Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřela úspěšná krasobruslařská trenérka Müllerová: Vedla i legendární Wittovou!

Autor: ČTK

Další smutná zpráva ze světa sportu. Zemřela jedna z nejúspěšnějších krasobruslařských trenérek všech dob Němka Jutta Müllerová (†94). Informovala o tom televizní stanice MDR.

V bývalé Německé demokratické republice přivedla Müllerová své svěřence k 57 medailím na olympijských hrách a na evropských a světových šampionátech, z nichž 31 bylo zlatých. Její nejslavnější svěřenkyní byla Katarina Wittová, dvojnásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná mistryně světa a šestinásobná evropská šampionka.

Trenérskou kariéru zahájila Müllerová v polovině 50. let 20. století. K jejím svěřencům patřili například její dcera Gabriele Seyfertová, dvojnásobná světová šampionka, Jan Hoffmann, Anett Pötzschová nebo Wittová, která kralovala světovému krasobruslení v 80. letech.

Za výjimečné trenérské úspěchy byla Müllerová v březnu 2004 uvedena do krasobruslařské Síně slávy. V roce 2008 se stala čestnou občankou rodné Saské Kamenice.

Müllerová byla dvakrát vdaná, jejím druhým manželem byl fotbalista Bringfried Müller. Podle MDR zemřela dnes v domě s pečovatelskou službou.

Müllerová dovedla své svěřence k 57 medailím.
Müllerová dovedla své svěřence k 57 medailím.