15. května 2013 • 22:38

Chelsea s Čechem vyhrála Evropskou ligu, Benfiku porazila 2:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Chelsea s Petrem Čechem v brance porazili ve finále Evropské ligy Benfiku 2:1 gólem v nastavení a navázali na loňský triumf v Lize mistrů. Chelsea vedla po parádní trefě Torrese, Benfika dokázala Cardozem z penalty vyrovnat, ale v nastavení londýnský tým rozhodl o svém triumfu. Po rohu se prosadil stoper Ivanovič.



Chelsea tak navázala na loňský triumf v Lize mistrů a stala se po Portu druhým týmem v historii, který obě soutěže vyhrál ve dvou sezonách po sobě. Obě soutěže předtím vyhrálo jen osm celků. Čech se zároveň stal osmým českým hráčem, který zažil triumf v Evropské lize či v předešlém Poháru UEFA.

Ačkoli byla Chelsea jako poslední vítěz Ligy mistrů papírovým favoritem, na hřišti to tak zpočátku nevypadalo. Benfica byla mnohem aktivnější, napadala soupeře a do Čechova vápna létalo hodně nebezpečných centrů.

Především po signálu při přímém kopu měl Čech štěstí, že hned tři hráči Benfiky ve slibných pozicích promáchli. Kanonýr Cardozo zase z přímého kopu mířil jen do zdi. Chelsea do hry začala dostávat až od 20. minuty, ale její pomalá rozehrávka často končila nákopem dopředu na osamoceného Torrese.

Když už se povedlo Londýňanům předvést rychlou akci a přihrávku za obranu, většinou to skončilo ofsajdem. Přesto to byla Chelsea, kdo měl v prvním poločase blíž ke gólu.

A to když kapitán Lampard v 38. minutě napřáhl z 20 metrů a jeho vydařená střela se stočila do protipohybu brankáře Artura. Zkušený brazilský gólman však stačil ještě vytrčit ruku a skvělým zákrokem vyrazit míč nad břevno.

To Chelsea probudilo a v závěru poločasu mohl být obránce portugalského celku Garay rád, že za sražení unikajícího Oscara mu sudí udělil jen žlutou kartu.

Druhá půle však začala jako ta první - tlakem Benfiky. Ta za svou snahu byla odměněna i gólem, ale hlavičkujícímu Cardozovi zkazil radost centimetrový ofsajd. To vzala Chelsea jako poslední varování, zrychlila hru a vyrážela do nebezpečných brejků.

Výsledkem byla gólová akce, na jejímž začátku byl Čech. Dlouhým výhozem hledal Matu, ale ten míč nezpracoval a nechal ho propadnout až k Torresovi. Španělský útočník utekl stoperu Luisaovi, obešel i brankáře Artura a z úhlu trefil prázdnou branku.

Potvrdil tak, že v Evropské lize se mu letos dařilo, a zaznamenal šestý gól v soutěži. Jenže Chelsea se z vedení radovala jen osm minut. Pak zahrál ve vápně rukou Azpilicueta a sudí nařídil pokutový kop. Míč si vzal Cardozo a napálil míč do Čechovy sítě tak tvrdě, že kvůli křeči v noze ani nemohl pořádně slavit a následně se musel nechat ošetřit.

Do hry se však vrátil a deset minut před koncem Čecha znovu vystrašil, ten však jeho ránu z dálky pod břevno vyrazil. Na druhé straně mohl rozhodnout Lampard, ale i podruhé měl smůlu, když jeho povedenou střelu zastavilo břevno.

Nakonec ale přece jen slavil anglický celek. V nastavení vybojoval Ramires rohový kop, Mata našel hlavu Ivanoviče a ten hlavičkou do protipohybu gólmana zařídil triumf Chelsea.

"Náš tým si to vítězství zasloužil za to, jak těžkou sezonu za sebou máme. Benfica zahrála opravdu skvěle, my jsme ale na konci zužitkovali tvrdou přípravu při standardních situacích. Trofej si zasloužíme," řekl po utkání Ivanovič.

"Nikdo si ten gól nezasloužil více než právě Ivanovič za to, jak nám pomáhá v obraně. Benfica byla v první půli určitě lepší, ale zvládli jsme to jako tým a pomohlo nám vědomí, že tohle byla možná naše poslední šance tuto soutěž vyhrát," dodal kapitán Chelsea Frank Lampard.

Finále fotbalové Evropské ligy v Amsterdamu:
Benfica Lisabon - Chelsea 1:2 (0:0)
Branky: 68. Cardozo z pen. - 60. Torres, 90.+2 Ivanovič. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Garay, Luisao - Oscar. Diváci: 46.163.

Sestavy:
Benfica: Artur - Almeida, Luisao, Garay (78. Jardel), Melgarejo (66. John) - Pérez, Matič, Rodrigo (66. Lima) - Salvio, Cardozo, Gaitán. Trenér: Jesus.
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Cahill, Ivanovič, Cole - Luiz, Lampard - Ramires, Mata, Oscar - Torres. Trenér: Benítez.

MATCH OVERVIEW LEGACY

Finále EL Chelsea - Benfica Lisabon jsme sledovali ONLINE »

Fotbalisté Chelsea se na konci sezony nakonec dočkali trofeje. Vyhráli Evropskou ligu, ve finále zdolali Benfiku 2:1
Fotbalisté Chelsea se na konci sezony nakonec dočkali trofeje. Vyhráli Evropskou ligu, ve finále zdolali Benfiku 2:1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud