Hynek Preisler
2. prosince 2008 • 13:31

Baroš, sultán střelců?

TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baroš! Baroš! Baroš! Třikrát Milan Baroš v dresu istanbulského Galatasaray rozvlnil síť a díky hattricku v nedělním utkání s Hacettepe (3:1) zase oživil naději, že se poprvé v kariéře stane nejlepším ligovým střelcem. Sultánem mezi střelci.



Nastřádat nejvíce tref ze všech? To zažil Milan Baroš „pouze“ na mistrovství Evropy před čtyřmi lety. V lize se mu to ještě nepovedlo. Ani v české, ani v anglické, ani ve francouzské. Podaří se mu to v té turecké?

Na prvního Mehmeta Yildize ze Sivassporu, který se z gólu radoval desetkrát, před nedělním zápasem ztrácel již pět branek. Třemi přesnými zásahy stáhl jeho náskok na pouhé dva góly, v tabulce střelců se posunul na druhé místo a okamžitě se znovu zařadil mezi žhavé favority. A to český kanonýr odehrál v turecké lize ještě o dva zápasy méně než zatím vedoucí Yildiz…

Baroš jede: Vsítil hattrick >>>

V tureckých novinách se již český útočník nechal slyšet, že se o titul pro nejlepšího střelce turecké ligy porve. „Milan hraje ve velkém mužstvu, které má skoro každý zápas minimálně pět vyložených šancí.

Pokud je bude proměňovat, tak by se klidně nejlepším střelcem stát mohl,“ přemítá český záložník Tomáš Abrahám, který tureckou ligu hraje již pátým rokem za Denizlispor. „Píše se o tom už od doby, kdy do Turecka přestoupil. I proto, že útočník z Galasaray to už delší dobu nevyhrál,“ doplnil.

Baroš: V Istanbulu se maskuju kšiltovkou >>>

Hodně podle něj bude záležet, zda bude český reprezentant v Galatasaray kopat penalty. „Yildiz je totiž v Sivassporu zahrává,“ vysvětlil Abrahám. Ze značky pokutového kopu se v tomto ročníku trefil Barošův konkurent třikrát, kdežto český útočník jen jednou. Právě proti Hacettepe.

Své nedělní galapředstavení ovšem začal rodák z Vigantic v poslední minutě prvního poločasu. V době, kdy Galatasaray prohrávalo. Gólman předposledního celku turecké ligy Recep však udělal obrovskou chybu. Neudržel v náruči míč po centru a ten mu vypadl přímo před volného Baroše. Ten se překvapit nenechal a měl již jednoduchou práci.

Baroš: Někteří pomlouvají za peníze >>>

Ve druhém poločase Galatasaray kopalo penaltu, míč si na puntík postavil právě Baroš, zhluboka se nadechl a prudkou ranou poslal istanbulský tým do vedení. A třetí branku přidal trochu netradičně, kdy síť rozvlnil po lehké teči hlavou. Baroš zvedl obě ruce k nebi, právě dal během necelé půlhodiny hattrick. Tento snímek další den zdobil všechny turecké noviny. A to přesto, že podle nich Baroš na hřišti příliš vidět nebyl.

Přesto žádné jiné jméno neznělo v neděli Istanbulem častěji. „A to ještě dvě vyložené šance nedal. Jednou mu to z brankové čáry vykopával gólman, podruhé protihráč,“ prozradil Abrahám.

Milan Baroš je opět miláčkem Galatasaray. A bude ještě populárnější, pokud se trefí zítra v Berlíně, kde budou Turci bojovat o postup ze skupiny B v Poháru UEFA. Tím teď Galatasaray žije nejvíce. Proč? Nejen proto, že mu v Berlíně budou fandit desítky tisíc Turků žijících v Německu, ale i proto, že finále Poháru UEFA se hraje právě v Istanbulu. I když na stadionu Fenerbahce.

A pokud v Lize mistrů Fenerbahce porazí Kyjev, posune se do Poháru UEFA. A země půlměsíce by tak mohla nadále živit sen o velkém tureckém finále. Bude se jí o něm zdát i nadále právě kvůli českému útočníkovi?

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud