její jméno si zapamatujte, říkalo se. Pak se vytratila.

„Natrhla jsem si břišní sval, zlomila si nohu, měla problémy s kyčlemi, dostala mononukleózu. Lepila se na mě smůla, každá potíž mě vyřadila na tři čtyři měsíce. A když jsem se pomalu začala cítit fit, udeřil covid a vše se zastavilo,“ líčila svůj příběh, během něhož se propadla až do šesté stovky žebříčku.

Už není brána za příští velkou věc tenisu, nemá umetenou cestičku. „O to víc si vážím toho, že jsem se dostala zpět na tuhle úroveň. Vydřela jsem si to,“ vyprávěla s úsměvem v Paříži, kde už včetně kvalifikace vyhrála pět utkání za sebou. A coby 138. tenistka žebříčku patří mezi 32 nejlepších antukového grandslamu. K velké radosti wimbledonského vítěze Pata Cashe, jenž je jejím koučem. S Australanem se seznámila ve svém kalifornském klubu, letos v Melbourne jí nabídl pomocnou ruku a tak to už zůstalo.

Její maminka Dana patří k těm, kteří emigrovali z Československa těsně před pádem komunistického režimu. Bylo to v roce 1988, kdy se jako třiadvacetiletá rozhodla pro útěk do USA, kde už žil její strýc. V kalifornské Santa Barbaře se vdala za Američana a v roce 1999 se narodila Kayla.

Ta se k českým kořenům hrdě hlásí. „Mám i český pas, což je při cestách do Evropy hodně užitečné,“ hlásá Dayová. „Mám je z Prahy, mluvím plynně česky. Jsem poloviční Češka, což je možná jediný důvod, proč jsem dobrá v tenise,“ rozesmála se levoruká tenistka, jejímiž vzory jsou Martina Navrátilová a Rafael Nadal. „A když jsem byla menší, tvrdila jsem trenérovi, že hraju jako Petra Kvitová. Jen vyvalil oči: Zapomeň na to, vůbec nehraješ jako ona. A je teda fakt, že stylově si moc podobné nejsme,“ rozprávěla Dayová.

Zatímco Kvitová a desítka dalších jejích krajanek už na Roland Garros skončily, ji čeká v dalším kole důležitý zápas. Soupeřkou jí bude Slovenka Anna Karolína Schmiedlová.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud