Premium
30. března 2020 • 05:00

Český fotbal čeká ve strachu, hrozí devastující škody. Co reakce sponzorů?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pandemie koronaviru pohnula s výhybkou. A fotbal se ocitl na slepé koleji. Hnutí počítá masivní ztráty a bojí se, co přijde. Byť největší partneři a sponzoři vyjadřují v těžké době asociaci a klubům podporu a zatím neaktivují dramatická ekonomická opatření, nic nebude jako dřív. „Může to být rána srovnatelná s tím, když Sazka přestala financovat sporty. Fotbal se bude muset uskrovnit,“ říká ekonom Petr Zahradník. Pokud krize skončí do poloviny roku, měl by to největší český sport ustát, přestože následky pocítí. V opačném případě může nastat kalamita se stomilionovými ztrátami.



Těžké doby fotbal v Česku přečkal. Vzpamatoval se z období ekonomické recese, kdy každá výdajová položka byla podrobena přísnému zkoumání. Probral se i poté, kdy mu image ošklivě umazala dotační aféra úzce spojená s tehdejším předsedou svazu Miroslavem Peltou .

„Oboje mělo velký vliv na fungování sportu, fotbal nevyjímaje. Na druhou stranu to spoustu klubů naučilo lépe hospodařit. Pravdou je, že se poměrně rychle začala ekonomika zvedat a krizový stav se podařilo překlenout,“ říká Richard Jukl, jenž je téměř dvě dekády šéfem klubu v Hradci Králové.

Koronavirus a sport ONLINE: vše o odložených zápasech, zrušených sezonách a nakažených sportovcích ZDE>>>

Na současnou bezprecedentní stopku vystavenou celosvětovou koronavirovou pandemií však fotbal nebyl, a ani nemohl, být připravený. Ze dne na den došlo k zastavení všech soutěží. Prázdnota. Všeobjímající nejistota. Příprava na černé scénáře. To se nyní děje.

„V oblasti profesionálního fotbalu hrozí devastující škody,“ hrozí se Martin Malík, předseda FAČR. „Současný stav nebude mít až takový vliv na tento ročník, ale na ročníky následující. Předpokládám, že všechny kluby mají rozpočty na tuto sezonu pokryté, ale plánovat příští bude obrovsky náročné. To si musí všichni uvědomit,“ předjímá Jukl.

Už nyní některé kluby (Jablonec, Mladá Boleslav, Zlín) redukovaly hráčské smlouvy. V Jablonci až drasticky, na severu Čech bude nejvyšší výplatou minimálně do června pětašedesát tisíc korun. A to ještě u mála vyvolených jedinců. Další opatření

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud