Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

NHL odstartovala a na soupiskách je pouze dvaadvacet Čechů, nejméně za 32 let: Jen pár nej

Autor: rau

Dámy a pánové, držte si klobouky! „Začíná natřískaná NHL,“ zve na 107. ročník nejlepší soutěže světa hvězda Nashvillu Filip Forsberg. „Liga na tom nikdy v historii nebyla lépe,“ dodal. Stopu zanechají i Češi.

Na soupiskách klubů jich před prvním buly bylo dvaadvacet. Nejméně od roku 1991. Šest brankářů, tři obránci a třináct útočníků. Vloni jich zasáhlo do hry o devatenáct víc – jedenačtyřicet.

Hvězdičky Blümel, Zohorna, Jiříček, Kulich, Smejkal sice sezonu zahájí na farmě, povolávák nahoru je ale nemine. To z Pastrňáka, Gudase či Chytila jsou už dávno klíčoví hráči.

Kvůli komu se vyplatí vstávat a obětovat v noci spánek? Tady jsou česká NEJ.

Nejbohatší - David Pastrňák (27)

Nejbohatší Čech v NHL David Pastrňák.Foto Profimedia.cz, Getty Images
Hvězda Bostonu si v sezoně vydělá 13 milionů dolarů (přes 300 milionů korun), což z něho dělá po MacKinnonovi druhého nejlépe placeného plejera ligy! Havířovský odchovanec se zároveň stane největším pracháčem mezi Čechy. Doteď držel primát Jaromír Jágr. V sezoně 2002/03 bral ve Washingtonu 255 milionů korun.

Nejstarší - Radko Gudas (33)

Nejstarší Čech v NHL Radko Gudas.Foto Profimedia.cz, Getty Images
Borec z Berouna bude letos tvrdit muziku v Anaheimu, se kterým podepsal tříletý kontrakt na 268 milionů kaček. Veterán a vousáč je nejstarším Čechem na soupiskách (o dva dny starší Francouz je na listině dlouhodobých marodů). „No jo, už nejsem nejmladší. Věděl jsem, že to je pro mě jedna z posledních smluv NHL. Ducks mi z toho vyšli jako nejlepší řešení,“ vykládal po přestupu z Floridy.

Nejmladší - Lukáš Dostál (23)

Nejmladší Čech v NHL Lukáš Dostál.Foto Profimedia.cz, Getty Images
Gólman Anaheimu získal v Kalifornii novou dvouletou smlouvu. První rok ještě dvoucestnou, druhý už jednocestnou. Pro úspěch je z pozice dvojky připraven udělat cokoliv. „Obětuju tomu všechno. Nechci nic nechat náhodě,“ dušoval se v letním rozhovoru pro deník Sport.

Nejvděčnější - Filip Zadina (23)

Nejvděčnější Čech v NHL Filip Zadina.Foto Profimedia.cz, Getty Images
V Detroitu se vzdal garantovaných 107 milionů korun českých, aby dostal šanci v týmu, kde mu věří. Sharks mu nabídli světlou budoucnost a 25,5 milionu káblí k tomu. „Nikdy jsem se necítil lépe,“ připustil pardubický rodák. „San Jose je pro mě trefou do černého,“ věří.

Naši v lize

Lauko, Pastrňák, Zacha (Boston), Nosek, Palát, Vaněček (New Jersey), Hertl, Rutta, Zadina (San Jose), Dostál, Gudas (Anaheim), Nečas (Carolina), Chytil (NY Rangers), Kubalík (Ottawa), Kämpf (Toronto), Vejmelka (Arizona), Vladař (Calgary), Mrázek (Chicago), Faksa (Dallas), Rittich (Los Angeles), Vrána (St. Louis), Hronek (Vancouver).

Nový ročník NHL začal v noci na dnešek zápasem Tampa Bay – Nashville.

Nejbohatší Čech v NHL David Pastrňák.
Nejbohatší Čech v NHL David Pastrňák.