29. září 2008 • 16:31

Čech: Neúspěšné finále je motivací

Autor: pj
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se dá z bolestivé vzpomínky vytěžit? Úplně všechno. Třeba úspěchy. Brankář Petr Čech věří, že nepovedené finále Ligy mistrů s Manchesterem United může Chelsea v letošní sezoně pomoci k vytouženému triumfu.



„Blues“ dotáhli finálové utkání nejprestižnější evropské soutěže až na pokutové kopy. Věděli, že vysněný titul mají na dosah. Pak ale v rozstřelu selhali útočník Anelka i kapitán Terry a celé Chelsea zůstaly oči pro pláč.

„Neustále na to myslíme. Důležitou věcí ale je, že nám neúspěšné finále dodává v letošní sezoně motivaci,“ řekl gólman Petr Čech pro uefa.com.

„Motivace je větší. Víme, jak prohrané finále bolí. Chceme ale ze zkušeností těžit. Je to něco, co nás může posunout dopředu.“

Jeho slova potvrzuje první utkání v Lize mistrů, v němž Čechova Chelsea přehrála odevzdané Bordeaux a poslala jej domů s výpraskem 4:0.

26letý brankář byl v zápase pouhých divákem, na něhož od fotbalistů francouzského klubu nešla ani jedna střela. „Pokud je vaše defenziva pokaždé dobře organizovaná, polovina vaší práce je hotová. Pak se musíte soustředit na to, co přijde,“ uvedl Čech.

Bývalý gólman pražské Sparty proslul po celé Evropě nejen díky svým vynikajícím zákrokům, ale také kvůli své helmě.

Tu začal nosit od října 2006, kdy mohla být jeho kariéra brutálně ukončena. Po souboji se záložníkem Readingu Huntem utržil frakturu lebky a několik měsíců byl mimo hru.

Nakonec se ale do branky vrátil právě s ragbyovou helmou a nepoznamenal jej žádný psychický blok, kvůli němuž by nemohl podstoupit několik soubojů za zápas. „Co se stalo, stalo se. Zranění bohužel k fotbalu patří,“ říká smířeně Čech.

Zároveň ale reportéry uefa.com upozornil na fakt, že helmu nenosí ze strachu. „Mám ji z lékařských důvodů, aby chránila moji hlavu a ne proto, že se s ní cítím víc bezpečný. Vím, že bych dokázal chytat i bez helmy. Z toho strach nemám,“ dodal.

Petr Čech se svými spoluhráči z Chelsea se momentálně připravují na středeční zápas skupiny A proti CFR Kluž, která na úvod Ligy mistrů překvapila a porazila AS Řím na jeho hřišti 2:1.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud