Ondřej Škvor
20. září 2008 • 22:00

Baroš: za dvě trefy čtyři hvězdičky!

TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Červenožluté šály fanoušků Galatasaraye letí radostí do vzduchu. A za půl hodiny zase. Může za to Milan Baroš. Na hřišti Bellinzony zažívá v zápase Poháru UEFA to, co nepoznal skoro dva a půl roku: dva góly v jednom utkání.



Je hvězdou večera, což čtyřmi hvězdičkami z pěti možných oceňuje i turecký sportovní deník Fanatik.

Baroš se blýsknul v zápase s Bellinzonou
Baroš se blýsknul v zápase s Bellinzonou

Sevřel ruce v pěsti, zatnul zuby a zapumpoval hlavou. Právě vykoukl z klubka gratulantů v oranžových dresech Galatasaraye. Toho večera už podruhé.

Takový večer vyhlížel Baroš pořádně dlouho. Déle, než mu bylo příjemné. Vždyť naposledy se na klubové úrovni brankář za jeho střelou otáčel loni v prosinci.
Posledních deset gólů v klubu
Bellinzona-Galatasaray 3:4
2x 18. září 2008

Nancy-Lyon 1:1
1x 22. prosince 2007

Lyon-Le Mans 3:2
1x 1. září 2007

Lyon-Auxerre 2:0
1x 5. srpna 2007

Nancy-Lyon 0:3
1x 17. března 2007

Lyon-Marseille 1:1
1x 11. března 2007

Lyon-Sochaux 3:3
1x 24. února 2007

Lyon-Nice 1:1
1x 27. ledna 2007

Manchester United-Aston Villa
2:1 1x 7. ledna 2007


Od té doby devět měsíců vůbec nic. Až teď to přišlo. K nevoli celé Bellinzony, která si duel prvního kola Poháru UEFA malovala jinak.

Baroš její představy změnil, a to hned dvěma zásahy - na dvojí úder přitom mimo reprezentaci čekal od dubna 2006. To v dresu Aston Villy přispěl k výhře 3:1 nad Birminghamem. Od té doby? Všeho všudy devět branek, nanejvýš jedna v zápase.

Barošovo klubové probuzení potěšilo i reprezentačního trenéra Petra Radu. „Zpráva, že český útočník zaznamená dvě branky, je pro mě pozitivní. Někdo může říct, že dal dva góly Bellinzoně, ale to já neberu. Pokud se ten tým dostal do Poháru UEFA, určitou kvalitu má. Navíc pro útočníka je důležité, když se gólově prosadí, a to bez ohledu na soupeře,“ řekl kouč národního týmu.

První radost si Baroš udělal v 51. minutě. Pověsil se vysoko do vzduchu na Lincolnův centr a tvrdou hlavičkou, skoro „po kollerovsku“, propnul síť domácí branky - 2:2.

Druhé štěstí ho potkalo v 81. minutě. Sermeter, turecký obránce domácích, poslal mizernou malou domů, a Baroš najednou pádil sám na brankáře. Byl z toho gól, ale upřímně řečeno, forvard ideální řešení nezvolil. Balon zavedl hodně doprava, ale gólmana se ne a ne zbavit.

Mezitím se dokonce i obránce dokázal vrátit mezi míč a brankovou čáru. Pak Baroš vypálil, balon škrtl gólmanovi zevnitř o levou nohu, tím změnil směr, minul zadáka a doletěl do sítě - 2:3.

Deník Fanatik ohodnotil Barošovu práci čtyřmi hvězdičkami z pěti možných. Nikdo jiný jich tolik nedostal.

„O tomhle utkání se bude ještě dlouho mluvit,“ říkal spokojený kouč vítězů Michael Skibbe. Ale o příspěvku českého forvarda se výslovně nezmínil.

„Moji hráči odvedli svou práci dobře. Musíme však zapracovat na defenzivě,“ vracel se rychle na zem. Zato v agentuře, která Baroše zastupuje, slavili. Vzletnými větami v článku nazvaném „Baroš znovu míří ke hvězdám, dal dva góly Bellinzoně“ nešetřili.

„Na takový večer jsme čekali dva roky. V Milanovi je obrovský potenciál, o němž nelze pochybovat, lze mu jen věřit. A dávat mu šanci,“ sdělil manažer Pavel Paska.

A pokračoval. „Nikdy jsem tomu potenciálu nepřestal věřit, i když všichni kolem pochybovali. Jinak bych ho nemohl zastupovat. Milan potřebuje cítit důvěru, a má-li ji, pak dělá velké věci a vrátí se mu i sebedůvěra, kterou na hřišti velmi potřebuje. Psychika a důvěra hrají ve fotbalové kariéře Milana Baroše velkou roli a pochopíli to i trenér týmu, v němž Milan hraje, pak má vítězného hráče.“

Je na Barošovi, aby tahle slova potvrdil. Příští možnost může dostat tuto neděli v utkání turecké ligy na hřišti Kocaelisporu.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud