Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragický skon lyžařky Rigbyové: Místo svatby přišla smrt!

Autor: OB

Tragická událost se minulý týden odehrála v horském středisku Brezovica v Kosovu. Jedna z nejlepších extrémních lyžařek Catherine "Kasha“ Rigbyová (†54) tam zemřela při lavinové nehodě. Na místě se nacházel také její snoubenec, se kterým v blízké době plánovala svatbu.

Poznávání zasněžených hor na lyžích bylo její vášní. Bohužel za tuto lásku zaplatila svým životem. Rigbyová byla považována za jednu z nejlepších telemarkových a extrémních lyžařek na světě a zúčastnila se bezpočtu soutěží. Jako průkopnice ve svém sportu opakovaně dobývala hory, které před ní ještě nikdo nezdolal. Je jednou z pouhých tří Američanek, které sjely na lyžích osmitisícový vrchol v Himalájích.

Do Kosova cestovala zesnulá lyžařka se svým snoubencem Magnusem Wolfem Murrayem. Před nehodou šli společně prozkoumat neznámé svahy kolem horského střediska. Rigbyové však v jednu chvíli ujela noha a svým pádem strhla lavinu, která sice nebyla velká, ale Američanku přitlačila ke stromu.

Náraz jí způsobil vážná vnitřní zranění, především plic. I přes okamžitou resuscitaci, o kterou se postaral její partner, následně zemřela. Časopis "Ski“ uvedl, že se na sjezdovku vydali za špatných povětrnostních podmínek.

Celá situace je o to smutnější, že Rigbyová plánovala se svým partnerem svatbu. „Chtěli jsme se vzít v září. Jsem zničený," uvedl Murray, který smutnou zprávu veřejnosti sdělil na svém Facebooku. Na oficiálním instagramovém účtu horského střediska se poté objevila fotografie záchranářů na zasněženém svahu u fóliové deky, jak táhnou nosítka. „Záchranáři dnes vytáhli oběť z velmi nebezpečné části kopce, kde přišla tragicky o život,“ stálo v prohlášení.