Michal Koštuřík
15. května 2023 • 14:19

To jste pos…, křičel Grygera na sudí. Podává stížnost, reakce ho mrzí

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další klubový šéf v potížích. Bývalý reprezentant Zdeněk Grygera (43), viceprezident posledního Zlína, poctil po porážce v Teplicích 1:2 svou návštěvou kabinu sudích a následně se dobýval do doprovodného vozu VAR, kde sedí videorozhodčí. Pěkný zbytek nedělního večera jim nepřál. Vyslechli si od něj kritiku. Bývalý reprezentant je přesvědčený, že jeho klubu bylo vážně ublíženo. „Zápas byl bezprecedentním způsobem ovlivněn,“ uvedl Grygera. 



Zlínu zvoní po prohře v Teplicích ve FORTUNA:LIZE hrana. Tři kola před koncem dřepí na poslední příčce, se čtyřbodovým mankem na Pardubice a Brno. Kritická situace. A Zdeněk Grygera, druhý muž FC Trinity, ji těžce nese. Kvůli několika sporným verdiktům nezkušeného sudího Lukáše Nehasila v kooperaci s VAR soptil. „Jsme přesvědčeni, že řízení utkání by mělo být přezkoumáno nejen komisí rozhodčích, ale i dalšími orgány FAČR,“ vybídl.  

Klub podal na arbitry Nehasila a Tomáše Kocourka (VAR) oficiální stížnost. „Uvědomuji si svou reakci, který mně osobně není příjemná a mrzí mě, že musela nastat. Své chování v emocích bych už nezopakoval,“ ujišťoval s denním odstupem. „Akcionáři neinvestují do klubu desítky milionů korun proto, aby v zápase o udržení v soutěži byla znehodnocena celá jejich investice.“

Po bitvě na Stínadlech si internacionál s 65 starty za národní tým zaskočil za sudími, aby jim sdělil od plic svůj názor. Po Danielu Křetínském, majiteli pražské Sparty, jenž se neovládl v poločase nedávného duelu s Brnem, uvítal rozhodcovský kamrlík dalšího nezvaného hosta.

Ve zprávě delegáta stojí: Po potvrzení zápisu o utkání vedoucími obou týmů otevřel dveře do kabiny rozhodčích pan Grygera Zdeněk a následně směrem k R pronesl: ‚To jste posrali, před tou brankou to žádná ruka nebyla, jdu na VAR.‘ Dveře kabiny následně zavřel a odešel. VAR informoval o incidentu u vozu VAR (bouchání do vozu neznámou osobou se slovy: ´Nebuďte posraní a vylezte ven.´

Kompletně byl celý incident popsán ve zprávě technického delegáta Ligové fotbalové asociace, která je přístupná pouze řídícím orgánům soutěže.

Zápis ze zápasu Teplice - ZlínFoto FAČR

Pro obvykle klidného Grygeru je polehčující okolností, že se tak stalo až půl hodiny po duelu, tudíž bez snahy a možnosti jakkoliv ovlivnit konečný výsledek. V tu dobu byl už uzavřen i zápis. „Srovnání s funkcionáři, kteří tam vstoupili v průběhu zápasu je bezpředmětné,“ bránil se. Přesto mu hrozí trest.

Poraženým se nelíbilo několik rozhodnutí sudích. Kromě neuznaného Kozákova gólu v nastaveném čase (před jiným zásahem mu byl správně odpískán ofsajd) také neodpískaná Chaloupkova ruka v pokutovém území Teplic či Gningův nafilmovaný pád, po němž mohl útočník dostat druhou žlutou kartu. Grygera si rovněž myslí, že měl vyloučen obránce Jakub Hora za sražení unikajícího Antonína Fantiše těsně před pokutovým územím. „Byl poslední hráč,“ upozornil generální manažer, jemuž v rámci přesvědčení o křivdě ruply nervy.

Zlín ztratil další důležité body. „Zápas v Teplicích byl hodně vypjatý kvůli několika sporným a diskutabilním výrokům na hrací ploše,“ shrnul. „Po ukončení a zhlédnutí těchto situací plus konzultacích s externími lidmi z fotbalového prostředí jsem i já v emocích reagoval s časovou prodlevou směrem k rozhodčím i videorozhodčím. Za stavu 1:1 se měl z mého pohledu zahrávat evidentní pokutový kop v náš prospěch. Nejen tato situace nás vedla k podání stížnosti k patřičným orgánům,“ popsal vrcholný funkcionář.

Vyjádření Zdeňka Grygery

Zápas mezi FC Trinity Zlín a FK Teplice, který byl jedním z klíčových zápasů ve skupině o udržení, byl podle našeho názoru bezprecedentním způsobem ovlivněn ze strany hlavního rozhodčího a VAR rozhodčího zápasu.

Po zápase jsme měli možnost jako vedení klubu zhlédnout konkrétní sporná rozhodnutí. Jsme přesvědčeni, že náš klub byl rozhodčími vážně poškozen. Proto klub podává oficiální stížnost na zápas komisi rozhodčích FAČR.

Zápas jsem v žádném případě nemohl ovlivnit a srovnání s funkcionáři, kteří do kabin rozhodčích vstoupili v průběhu zápasu, je bezpředmětné. Do kontaktu s rozhodčími jsem totiž přišel až 30 minut po zápase, kdy byl již uzavřen zápis o utkání. Vstup do technického prostoru je zakázán 5 minut před zápasem, v průběhu zápasu a 5 minut po něm.

Moje chování v emocích bych již znovu neopakoval, ale oba rozhodčí by již neměli rozhodovat utkání nejvyšší soutěže. Do klubu akcionáři neinvestují desítky milionů korun proto, aby v klíčovém zápase o udržení v soutěži byla znehodnocena celá tato jejich investice.

Jsme přesvědčeni, že řízení zápasu by mělo být přezkoumáno nejenom komisí rozhodčích FAČR, ale i dalšími orgány FAČR.

FC Zlín Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
11. Ostrava 35 11 9 15 53:50 42
12. Teplice 35 11 9 15 45:67 42
13. Jablonec 35 10 10 15 49:63 40
14. Pardubice 35 11 4 20 38:63 37
15. Zlín 35 7 13 15 43:60 34
16. Brno 35 8 9 18 41:64 33

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud