Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Napjatá situace okolo Fedotova: Flyers se právně brání proti jeho podpisu s CSKA

Autor: TT

Je to pořádně zamotaná polízanice! Hokejový brankář Ivan Fedotov se již viděl v NHL poté, co před rokem podepsal kontrakt s Philadelphií Flyers. Místo vytouženého ročního angažmá v zámoří ho však režim donutil narukovat k ruskému námořnictvu. Hokejista se už vrátil do civilu! Kam ale zamíří jeho další kroky? A jakou roli má v této kauze IIHF?

O vysokém ruském brankářovi se toho za poslední rok napsalo skutečně hodně! Příběh Ivana Fedotova zná téměř každý hokejový fanoušek. Vítěz Gagarinova poháru a stříbrný olympijský medailista z Pekingu odmítl setrvat ve vlasti a chtěl si vyzkoušet angažmá v nejslavnější soutěži světa. Podepsal tedy roční kontrakt s týmem Philadelphie Flyers, ale po vypršení jeho smlouvy s CSKA Moskva ho zadrželi pracovníci ruské vojenské správy.

Ivan Fedotov byl následně obviněn z nákupu falešného průkazu a zatčen coby vojenský dezertér. Tento tradiční ruský klub totiž spadá pod křídla tamního ministerstva obrany. Více než dvoumetrový obr tak strávil rok ve službě ve Vojensko-námořnické akademii v Petrohradě. Uniformu již Fedotov odložil a je zpátky v civilu! Na začátku července tento rodák z finské Lappeenranty překvapivě podepsal dvouletou smlouvu i s týmem CSKA Moskva navzdory své předchozí vůli a smluvnímu závazku, který byl ujednán daleko dříve. Svým nečekaným rozhodnutím celou aféru ještě více zamotal!

Do celé věci se pochopitelně vložili právníci! Flyers, vedení NHL i hráčský agent J.P. Barry z CAA Sports tak hledají společnými silami nejlepší možné východisko pro hráče. Slavná organizace na tuto nemilou a značně zapeklitou situaci chtěla reagovat zmrazením jeho smlouvy pro ročník 2022/23, jenže tento právní proces se jaksi zadrhl. Nikdo vlastně teď netuší, který z kontraktů je aktuálně platný a jak dále postupovat. Ivan Fedotov tak uvízl mezi dvěma ligami!

Americký klub společně s vedením ligy předložily Mezinárodní hokejové federaci (IIHF) návrh, aby byla jejich smlouva s ruským gólmanem přenesena do další sezony. Logicky argumentují tím, že by se původní roční dohoda měla považovat za uzavřenou až od července příštího roku, neboť Fedotov svůj závazek vůči Flyers nenaplnil. Gólman se pak podle slov svého zástupce hodlá řídit konečným verdiktem IIHF, jež v brzké době vydá prohlášení, která ze dvou smluv je nakonec ta platná. Jak prezident Luc Tardif a spol. rozsoudí tento spor?

NHL nebo KHL? Ivan Fedotov uvízl mezi dvěma ligami!
NHL nebo KHL? Ivan Fedotov uvízl mezi dvěma ligami!