Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hvězdný fotbalista Baggio o smrti kolegů Vialliho (†58) a Mihajloviče (†53): Můžou za to léky?

Autor: ptr

Není to tak dlouho, co italský fotbal oplakával hned dvě legendy zdejší soutěže. Oběti zákeřné rakoviny byli v krátkém sledu Ital Gianluca Vialli (†58) a Srb Siniša Mihajlovič (†53). Oba patřili k výrazným postavám Serie A v devadesátých letech a jeden z jejich kolegů otevřel v souvislosti s jejich úmrtím nepříjemné téma.

Bývalý italský reprezentant Dino Baggio (51) se nechal v italské televizi slyšet, že za smrtí jeho fotbalových souputníků můžou stát léky, které jim v devadesátých letech předepisovali doktoři. V rozhovoru pro Gazzetta Dello Sport pak bývalý záložník ujistil, že v této souvislosti nemluvil o dopingu, ale o doplňcích a lécích, které užívali hráči během své kariéry.

„Představte si, že by nám doktoři mohli dávat dopingové látky. Měli jsme kontroly každé tři nebo čtyři dny. Ne, prostě bych od vědců rád věděl, jestli by (legální) doplňky, které jsme používali, mohly z dlouhodobého hlediska způsobit problémy pro naše těla,“ vysvětlil trojnásobný vítěz Poháru UEFA.

„Moje úvahy pramení z bolesti, kterou cítím ze smrti Vialliho, byl to někdo, koho jsem vždy považoval za přítele a moc mi pomohl, mně a dalším jako Mihajlovič, kteří hráli fotbal v 90. letech. Myslím, že musíme vyšetřit léky, které jsme v té době užívali,“ dodal Baggio. Ten se potkal s Viallim v době, kdy hrál za turínský Juventus a s Mihajlovičem, když kopal za Lazio Řím.

„Rád bych, aby nám věda dala odpovědi na léky, které jsme brali, abychom se zotavili ze zranění nebo obnovili sílu,“ vysvětlil bývalý záložník, který také vyjádřil obavy ohledně produktů, které se používají k údržbě trávy na hřištích.

Populární Gianluca Vialli zemřel 6. ledna letošního roku ve věku 58 let na rakovinu slinivky. Známý srbský bomber Mihajlovič podlehl po dlouhém boji leukémii o necelý měsíc dříve, přesněji 16. prosince 2022 ve věku 53 let.

Bývalý útočník Chelsea nebo Juventusu Gianluca Vialli podlehl rakovině
Bývalý útočník Chelsea nebo Juventusu Gianluca Vialli podlehl rakovině