8. listopadu 2012 • 22:54

Kweukeho lob vynesl Spartě v Evropské lize bod, postup je zase blíž

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty Praha sice zpackali úplný úvod zápasu Evropské ligy na půdě izraelské Šmony, když inkasovali gól už ve třetí minutě. Nakonec ale vybojovali remízu 1:1. Tu zajistil týmu Vítězslava Lavičky parádním dalekonosným lobem kamerunský kanonýr Leonard Kweuke. Sparta je tak opět blíž postupu ze základní skupiny, jistotu však ještě nemá.



Nerozhodný výsledek Spartě udržel slušné vyhlídky na postup ze základní skupiny, protože čeští vicemistři drží dva zápasy před koncem druhé místo a mají stále pětibodový náskok na Šmonu. Spartě k jistotě účasti v jarních bojích bude stačit výhra nad Lyonem či v Bilbau. Teoreticky ale může slavit i při další remíze s Lyonem, který hostí za dva týdny. Lyon si dnes už zajistil postup svým čtvrtým vítězstvím v Bilbau.

Pokud Sparta na izraelského soupeře chtěla udeřit drtivým nástupem jako před dvěma týdny na Letné, museli Pražané v Haifě řešit úplně opačný problém. Její záložník Holek totiž už ve třetí minutě osudově chyboval při rozehrávce ve středu hřiště a Tasevski křížnou střelou poslal úřadující izraelské šampiony do laciného vedení.

Kweuke se blýskl parádním vyrovnávacím lobem
Kweuke se blýskl parádním vyrovnávacím lobem

Zatímco v prvním vzájemném utkání Šmona většinou působila neškodně, dnes Spartě její aktivní hra činila mnohem větší potíže. Na domácích vůbec nebylo znát, že pouze na lavičce sedí tři stabilní opory v čele s nejlepším střelcem Abuhazirou. Pražané se do hry dostávali pomalu, byť se už znovu mohli spolehnout na uzdraveného kapitána Matějovského. Ani on však ve středu zálohy nezářil a Sparta, hrající vůbec první zápas na izraelské půdě, začala hrozit až po 20 minutách.

Útočník Kweuke nejprve poslal hlavičku nad bránu a vzápětí už udeřil: ze 30 metrů poslal skákající míč přes vyběhnutého brankáře Amose a poprvé od poloviny srpna a desetizápasovém půstu zažil gólovou euforii. Vyrovnáním udělal radost i sparťanským příznivcům, kteří měli na poloprázdném stadionu Eliezer mírnou převahu.

Kweukeho branka Spartu, v jejím dresu si dnes odbyl pohárovou premiéru obránce Hybš, zvedla. Tři minuty před přestávkou ranou do tyče zahrozil i pravý bek Zápotočný. Svěřencům kouče Vítězslava Lavičky i po přestávce patřilo dění na trávníku, byť se do lepší šance dlouho nemohli propracovat.

Zůstalo jen u náznaků: Kweuke nedotáhl několik dobře rozehraných akcí a ani střídající Přikryl se po pasu Hušbauera už nedostal do zakončení. A trestný kop Matějovského deset minut před koncem se jen otřel o boční síť. Spartě už závěrečná aktivita nestačila k vysněné výhře, i remízový výsledek ale její hráči se svými příznivci oslavili.

Hapoel Kirjat Šmona - AC Sparta Praha 1:1 (1:1)

Branky: 3. Tasevski - 24. Kweuke. Rozhodčí: Kulbakov - Getikov, Žuk (všichni Běl.). ŽK: Tasevski - Kweuke. Diváci: 1000.

Šmona: Amos - Levi, Hasama (58. Vahaba), Cohen, Matovič - Sallalich, Einbinder, Gerzicich, Gazal (61. Abuhazira) - Tasevski, Lencse (82. Rochet). Trenér: Bachar.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Hybš - Holek - Kadeřábek (73. Skalák), Hušbauer, Matějovský, Krejčí (63. Přikryl) - Kweuke (79. Balaj). Trenér: Lavička.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud