Pavel Hartman
11. listopadu 2008 • 19:34

Rosický: další tajemná operace

TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Rosický podruhé operován! Nečekanou zprávu vypustily včera do světa oficiální internetové stránky londýnského Arsenalu. Veškeré další podrobnosti jsou předmětem téměř státního tajemství.



Třiadvacátého října letošního roku se Arsene Wenger, kouč Arsenalu, nechal slyšet: „Rosického léčba se ještě o něco protáhne, ale na přelomu roku by mohl hrát.“

Nyní se to zdá jako čirá utopie. „Malý Mozart“ putoval v pondělí 10. listopadu s neléčící se podkolenní šlachou podruhé pod skalpel. A ne v Anglii, jako tomu bylo poprvé, konkrétně 13. května 2008, nýbrž v Německu.

Utajovanou novinku oznámil web londýnského klubu včera, tedy s denním zpožděním. Navíc ve značně strohé podobě.

Co přesně se píše v oficiálním prohlášení? „Tomáš Rosický včera podstoupil rutinní revizi operaci v Německu. Operace dopadla podle plánu a Tomáš bude nyní trávit nejméně několik týdnů rekonvalescencí v Německu. Potom bude pokračovat v rehabilitačním programu, který mu na míru ušije náš lékařský tým.“

Rádi byste slyšeli podrobnější informace? Máte smůlu. Celá akce se uskutečnila v přísně utajeném režimu.

K TÉMATU
Wenger: Rosický? Do osmi týdnů - čtěte zde ›››
Hospodár: Causa Rosický? Vyndal bych šlachu - čtěte zde ›››


„Stále platí dohoda s klubem, že se ke zdravotnímu stavu Tomáše bude vyjadřovat pouze Arsenal. I proto nelze ani přiblížit místo, kde bude nyní rehabilitovat. Víc nemohu ventilovat,“ konstatoval Pavel Paska, hráčův manažer.

„S Tomášem jsem byli v kontaktu. Všechny další informace musí poskytnout Arsenal,“ uvedl Lukáš Tuček, tiskový mluvčí reprezentace.
Národní tým v čele s trenérem Petrem Radou tedy věděl, že reprezentační kapitán míří podruhé na operační sál? „Trenér byl s Tomášem v kontaktu,“ zopakoval Tuček.

Proč následoval chirurgický zákrok číslo dvě? Co lékaři během něj s Rosického bolavou levou nohou provedli? Jaký operace měla průběh? Jak se podařila? Jakou podobu bude mít rehabilitace? A kdy by se mohl subtilní záložník vrátit na hřiště?

Mnoho otázek si pokládají fanoušci, leč jako by hrách na stěnu házeli. Odpovědi nejdou z Arsenalu, ani z Rosického manažerského štábu vypáčit. Ani teď, kdy tajuplný příběh pokračuje další významnou kapitolou.

Na světlo pronikla jediná stopa. „Tomáš mi naznačil, že jede na vyšetření k Müllerovi-Wohlfahrtovi,“ řekl včera večer Sportu Vladislav Hospodár, doktor z pražských Malvazinek. Právě jeho si vymínil Rosický k první operaci v Anglii. Podruhé se však nechal operovat bez přítomnosti českého ortopeda.

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt je vyhlášeným sportovním lékařem, který patří do realizačního týmu německé reprezentace a pečuje také o hvězdy Bayernu Mnichov. Podle informací Sportu však sám neoperuje. Pacienty v takových případech přesměrovává k jiným kapacitám.

Rosického stav se zhoršil se na počátku října. List The Sun tehdy přinesl zprávu o tom, že borec Arsenalu musel být se silnými bolestmi hlavy hospitalizován. Dodával, že prohlídka pomocí magnetické rezonance u něj objevila otok kostní dřeně.

„Je to naprostý nesmysl,“ dementoval to tenkrát Paska. „Všechno probíhá podle pánu,“ ujišťoval.

V tutéž dobu ovšem Hospodár, který udržuje s Rosickým neustálý kontakt, mluvil o tom, že rekonvalescence české fotbalové hvězdy rozhodně nepokračuje podle předpokladů. „Kdyby tomu tak bylo, Tomáš by už byl zpátky na hřišti,“ konstatoval.

Jako řešení nabízel vyoperování celé podkolenní šlachy. To zopakoval i včera. Existují však i hlasy hovořící o tom, že by tento krok nemusel Rosickému tak docela prospět. Zastánci tohoto názoru se obávají, že by to omezilo jednu z jeho největších fotbalových zbraní, a sice filigránské kličky spojené s nečekanou a hbitou změnou směru pohybu.

Ale jde jen o spekulace bez znalosti opravdové diagnózy a způsobu léčby. Detaily zná jen blízké okolí Rosického a Arsenal.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud