13. června 2017 • 16:18

Sudí poslal dorost Jihlavy penaltou z ligy. Škodil nám celý zápas, tvrdí klub

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle není zrovna reklama na český mládežnický fotbal. Závěr sezony 1. dorostenecké ligy totiž výrazně ovlivnilo jedno rozhodnutí sudího Petra Mikuly. Ten odpískal v samotném závěru utkání Karviné proti Jihlavě více než spornou penaltu, která odsoudila Vysočinu k sestupu. Naopak Karviná mohla slavit. „Do férového zápolení to mělo hodně daleko,“ zuří sportovní manažer mládeže Jihlavy Josef Morkus.



Boj o vyhnutí se přímému sestupu byl v nejvyšší české dorostenecké soutěži do posledního kola napínavý. Kdo se přidá k jasně nejhoršímu Hlučínu? O to šlo v souboji na dálku mezi Jihlavou a Opavou. Vysočina měla tři body náskok a v Karviné ji tak stačil bod.

Opava svůj souboj zvládla. Na Slovácku vedla v 50. minutě 4:0 a i když si pak vše řádně zkomplikovala, nakonec brala tři body za výhru 4:3. Pak se hned opavští dorostenci zajímali o výsledek z Karviné. Tam se ještě hrálo a stav byl 1:1.

V tu chvíli by tak Opava i přes výhru sestoupila. Jenže do utkání v Karviné bohužel výrazně zasáhl hlavní rozhodčí Petr Mikula. V nastavení odpískal za nerozhodného stavu domácím penaltu. Podle opakovaných záběrů je vidět, že jednoznačně nesprávně. Velmi ochotně navíc padalo hned několik hráčů Karviné.

VIDEO | Penalta, která Jihlavu odsoudila k sestupu

„Tento moment jsem viděl v reálu z tribuny a poté též rozfázovaný díky videu. Záznam jenom utvrdil nejen mé přesvědčení, že se o faul v žádném případě jednat nemohlo. Naopak mám za to, že ve skrumáži byl faulován náš hráč a již dříve měl být odpískán útočný faul,“ tvrdí Morkus.

Nejen já jsem měl pocit, že hlavní rozhodčí Petr Mikula a první asistent Dušan Možíš od první minuty svými výroky po celý zápas poškozovali náš tým. Jejich výkonem byl ovlivněn nejen náš zápas, ale i regulérnost celé I. dorostenecké ligy a znehodnocena tak byla celosezónní práce našich mládežnických trenérů a úsilí hráčů. Nehledě na to, jak tímto duelem utrpěla jejich důvěra ve fair play,“ dodává.

Protesty Jihlavských na hřišti ale nebyly nic platné. Sudí své rozhodnutí nezměnil, a tak kopala Karviná penaltu. Tu proměnil domácí Aron Formela a utkání rozhodl. 2:1. Zatímco Karviná mohla slavit a euforie vypukla také v Opavě, Jihlava věděla, že je zle.

Tomu také odpovídalo chování hostujících hráčů i funkcionářů. Červenou kartu obdržel hráč Jihlavy Milan Vrzal, přestože byl na lavičce náhradníků. Sudímu totiž podle oficiálního zápisu utkání sprostě nadával. „Ty koko** jeden, běž do prd***,“ zařval na Mikulu.

Podobně se zachoval vedoucí jihlavského týmu. „Ty kri*** jeden, ty už si nezapískáš,“ křičel na hlavního rozhodčího a byl také vykázán z lavičky.

Pochybný závěr dorostenecké soutěže pochopitelně zaujal. Na svém Twitteru na něj upozornil například bývalý trenér áčka Sparty David Holoubek, který dnes vede dorostenecký tým Letenských do 16 let. Ohlasů bylo ale mnohem více. A celá kauza určitě nedělá českému fotbalu dobrou reklamu.

Jihlava podala protest

Jihlava ale nehodlá nechat zářez v posledním zápase sezony jen tak. „Zaslali jsme oficiální protest a naší stížnost budou řešit kompetentní orgány FAČR. Je nám jasné, že sportovní pád zřejmě neodvrátíme. Jsme ale přesvědčeni, že musíme chránit naše hráče a klub a vymezit se proti takovýmto selháním. Pevně věříme, že komise přijmou opatření, aby k takovým excesům v budoucnu již nedocházelo,“ říká Morkus.

Sportovní manažer mládeže jihlavského klubu zároveň žádá, aby se s těmito rozhodčími na hřišti jeho tým už nikdy nepotkal.

Vzhledem k tomu, že v hektickém závěru utkání nám asistent rozhodčího Dušan Možíš sdělil: „Počkejte, příště vám ještě ukážu!“, věříme, že tento rozhodčí nebude nikdy delegován na utkání našich mládežnických družstev. Neradi bychom zažili, společně s přítomnými rodinnými příslušníky, další sportovní „popravu“ nezletilých dětí,“ tvrdí.

Vyhráno nemá ani Opava, Karviná ano

Karviná se díky výhře posunula před Teplice na 14. místo a má klid. Naopak severočeský klub a s ním rovněž Opava ještě vyhráno nemají, protože 15. a 16. tým tabulky se bude muset zachránit v baráži.

Jedno je ale jasné. Hlučín a Jihlava sestupují. A Vysočina se může cítit poškozeně.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Články odjinud


Články odjinud