Karel Häring
15. března 2010 • 17:00

Baroš je zpět a lev se směje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chyběl pět měsíců, ale jako by se nic nezměnilo. Než před zraněním odehrál Milan Baroš svůj poslední celý zápas, Galatasaray zvítězil, český kanonýr se střelecky prosadil a pondělní titulní strany sportovních deníku v Turecku obsadily fotky radujících se borců istanbulského týmu. Vyměňte říjen za březen, místo Trabzonsporu dosaďte Ankaragücü. Oslavné ódy zůstávají.



„Baros döndü, Aslan güldü!“ Baroš je zpět a lev se směje. To je jeden z oslavných titulků nedělního návratu českého kanonýra do hry (Aslan je přezdívka Galatasaray). Po 140 dnech od derby s Fenerbahce, ze kterého odstoupil kvůli zraněnému nártu, je zpátky na trávníku. A vrátil se tak, jak odešel: zápisem mezi střelce.

Galatasaray vedl už po 37 minutách ligového duelu nad Anakaragücü 2:0 díky výbornému Kaderu Keitovi. Během první půle se z tribun stadionu Ali Sami Yen ozývalo vyvolávání jména českého reprezentanta.

Milan Baroš nastoupil po zranění na hřiště a hned dal gól.
Video se připravuje ...


Poprvé od nešťastného zranění se posadil na lavičku náhradníků. Stačil mu jen týden společného tréninku s mužstvem. „Fanoušci na stadionu viděli, že je na lavičce a prakticky celý zápas vyvolávali jeho jméno,“ popisuje dění Jan Rajnoch, obránce Ankaragücü, který duel sledoval jen z tribuny kvůli trestu za červenou kartu.

Pak se v 76. minutě Baroš postavil k postranní čáře a čekal až vystřídá svého skorojmenovce Barise. Nadšení domácích fanoušků neznalo mezí. „Vypadalo to, jako kdyby ten gól už rovnou dal,“ směje se při čerstvé vzpomínce bývalý obránce Mladé Boleslavi.

Číslo 5
Tolik branek nastřílel Milan Baroš ve čtyřech ligových duelech proti Ankaragücü. Ještě lepší průměr má proti Besiktasi (3/5).

V nastavení si útočník Galatasaraye naběhl na Keitovu přihrávku z pravé strany a v malém vápně, těsně před gólmanem, poslal míč do branky. Pak ještě předvedl rozverné oslavné gesto a spolu s ostatními si v kolečku krátce zaskákal.

A z tribun se opět sneslo: „Milan Bááároš, Milan Bááároš, heja hej.“

„Jeho pozice v Galatasarayi je neuvěřitelná. Všichni ho tady respektují. Těžko se to popisuje, člověk by to musel zažít. Měl jsem na tom zápase známé a říkali mi, že to v životě neviděli,“ popisuje Rajnoch. „Je to tady pro ně takový král,“ dodal v souznění s transparentem „Návrat krále,“ kterým Baroše příznivci vítali.

Tuto přezdívku si vysloužil v minulé sezoně, kdy se s dvaceti trefami stal nejlepším střelcem turecké ligy. A za obhajobou cenné individuální trofeje měl našlápnuto i na podzim. Po říjnovém utkání s Trabzonsporem, v němž přidal svůj pátý zásah v sezoně, se v žebříčku kanonýrů dělil o druhé místo a na prvního spoluhráče Nondu ztrácel jen gól.

Baroš při derby Galatasaray - FenerbahceFoto Pavel Mazáč SPORT
Jenže o pár dní později věděl, že myšlenky na útok na první příčku musí oželet. Ve vyhecovaném derby proti Fenerbahce jej hned v úvodu střetnutí poslal k zemi Emre Belözöglu a zlomil mu kost v nártu.

Skvělá forma byla v mžiku k ničemu. Do té doby nastřílel v sezoně (v klubu a reprezentaci) celkem 16 branek při 20 startech. Původně stanovená šestitýdenní doba léčby se nenaplnila. V polovině ledna musel vigantický rodák na operaci, protože konzervativní léčba nešla podle plánu. A tak 14. ledna podstoupil v Mnichově zákrok, po kterém se několik týdnů léčil v Česku.

Mezitím došlo v klubu ke změnám. Do útoku přišel Brazilec Jo (hostování z Man. City) a Mexičan Giovani dos Santos (hostování z Tottenhamu). Kvůli přeplněné cizinecké kvótě jim místo uvolnil Shabani Nonda, který se dohodl na ukončení smlouvy.

V ofenzivně laděném týmu poslal trenér Frank Rijkaard o víkendu trojici Keita, Jo, Giovani. První dva skórovali. Baroš se ale boje o základní sestavu nebojí.

„Konkurence je vždycky dobrá. Já teď ještě musím na sobě tvrdě pracovat, abych se dostal do formy, kterou jsem měl před zraněním,“ prohlásil na klubových stránkách.

Milan Baroš při rozhovoru pro deník SportFoto Pavel Mazáč SPORT


Kromě společného času se synem Patrikem, který se narodil začátkem září, se Baroš mohl během téměř pětiměsíční pauzy těšit i z výsledků Galatasaraye.

Zatímco na podzim po zmiňovaném derby tento slavný klub zaostával za Fenerbahce o pět bodů, nyní vede tureckou ligu o bod před Bursasporem (zápas k dobru) a čtyři před nesmiřitelným rivalem.

Istanbulské lvy teď čekají dva týdny, které hodně napoví o jejich situaci. O víkendu jedou na hřiště Trabzponsporu a pak přivítají na svém stadionu Fenerbahce!

Do velkých bitev však už vyrukují s uzdraveným králem a sebevědomím lvím úsměvem.

deník Sport V úterní příloze deníku Sport Eurofotbal najdete:
» celou řadu zajímavostí z evropského fotbalu

O čem mluví:
» Jak se líbí Markovi Suchému v Moskvě?
» Nový hrdina Bílého baletu: Gonzalo Higuaín


Baroš při derby Galatasaray - Fenerbahce
Baroš při derby Galatasaray - Fenerbahce

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud