4. prosince 2020 • 10:10

Šarvátky, dusno i podivné střídání. Liberec u premiéry ženských sudích

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Evropa zažívá historické časy. Středeční zápas Ligy mistrů Juventus vs. Dynamo Kyjev (3:0) poprvé pískala ženská rozhodčí, Francouzka Stéphanie Frappartová. Ve čtvrtek večer se pohnuly i dějiny Evropské ligy: partii Gentu s Libercem (1:2) řídila ukrajinská sudí Kateryna Monzulová. Většinu svojí premiéry zvládla, ovšem v závěru bylo na hřišti pořádně horko.



Poperou se, nebo ne? A ustojí to drobná rozhodčí Kateryna Monzulová? Poslední vteřiny bitvy Gentu s Libercem byly hodně divoké. Ukrajinská sudí při své premiéře v Evropské lize nejistě ukazovala žluté karty a pak zápas radši ukončila.

V nejlepší možnou chvíli, protože některým hráčům z očí šlehaly blesky. „Rozhodčí to měla hodně těžké, ale během zápasu jsem od ní žádné chyby neviděl. Nechala hře celkem volnost a nedávala zbytečně karty,“ poznamenal liberecký trenér Pavel Hoftych. „Ovšem chvílemi se snažila zjednat si respekt za každou cenu: bylo vidět, že jí chybí trochu víc citu a podle mě byla i dost nervózní. Na konci otočila situace, které jsme měli zahrávat my.“

Trojice ukrajinských rozhodčích dlouho zvládala zápas celkem s přehledem, vystudovaná architektka Monzulová vytáhla první žlutou kartu až zkraje prvního poločasu. Možná to ale mohla udělat už dřív: třeba když na ni dorážel její krajan Roman Jaremčuk, útočník Gentu.

Utkání Evropské ligy mezi Libercem a Gentem pískaly rozhodčí - ženy
Utkání Evropské ligy mezi Libercem a Gentem pískaly rozhodčí - ženy

„Tři ženské rozhodčí poprvé v Evropské lize? Musím je strašně pochválit – až na ten konec, který byl hektický. Tak to v podobných zápasech bývá,“ říkal liberecký záložník Jakub Pešek. „V první půli sudí snad nemusela ani udělit žlutou kartu. Měla i respekt, takže super.“

Monzulová musela řešit i jeden kuriózní moment: čtvrt hodiny před koncem se gentský záložník Vadis Odjidja-Ofoe po vystřídání ani nedotkl míče a po pár vteřinách musel z placu odejít. Co se stalo? Odjidja-Ofoe se údajně zranil při rozcvičce – a ačkoliv původně figuroval v základní sestavě, nesměl už do zápasu zasáhnout ani jako náhradník. Proto se na hřiště z lavičky vrátil Sven Kums, jehož Odjidja-Ofoe předtím nelegálně vystřídal a ještě si od něj vzal kapitánskou pásku. „Řekl bych, že to byla chyba realizačního týmu Gentu, už toho hráče nesměli vrátit zpátky,“ vykládal liberecký kouč Hoftych.

Gent mířil k páté evropské porážce v pěti zápasech a frustrace hráčů rychle rostla. Po sérii několika strkanic v rohu hřiště Monzulová včas odpískala konec. „Závěr byl zbytečně nervózní, ale do té doby pískala velmi dobře,“ ocenil Hoftych.

Liberec sice v Gentu vyhrál, ale jaro v Evropské lize ho mine. Ve své skupině skončí třetí, po předposledním podzimním kole má postup v kapse Hoffenheim a Crvena zvezda Bělehrad, s kterou Slovan doma hraje 10. prosince poslední zápas.

FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud