Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Skandál v Britské tenisové asociaci: Člen rady přirovnal izraelského premiéra k Hitlerovi!

Autor: OB

Nepříjemnou událost musela minulý týden řešit Britská tenisová asociace LTA. Wasim Haq, který je jedním ze členů rady, na svůj Twitter sdílel příspěvek, ve kterém přirovnává činy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua (74) k nacistickému vůdci. Pár hodin poté byl ze své pozice odvolán.

Válka mezi Izraelem a Palestinou hýbe celým světem a jinak tomu není ani ve sportovním odvětví. Člen rady Britské tenisové asociace Wasim Haq, který byl na svou pozici jmenován v roce 2021, aby prosazoval komunitní rozmanitost a začlenění sportovců, se k situaci na blízkém východě vyjádřil na sociálních sítích.

„Netanjahu obětoval svůj vlastní lid, aby si udržel svou moc, zatímco Palestinci se snaží zachovat si zdravý rozum. Adolf Hitler by byl hrdý na Benjamina Netanjahua,“ napsal na Twitter Wasim Haq.

Po pár hodinách však svůj příspěvek smazal a nahradil ho jiným, ve kterém se za své předešlé chování omlouvá. „Byl jsem upozorněn, že tweet, který jsem včera zveřejnil, způsobil znepokojení. Smazal jsem ho tedy a bezvýhradně se omlouvám každému, kdo byl uražen," napsal Haq příští den..

K jeho chování se okamžitě vyjádřila také LTA, která ho ale i přes omluvu odvolala z funkce.

„Výbor LTA dnes o této záležitosti diskutoval a dospěl k závěru, že tweet zveřejněný Wasimem Haqem 11. listopadu byl nepřijatelný a v žádném případě neodráží pozici nebo hodnoty LTA,“ uvedla ve svém prohlášení tenisová asociace. „Představenstvo se proto rozhodlo s okamžitou platností odvolat Wasima Haqa z jeho role nezávislého člena rady,“ dodala.

Podobnou pozici zastával Haq také v FA, která je nejvyšším řídícím orgánem anglického fotbalu. Ta následně uvedla, že se chování jednoho z jejich členů vyšetřuje a do uzavření případu je suspendován ze svých funkcí v radě.

Britská tenisová asociace odvolala Wasima Haqua kvůli jeho vyjádření na adresu izraelského premiéra
Britská tenisová asociace odvolala Wasima Haqua kvůli jeho vyjádření na adresu izraelského premiéra