14. května 2015 • 22:58

Ve finále Evropské ligy se potkají Sevilla a Dněpropetrovsk

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sevilly budou obhajovat triumf v Evropské lize. V semifinálové odvetě porazili Fiorentinu na jejím hřišti 2:0 a v součtu s úvodní výhrou 3:0 jednoznačně postoupili do finále. V něm se 27. května ve Varšavě utkají překvapivě s Dněpropetrovskem, který vyřadil favorizovanou Neapol po výsledcích 1:1 a 1:0. Dněpr je ve finále jako teprve druhý ukrajinský tým po Šachtaru Doněck.



Pro Dněpropetrovsk byl historickým úspěchem už postup do semifinále, ale tým s českým gólmanem Janem Laštůvkou na lavičce a zraněným Ondřejem Mazuchem na soupisce se s tím nespokojil a vytáhl se i na Neapol. Hrdinou se stal útočník Jevgenij Selezňov, který nejprve zařídil remízu 1:1 v Itálii a v dnešní odvetě vstřelil postupový gól.

Neapol sice měla první velkou šanci, ale Higuaína skvěle vychytal brankář Bojko. Také Selezňov první šanci nevyužil, v 58. minutě si však počínal výborně v pokutovém území, po centru Konopljanky vyhrál hlavičkový souboj a zády k brance usměrnil míč mimo dosah gólmana.

Neapol zabrala a snažila se alespoň vyrovnat a vynutit si prodloužení, ale Dněpropetrovsk se za silného deště ubránil a vybojoval senzační postup. Dosud přitom nemá ani ukrajinský titul, loni byl druhý. Dvakrát ligový triumf slavil ještě v dobách Sovětského svazu.

Druhé semifinále bylo jasnou záležitostí. Sevilla rozhodla už v prvním zápase a v odvetě si postup v klidu hlídala. Zvlášť když ve 22. minutě poslal před branku přízemní centr z přímého kopu Banega a kanonýr Bacca zblízka dostal míč do sítě.

O pět minut později po další hezké kombinaci doklepl zblízka Carrico a bylo vše jasné. Aktivní Fiorentina měla tlak a mohla alespoň snížit, ale Iličič ve druhé půli neproměnil penaltu, když branku překopl.

Sevilla postoupila do svého čtvrtého finále Evropské ligy či Poháru UEFA. Předchozí tři účasti v letech 2006, 2007 a 2014 vždy proměnila v titul.

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 5. • 21:05
FC Dněpr Dněpropetrovsk
FC Dněpr Dněpropetrovsk
1:0
ONLINE
14. května
21:05
SSC Neapol
SSC Neapol
Góly

Domácí: 58. Selezňov

Hosté:

Sestavy

Domácí: Bojko – Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Leo – Lučkevič (67. Matheus), Kankava, Rotaň (C), Fedorčuk, Konopljanka (86. Gama) – Selezňov (75. Kalinič).

Hosté: Andújar – Maggio (C), Albiol, Britos, Ghoulam – Callejón, David López (79. Henrique), Gabbiadini (55. Hamšík), Inler, L. Insigne (61. Mertens) – Higuaín.

Náhradníci

Domácí: Laštůvka, Alexandru, Bezus, Gama, Šachov, Kalinič, Matheus

Hosté: Cabral, Henrique, Koulibaly, Jorginho, Mertens, Hamšík, Gargano

Karty

Domácí: Leo, Fedeckij, Selezňov, Matheus, Bojko

Hosté: Gabbiadini, Ghoulam, Callejón

Rozhodčí

Mazić – Ristić, Djurdjević

Stadion

Olympijský stadion, Kyjev, Ukrajina

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 5. • 21:05
ACF Fiorentina
ACF Fiorentina
0:2
ONLINE
14. května
21:05
Sevilla FC
Sevilla FC
Góly

Domácí:

Hosté: 22. Bacca, 27. Carriço

Sestavy

Domácí: Neto – Alonso, Basanta (46. Pasqual), Rodríguez, Savić – Valero (85. Lazzari), D. Pizarro, Fernández – Salah, Iličić, Joaquín (C).

Hosté: S. Rico – Coke (C), Carriço, Kolodziejczak, Trémoulinas – Mbia, Krychowiak – Vidal, Banega (55. Iborra), Vitolo (74. J. Reyes) – Bacca (70. Gameiro).

Náhradníci

Domácí: Tătăruşanu, Badelj, Aquilani, Pasqual, Bernardeschi, Lazzari, Gómez

Hosté: Beto, Navarro, Figueiras, Gameiro, Reyes, Iborra, Suárez

Karty

Domácí: D. Pizarro, Savić, Valero

Hosté: Banega

Rozhodčí

Skomina – Praprotnik, Vukan

Stadion

Stadio Artemio Franchi

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud