6. října 2008 • 11:09

Německý tisk oslavuje českého gólmana

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravděpodobně dosud nejlepší výkon v dresu Herthy Berlín podal v sobotním bundesligovém utkání v Leverkusenu český fotbalový brankář Jaroslav Drobný, který měl velkou zásluhu na výhře 1:0.



"Vítěznou branku sice vstřelil v závěru kanonýr Andrej Voronin, ale ten pouze dokonal dílo berlínského brankáře. Bez parádních zákroků českého hráče by Hertha v Leverkusenu nikdy nevyhrála," napsal berlínský deník Tagesspiegel.

Pro Drobného, kdysi už odepisovaného gólmana, byly podle listu oslavné chorály obsahující jeho jméno zcela novým zážitkem. "Konečně urostlý Čech dosáhl i na míče, které by nemusel nutně chytit každý gólman a konečně se to obešlo bez menších zaváhání při vybíhání," napsal Tagesspiegel s tím, že šlo o nejlepší Drobného výkon v modrobílém dresu, který obléká druhou sezonu.

Komentátor televizní stanice DSF dokonce hovořil o utkání "Leverkusenu proti Hertě Drobný".

Českého brankáře zahrnuli superlativy i v klubu. "Jaro chytal jako Ježíš," uvedl podle listu Bild trenér Lucien Favre. "Měli jsme štěstí, že jsme ho měli v brance," řekl manažer Dieter Hoeness. "Skvěle nás podržel. Je jistý a hodně s námi komunikuje, což je dobře," uvedl obránce Josip Šimunič.

Drobný skromně pouze konstatoval, že v Leverkusenu se mu tradičně daří. "Vždycky jsem tu vyhrál. S Bochumí 4:1, loni v sezoně s Herthou 2:1 a teď 1:0. Bayer měl hodně střel, ale my máme body. Jestli to byl můj nejlepší zápas, musí posoudit jiní. Já má radost z úspěchu týmu," řekl.

Tagesspiegel připomíná, že muže se "spíš chladnou českou povahou" při jeho příchodu do berlínského klubu předcházela pověst hráče, jehož kariéra už byla téměř v troskách. Po vysedávání na lavičkách anglických klubů FC Fulham a Ipswich Town a po půlroce stráveném v Bochumi loni přišel Drobný do německé metropole.

Trenér brankářů Herthy tehdy u sedmadvacetiletého gólmana prý konstatoval "už neodstranitelné chyby" při obranné práci. Přesto se Drobný prosadil proti méně urostlému Christianu Fiedlerovi, jenž byl do té doby v týmu brankářskou jedničkou.

Podle berlínského listu zřejmě i kvůli tomu, že kouč Lucien Favre dává přednost vysokým gólmanům. V letošní sezoně Drobný vychytal nulu už ve třech ze sedmi bundesligových utkání.

"V každém případě se Drobného dobré výkony rozkřikly až do jeho vlasti," naráží Tagesspiegel na skutečnost, že rodáka z jihočeských Počátek povolal trenér Petr Rada už podruhé do reprezentace. S nasazením v zápasech s Polskem a Slovinskem však Drobný počítat nemůže, neboť "proti tomu" je Petr Čech.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud