Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Střelba v Aucklandu před začátkem fotbalového MS žen: Pořadatelé zpřísňují opatření!

Autor: ČTK, sm

Po střelbě v Aucklandu se dnešní zahajovací utkání mistrovství světa fotbalistek na Novém Zélandu odehraje za zpřísněných bezpečnostních podmínek. Informovali o tom pořadatelé.

Ke střelbě došlo na staveništi a zemřeli při ní tři lidé včetně střelce. Podle novozélandského premiéra Chrise Hipkinse šlo o izolovaný incident, který neměl politický či ideologický motiv a neohrozil začátek šampionátu.

Pořadatelé však přesto zvýšili bezpečnostní opatření na stadionu Eden Park, kde turnaj odstartuje zápasem Nového Zélandu s českou trenérkou Jitkou Klimkovou a Norskem, jehož hotel je kousek od místa střelby.

„Vzbudila nás helikoptéra, která létala poblíž hotelu. Ale celou dobu jsme se cítily v bezpečí,“ citovala agentura AP norskou kapitánku Maren Mjeldeovou. „FIFA má dobrá bezpečnostní opatření v hotelu, navíc na to máme i vlastního člověka,“ dodala.

Kromě zvýšených bezpečnostních opatření by střelba neměla průběh šampionátu, který s Novým Zélandem pořádá i Austrálie, nijak ovlivnit. „Byli jsme informováni, že došlo k izolovanému incidentu, který neměl s fotbalem nic společného. Zápas proběhne podle plánu,“ uvedla FIFA v prohlášení.

„Oceňuji, že novozélandské úřady s námi byly od prvních okamžiků po tragické události v neustálém kontaktu. Také jsme obdrželi všechny potřebné záruky,“ přidal předseda FIFA Gianni Infantino.

FIFA také uvedla, že dnešnímu utkání v Aucklandu mezi Novým Zélandem a Norskem i druhému zápasu Austrálie s Irskem v Sydney bude předcházet minuta ticha.

Střelba si vyžádala mrtvé a zraněné
Střelba si vyžádala mrtvé a zraněné