18. listopadu 2008 • 15:11

Skončí Mazuch ve Fiorentině?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zprvu vysněný svazek fotbalového obránce Ondřeje Mazucha s italskou Fiorentinou možná neúprosně směřuje ke konci. Zadák reprezentační jednadvacítky v toskánském klubu marně touží po větším uplatnění.



Pokud se situace v prvním týmu Fialek radikálně v nejbližších týdnech neotočí, hodlá Mazuch změnit působiště. O nabídky z dalších zahraničních klubů prý nouzi nemá.

"Opravdu to spíš vypadá tak, že půjdu pryč. V áčku bohužel momentálně šanci na uplatnění příliš nevidím, zvlášť, když ani nedostanu příležitost," řekl Mazuch v rozhovoru s ČTK v anglickém Sheffieldu, kde dnes jako jedna z opor povede reprezentaci do 21 let k přípravnému duelu s domácím výběrem. "Už dlouho jsem se na to těšil, po čase si konečně zahraju pořádný zápas," líčil Mazuch.

Devatenáctiletý stoper totiž v posledních měsících čerpá zápasovou praxi jenom v utkáních takzvané primavery, což je italská obdoba rezervních mužstev, v nichž na Apeninském poloostrově hrají v drtivé většině jen nadějní, ale nevyzrálí hráči. A Mazuch cítí, že mu hrozí výkonnostní stagnace.

"Neříkám, že to jsou špatné zápasy. Nastupujeme proti klukům z Juventusu, Interu nebo AC Milán, ale většinou jsou hodně mladí a je to občas znát. Někdy už ta motivace prostě není taková. Cítím, že se ten můj vývoj neubírá směrem, kam by měl. A v primaveře se budu zlepšovat těžko," posteskl si Mazuch, který se ve Fiorentině zkouší prosadit i s krajanem Janem Hablem.

Když loni v létě po mistrovství světa dvacítek, kde urostlý obránce v Kanadě přispěl k zisku stříbrných medailí, odcházel z Brna do Itálie, snil o zápasech v Serii A před vyprodanými stadiony. Jenže po bezmála půldruhém roce není jeho bilance v A týmu vůbec příznivá: s elitním výběrem naskočil do jediného utkání v minulé sezoně. Od té doby čeká marně.

"Když jsem do Itálie šel, tak jsem si říkal, že ta první sezona bude vyloženě adaptační, abych se rozkoukal, naučil řeč. Tak mi to říkal i Ujfi (Tomáš Ujfaluši), když tady ještě byl. Ale teď už jakoby začínám ztrácet. Musím začít pravidelně hrát dospělý fotbal," líčil Mazuch, v jehož sbírce juniorských úspěchů nechybí ani stříbro z mistrovství Evropy sedmnáctiletých a bronz z ME devatenáctek.

Mazucha pozice ve Fiorentině není jednoduchá. V hierarchii středních obránců je až na pátém místě, konkurence kapitána Dainelliho, Gamberiniho, dánského reprezentanta Kröldrupa či Portugalce Da Costy, který však má v zimě odejít, je takřka "neprůstřelná".

"Obecně to je tak, že v italské lize se mladí hráči prosazují strašně těžko, zvlášť to platí pro obránce. Trenéři sázejí hlavně na ty zkušené, takže to mám dost složité," řekl Mazuch, který svoji situaci hodlá v zimě radikálně řešit. "Ale ve Fiorentině mi pořád říkají, že se mnou počítají a že mě pustit nechtějí," vysvětloval svoje "schizofrenní" postavení v klubu.

Talent z jihomoravských Prušánek však v zimě hodlá hájit své zájmy. I s manažerem Pavlem Zíkou už teď dělají všechno pro to, aby brzy naskočil do hry v jiném klubu. Na Mazucha se vyptávají hlavně kluby z Německa, kam měl původně loni také namířeno, ale nakonec místo do Leverkusenu odešel do Fiorentiny.

"S odstupem si říkám, že jsem možná měl jít do Leverkusenu, kde bych měl větší naději hrát. Třeba Německo vyjde teď. Myslím, že by mi tam ten fotbal svědčil," přál si Mazuch, který zatím zavrhuje možnost návratu do České republiky, kde se hovoří hlavně o zájmu Sparty. "Ještě to chci zkusit venku," zdůraznil Mazuch.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud