Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Vladimír Šmicer nad fotkami z akcí s Patrikem Bergrem přeje parťákovi k padesátinám: Kamaráde, ať ti berou!

Autor: om

Hráli spolu fotbal ve Slavii, v Liverpoolu i v reprezentaci. Bydlí vedle sebe. Ale když před třiceti lety sdíleli pár měsíců jeden byt, byla to prý taková divočina, že šli raději zpět k rodičům. Teď je padesát Vladimíru Šmicerovi i Patriku Bergerovi – tomu právě dnes.

Patrik si v životě po kariéře dopřává to, co ho baví nejvíc: „Lítá po celém světě a chytá ryby. Poslední dobou to provádí opravdu intenzivně, užívá si. Takže já mu k tomu přeju, ať mu ty ryby hlavně berou,“ usmál se Šmicer. Berger, jako by chtěl zvěsti letitého kamaráda potvrdit, se zrovna na Instagramu pochlubil fotkami z dovolené v Tanzanii.

Šmicer zná Bergera možná líp než vlastní manželku Pavlínu… „Dokonce jsme spolu i chvíli bydleli, když jsme byli ve Slavii. To když šel Jirka Novák hrát začátkem roku 1993 do Düsseldorfu. Tehdy jsme mu řekli, že mu na byt dáme pozor a ještě mu budeme posílat nájem. Ale bylo to takový divočejší, tak jsme si po půl roce řekli, že jestli chceme hrát fotbal, musíme to rozpustit a jít radši k rodičům,“ směje se Šmicer. „Pak jsme spolu zažili pět let v Liverpoolu, na jednom pokoji jsme bydleli i při většině akcí reprezentace,“ vypráví. Tady je pár příhod ze společných akcí…

1996 - Drama na stříbrném Euru

1996 - Drama na stříbrném Euru.Foto Sport – J. Legner, P. Lebeda, M. Beránek
Do Anglie na Euro jsme jeli v roli outsiderů. Dostali jsme každý dva obrovský kufry s oblečením, vybalili jsme ale jen jeden a řekli jsme si, že ten druhý otevřeme, leda když postoupíme. Patrik hrál za Dortmund, byl nažhavenej na úvodní zápas s Němcema, jenže pak nebyl v sestavě. Přesně si vybavuju, jak jsem přišel na pokoj a ten už si balil i tu první tašku. „Já tady nebudu, to nemá cenu,“ povídal… On když cítí, že mu bylo ukřivděno, má horkou hlavu. Dokáže být ostrej, nenechá si to líbit. Já to třeba přejdu, ale on ne. Když si myslí, že má pravdu, není radno se s ním hádat. Tady ta fotka zachycuje chvíli, kdy pak došlo k rozmluvě s trenérem. Byl tam i Pavel Paska, Patrikův agent, uměl to naštěstí i na Dušana Uhrina. Pak už Patrik hrál a šli jsme až do finále.

2001 - Trofej za Pohár UEFA

2001 - Trofej za Pohár UEFA.Foto Sport – J. Legner, P. Lebeda, M. Beránek
Finále Poháru UEFA proti Deportivu Alavés v Dortmundu bylo skvělý, vyhráli jsme 5:4 v prodloužení a oba jsme se dostali na plac. Patrik v Dortmundu hrál, takže jsme se tam hrozně těšili. Věděli jsme, že bude skvělá atmosféra, ten stadion je nádhernej. Jeli jsme tam jako favoriti, byla to obrovská šance něco vyhrát na evropský scéně. Už jsme měli trofeje za anglický pohár a superpohár, tohle byla třetí, kterou jsme spolu za tu sezonu získali. Nebyla to Champions League, »jen« Pohár UEFA, ale před námi to z Čechů vyhráli jen Jirka Němec s Radkem Látalem, fakt jsme si toho vážili.

2004 - Rodinná přehlídka

2004 - Rodinná přehlídka.Foto Sport – J. Legner, P. Lebeda, M. Beránek
Jsme na přehlídce, Patrik pro tuhle firmu dokonce nafotil reklamu. S Jarkou (manželka Patrika) a Pavčou (manželka Vládi) jsme byli pozvaní. My jsme se s holkama potkali nezávisle na sobě v jednom týdnu. Venca Petrák, náš kustod na Slavii, Patrikovi jednou doporučil kadeřnictví. Šel se ostříhat a tam dělala Jarka. Potkali se, Patrik za ní začal chodit a už to bylo. Já týden poté potkal Pavču. Holky se předtím neznaly, ale tím to začalo. Prožili jsme spolu asi pět let v Liverpoolu, kde jsme měli domy vedle sebe, a vlastně bydlíme vedle sebe i v Chabrech. Není to úplně, že bysme se vídali každý týden, ale v kontaktu jsme často. Patrik je z fotbalového prostředí určitě můj největší kamarád.

2010 - Rivalové na greenu

2010 - Rivalové na greenuFoto Sport – J. Legner, P. Lebeda, M. Beránek
V golfu je lepší Patrik. Začínali jsme spolu v Liverpoolu před třiadvaceti lety. Tím, že člověk hraje sám za sebe, je to úplně jiný sport. A to mě právě baví, na to jsme nebyli zvyklí, každej to kazí jenom sám sobě. Patrik začínal hrát nalevo, pak mu někdo řekl, že musí hrát napravo, tak to změnil. Vůbec mu to nešlo, vrátil se teda nalevo a všechny ty hole, co měl napravo, prodal. A po třech letech mu někdo řekl: „Ne, ne, ty musíš hrát prostě napravo!“ A on se k tomu zase vrátil. Takže Patrik je skvělý hráč na levou i pravou stranu a já většinou o dvě tři rány zaostávám.

2022 - Spoluhráči na ledě

2022 - Spoluhráči na ledě.Foto Sport – J. Legner, P. Lebeda, M. Beránek
V hokeji jsem na tom ještě trošku líp já. Patrik začal později, asi dva, tři roky zpět. Chytlo ho to, chodí hrát pravidelně, pokud teda není na cestách za rybama, což on poslední dobou je docela často. Hokej ho fakt baví. Tahle fotka je ze Žďáru, kde jsme si to zkusili s klukama z NHL, to byla paráda! Jak je i vidět, hrajeme každý na jinou stranu, takže nastupujeme v jedný lajně. Pěkně na křídlech u manťáku, tam nás to baví, není tam tolik lidí jako ve středu. Máme svůj tým, Czech Team 96, plus nějaký exhibice, na ledě jsme docela často.
Vladimír Šmicer nad fotkami z akcí s Patrikem Bergrem přeje parťákovi k padesátinám.
Vladimír Šmicer nad fotkami z akcí s Patrikem Bergrem přeje parťákovi k padesátinám.