Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tenisový boss Kaderka obviněn, jeho dcera Sabina... Vyrazila za detektivy!

Autor: as

Zatahují se nad ním temné mraky, čelí obvinění z dotačních podvodů. Tenisový boss Ivo Kaderka (60) se i v těžkých chvílích může spolehnout na pomoc svých nejbližších. Za detektivy vyrazila i jeho dcera Sabina (31)!

S druhou manželkou Darinou vychovává malého synka Valentína, z prvního manželství s paní Ivanou má tři dospělé dcery – nejstarší Anetu a dvojčata Evu se Sabinou. A právě poslední z nich se objevila v tenisovém areálu na Štvanici, kde probíhal zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu!

Co přinesla?

Detektivové vyšetřují kauzu zneužívání státních dotací, v níž je Kaderka jedním z hlavních podezřelých. Od policistů už v úterý slyšel spolu s dalšími čtyřmi lidmi obvinění a byl vzat do vazby. Po noci strávené za mřížemi pobýval v cele předběžného zadržení i celou středu a do uzávěrky nebylo jasné, zda a kdy jej pustí.

A krásná Sabina, úspěšná fitness cvičitelka? Chvátala do štvanického sídla svazu, kde včera už druhým dnem probíhala »šťára« a byly zapečetěny dveře. Nesměle zaklepala, vyšetřovatelé ji jako jedinou pustili dovnitř. Kromě mobilu v dlaních nervózně mačkala pár dalších věcí. Klíče od trezoru? Tátův pas? Důkaz o jeho nevině? Podle informací Blesku přišla podpořit otce, který byl zrovna vyslýchán na »místě činu«!

Kšeft za 90 tisíc

Sabinino jméno rezonovalo v tisku přesně před rokem. Národní sportovní agentura prověřovala, jak tenisový svaz naložil s dotací 65 milionů Kč na pořádání finále Poháru Billie Jean Kingové v roce 2021. Ve vyúčtování se objevila i položka »organizace tréninků«, za kterou právě Kaderkova dcerka inkasovala od svazu 90 tisíc.

„Ano, pomáhala jsem při organizaci,“ potvrdila tehdy Sabina Radiožurnálu. Nyní pomáhá tátovi v těžké chvíli. Kdypak se spolu setkají? A bude Ivo Kaderka v tu chvíli na svobodě?

Kauza dotací

Policie obvinila pět lidí a stejný počet právnických osob kvůli zneužívání dotací, které stát poskytl Českému tenisovému svazu na podporu sportu. Případ se týká prezidenta svazu Iva Kaderky, jeho blízkého spolupracovníka Vojtěcha Flégla, tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfky ekonomického oddělení svazu Hany Baierové a trenéra Daniela Vacka.

Obvinění se podle policie dopustili dotačního podvodu se škodou velkého rozsahu. „Ta je v současné chvíli vyčíslena na 14 a půl milionu korun,“ řekl státní zástupce Ondřej Trčka, který případ dozoruje. Částka se ale podle něj může ještě zvýšit. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let. Národní centrála proti organizovanému zločinu prověřuje i Národní sportovní agenturu a Svaz lyžařů České republiky.

Cvičitelka Sabina má tělo jako lusk
Cvičitelka Sabina má tělo jako lusk