26. května 2018 • 04:25

Ligová matematika: Co rozhodne o postavení v Evropě a záchranu v lize?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • O co se hraje v posledním ligovém kole? A jaký výsledek daný klub potřebuje? Podívejte se na matematiku iSport.czO co se hraje v posledním ligovém kole? A jaký výsledek daný klub potřebuje? Podívejte se na matematiku iSport.czFOTO: koláž iSport.cz

    Čtyři kluby, čtyři příběhy. Navzájem se protnou dnes krátce před 18. hodinou. V tu chvíli už budou jasně rozdané karty, pokud jde o účast českých klubů v příštím ročníku evropských pohárů. V banku leží orientačně přes 6 milionů eur (zhruba 156 milionů korun). Maximálně si z něj touží ukousnout Slavia, Jablonec, Sparta i Olomouc. Na spodku tabulky se zase rozhodne o druhém sestupujícím do FNL. Zatímco Brno si svůj osud zpečetilo již před týdnem, Baník, Karviná a Jihlava zažily týden plný stresu. Večer bude jasno o tom, zda bude mít druhá liga nového zástupce ve Slezsku, či na Vysočině.  Co jaký výsledek komu zajistí?

  • Slavia - 2. místo (56 bodů)

    Fotbalisté Slavie budou hrát o jistotu předkola Ligy mistrů až do posledního kolaFoto Jaroslav Legner (Sport)

    soupeř: Teplice (venku) 

    Jakákoli naděje na titul, která během jara doutnala, je definitivně pryč, poslední kolo se pro Slavii mění v uhájení druhého místa, což znamená pokus v kvalifikaci o Ligu mistrů. Červenobílí museli naposledy skousnout výplach od Jablonce (1:3), utkání nevyšlo několika oporám, v sestavě „sešívaných“ se však zřejmě nedá čekat velké zemětřesení. Navíc na hráče může mít pozitivní vliv, že majitelé ze společnosti CEFC v pátek vyřešili své problémy.

    Matematika – 2. místo: Slavii stačí k udržení druhého místa remíza v Teplicích. Pokud by červenobílí prohráli, potřebují, aby Jablonec neporazil Slovácko.

    CELÝ SESTŘIH: Slavia - Jablonec 1:3. Rozhodla kanonáda v prvním poločase
    Video se připravuje ...

  • Jablonec - 3. místo (53 bodů)

    Fotbalisté Jablonce oslavují jeden z gólů do brněnské sítěFoto ČTK

    soupeř: Slovácko (doma)

    Nejlepší tým jara má blízko účasti v základní skupině Evropské ligy, navíc může ještě dosáhnout na kvalifikaci o Ligu mistrů. Jablonec má formu, hraje aktivní a náročný fotbal, je velice produktivní. Těží z ustálené sestavy, může se opřít o dobré rozpoložení hlavních tahounů Luďka Pernici, Michala Trávníka či Vladimira Jovoviče. Navíc trenér Petr Rada dokáže tým kočírovat a nic nehodlá podcenit, už před zápasem na Slavii vzal tým na krátké soustředění.

    Matematika – 2. místo: Jablonec skončí druhý jen v případě, že porazí Slovácko a Slavia zároveň prohraje v Teplicích.

    Matematika – 3. místo: Jablonec bude třetí, když vyhraje nad Slováckem, nebo když bude bodovat a Sparta a Olomouc nevyhrají. Stačí mu také, když získá v posledním kole stejně bodů jako Sparta a Olomouc. Pokud Jablonec prohraje, potřebuje prohru Sparty a maximálně remízu Olomouce (v tom případě by si Jablonec musel udržet lepší skóre, nyní má +20, Olomouc +16).

    LIGOVÉ STŘIHY: Jablonci pomohlo Radovo kouzlo. Má si troufnout na Ligu mistrů?
    Video se připravuje ...

  • Sparta - 4. místo (52 bodů)

    Fotbalisté Sparty se radují z branky proti ZlínuFoto ČTK

    soupeř: Bohemians (venku)

    Sparta je v kleštích, osud totiž nemá ve vlastních rukou. Letenští by se moc rádi proklestili na třetí příčku, k tomu ale potřebují zaváhání Jablonce se Slováckem. Samozřejmě platí, že Sparta musí zvládnout duel s Bohemians, což samo o sobě nebude snadné. Kouč Pavel Hapal se totiž musí obejít bez zraněných Václavů Kadlece a Drchala. Karetní trest si pak odpykají Lukáš Štetina se Srdjanem Plavšičem. Pokud by rudí v Ďolíčku zaváhali, mohla by je navíc Sigma odsunout až na pátý flek.

    Matematika – 3. místo: Sparta bude třetí, pokud porazí Bohemians, Jablonec nevyhraje nad Slováckem a Olomouc ztratí v souboji s Mladou Boleslaví. Letenští si zajistí třetí příčku i v případě, že svůj duel zvládnou, Jablonec nevyhraje a Olomouc zvítězí, ovšem bude mít horší skóre než Sparta (vzájemné zápasy 1:0, 0:1). Pokud Sparta remizuje, potřebuje pro posun na třetí místo prohru Jablonce a ztrátu Sigmy.

    Kanonýr David Lafata končí. Podívejte se na jeho kariéru v kostce
    Video se připravuje ...

  • Olomouc - 5. místo (52 bodů)

    Olomoučtí fotbalisté hrají v posledním kole o přímý postup do Evropské ligyFoto Profimedia.cz

    soupeř: Mladá Boleslav (doma)

    Na Hané panuje klid, pohoda. Předsezonním cílem byla záchrana, tak proč se nyní stresovat? Tím spíš, když 50 bodů, na které se chtěl trenér Václav Jílek po parádním podzimu dostat, již Hanáci mají. Spíš než posun tabulkou zajímá Sigmu důstojná rozlučka s vlastními fanoušky. Na jaře olomoučtí fotbalisté doma poztráceli bodů dost, proti Boleslavi tak chtějí jasně vykročit za třemi. Navíc někteří se v modrém dresu zřejmě představí naposledy…

    Matematika – 3. místo: Cesta do základní skupiny Evropské ligy vede přes olomouckou výhru a zaváhání Jablonce se Spartou. Pokud by Letenští zvítězili, rozhodoval by vzhledem ke stejnému vzájemnému zápasu se Sigmou rozdíl ve skóre (aktuálně je mají o dva góly lepší Pražané).

  • Jihlava - 12. místo (30 bodů)

    CELÝ SESTŘIH: Sparta - Olomouc 1:0. Lafata se rozloučil výhrou, gól dal Šural
    Video se připravuje ...

    Pavel Dvořák v dresu Jihlavy se spoluhráčem Lukášem KryštůfkemFoto Dominik Bakeš (Sport)

    soupeř: Karviná (doma)

    Po podzimu odepisovanou Vysočinu vrátil nový kouč Martin Svědík do života a naučil ji hrát disciplinovaný fotbal, který nese výsledky. Jihlava neprohrává, jenže spousta remíz ji drží ve stresu až do posledního kola. V něm má vše ve svých rukou. Tentokrát jí bod úplně stačí, tým na něj umí hrát.

    Plusem je kompletní kádr, trenér může sladit sestavu do ideálu. V kádru jsou osobnosti, schopné rozhodnout. Výbornou formu chytl záložník Kamso Mara, objev druhé poloviny jarní sezony. Rozdílovým mužem je lotyšský kanonýr Ikaunieks, jehož čeká poslední zápas v jihlavském dresu. Udeřit umí Dvořák se Zoubelem, zprava štírek Fulnek. To nejlepší na konec si možná schoval slovenský talent Jozef Urblík, který by mohl přestoupit za deset milionů korun do Dunajské Stredy.

    Z tria zachraňujících se je jediný zástupce Vysočiny v nejlepší pozici.

    Matematika: Vysočině stačí proti Karviné získat bod a má jistou záchranu bez ohledu na výsledek Baníku. V případě porážky potřebuje, aby Ostrava neporazila Brno.

  • Baník - 14. místo (28 bodů)

    Ostravští útočníci Tomáš Poznar a Milan Baroš během utkání se SpartouFoto Michal Beránek / Sport

    soupeř: Brno (doma)

    Před rokem Baník rozhodl o postupu zpět mezi elitu až v posledním zápase se Znojmem, podobně napjatý duel čeká téměř vyprodaný stadion ve Vítkovicích i nyní. Ostrava si neúspěch nepřipouští, v průběhu jara zažila klinickou smrt, takže současná situace už je pro ni o dost příznivější. Stačí porazit poslední Zbrojovku a může se začít slavit.

    Jedna záležitost však klub přece jen trápí: nejistý start Milana Baroše. Zkušený kapitán, pro nějž může být dnešní zápas tím posledním v profesionální kariéře, už dva týdny laboruje se zraněným tříslem. O jeho startu se rozhodne až pár hodin před utkáním. O tom, že by se klíčová opora do souboje o všechno sakramentsky hodila, není třeba spekulovat. Ostravští hráči na to však nespoléhají, stejně tak se nechtějí zaobírat ani soupeřem.

    Matematika: Baník se udrží v lize, pokud doma jakkoli porazí již druholigové Brno. Pokud se mu to nepovede, zachrání se v případě, že Karviná nedokáže zvítězit v Jihlavě. V tu chvíli by si Ostravští mohli dovolit i prohrát, neboť mají se slezským rivalem lepší vzájemný zápas.

  • Karviná - 15. místo (27 bodů)

    Tomáš Holeš (vlevo) z Jablonce a Tomáš Wágner z KarvinéFoto ČTK

    soupeř: Jihlava (venku)

    V zoufalé snaze ještě na poslední chvíli zatřást týmem, který už jedenáct zápasů v řadě za sebou nevyhrál za tři body, se šéfové Karviné rozhodli pro radikální krok. Dva dny před klíčovým duelem v Jihlavě odvolali trenéra Josefa Muchu i jeho asistenta Ivana Kopeckého. A tým, stejně jako v závěru podzimní části, kdy předčasně končil Jozef Weber, přebírá sportovní ředitel Lubomír Vlk.

    V předchozím kole Karvinští doma proti Baníku ani jednou nevystřelili na bránu a právě útočná fáze byla Muchovi vyčítána vedením nejvíc. Jenže kanonýr Tomáš Wágner je bez pořádných centrů odříznutý. Mimo ideální formu je i klíčový tvůrce hry Lukáš Budínský a živelný bojovník Marek Janečka, který dokáže obrany soupeřů provětrat, se v nouzi přesunul hasit problémy na stopera.

    Matematika: Když porazí Jihlavu, zachrání se. Remíza jí nestačí, s Baníkem má horší vzájemné zápasy.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud