13. ledna 2022 • 17:38

Milionový přestup v esportu! Tým Enterprise prodal svou hvězdu Sinners

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zimní přestávka a velké přestupy? Ve fotbale to k sobě neodmyslitelně patří. Ale nejen v něm. Jeden zaznamenáníhodný přesun má za sebou i česká esportová scéna. Tým Enterprise se dohodl na přestupu svého elitního hráče ve hře Counter-Strike do mužstva Sinners. A co je na celém transferu možná nejzajímavější? Částka za něj čítala sedm čísel. Ano, byl to milionový přestup.



David „Forsyy“ Bílý patří na tuzemské scéně ve hře Counter-Strike Global Offensive k absolutní špičce. Mladý sniper působil v úspěšném týmu Enterprise už od léta 2020, což je na parametry české esportové scény nadprůměrně dlouhé období.

Za tu dobu také pomohl Enterprise k řadě úspěchů na domácí i zahraniční scéně. Za zmínku stojí postup do čtvrtfinále V4 Furute Sports Festival, výhra v Tipsport Cool lize, první místo v Y-Games Pro Series anebo finálová účast v Sazka eLeague. V soutěži, se kterou spolupracuje i web iSport.cz, Enterprise nestačili v pražském říjnovém finále právě až na Sinners.

„Davidovi chceme za celou organizaci Enterprise poděkovat. Zažili jsme toho opravdu hodně, ať už to byly velké výhry, anebo i velká zklamání,“ říká k přestupu ředitel týmu Jakub Imrich.

Přesun Forsyyho do týmu Sinners je největším zimním přestupem na tuzemské esportové scéně. A odpovídá tomu i částka, kterou za svou novou posilu Sinners musely vytáhnout z pokladny. Její přesná výše sice nebyla zveřejněna, ale zcela jistě přesáhla milion korun. A to už je na tuzemskou scénu opravdu hodně.

„Dohodu se Sinners považujeme za velký úspěch, se kterým jsou spokojené všechny tři strany. David byl od svého příchodu klíčový hráč a nepochybně bude jeho odchod esportová scéna považovat za oslabení našeho týmu,“ komentuje to Miroslav Bodnár, generální manažer Enterprise.

S takovým hodnocením však nesouhlasí. „Rád bych řekl, že mimořádný úspěch našeho týmu za rok 2021, kdy jsme se dostali na 40. příčku světového žebříčku HLTV, nestál na jednom hráči, ale na týmu jako celku,“ pokračuje Bodnár.

Enterprise si navíc za odcházejícícho Forsyyho už našel náhradu. Kdo jí bude? Dominik „NIO“ Maxian. „Věříme, že všechny překvapíme, a v nové sestavě i s Niem budou naše ambice ještě vyšší,“ nebojí se Bodnár nových výzev.

Milionový přestup je na tuzemské CS:GO scéně stále spíše vzácností. Do budoucna by se však podobné transfery mohly stát běžnější. Vždyť se stačí podívat na světovou scénu. Například odhadovaná hodnota nejlepšího CS:GO hráče současnosti je zhruba 2,1 milionů eur, tedy více než 50 milionů korun!

A kdo touto hvězdou esportové nebe je? Ukrajinec Olexander Kostiljev z týmu Natus Vincere. Esportová scéna ho nicméně zná pod přezdívkou „s1mple“.

Vyroste hráč jeho kvalit, ceny i slávy v budoucnu i v Česku?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud