17. září 2008 • 11:52

Sparťané odletěli do Záhřebu bez Bergra

Autor: pj
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplína, odvaha a důslednost po herní i osobní stránce. Těmito prostředky chtějí fotbalisté Sparty uspět ve čtvrtečním utkání Poháru UEFA proti Dinamu Záhřeb.



Trenér Vítězslav Lavička musí oželet služby trojice potrestaných fotbalistů, kteří mají „stopku“ kvůli žlutým kartám. „Jedná se o Kučeru, Kušníra a Kladrubského. Poslední jmenovaný s námi ale odletěl,“ uvedl. „Musel z marketingových důvodů,“ doplnil mluvčí Jakub Otava.

V nominaci chybí také kapitán Patrik Berger. Důvod? Start mu neumožní poraněný zadní stehenní sval. „Bude trénovat v Praze. Připravuje se individuálně a bez míče. Postupně se ale zapracovává do normálního tréninku,“ prozradil Lavička.

Nevyloučil ani případné změny v sestavě, jež v neděli uspěla v Brně. „Základ položený máme. V Brně jsme si něco vyzkoušeli a na tom bychom rádi stavěli ve čtvrtek. Jsou tam ale nějaké dozvuky a menší šrámy, proto nechci v tuto chvíli dělat závěry,“ vysvětlil kouč.

Sparťané se vydali do Záhřebu ve středu dopoledne. A už ve čtvrtek vyběhnou na horkou chorvatskou půdu Dinama. „Jedná se o tým, který má svou hru založenou na ofenzivě. Jsou techničtí, kombinují na jeden, dva doteky. I postupný útok je v jejich podaní velmi rychlý,“ zmapoval si soupeře Lavička.

Navíc kádr Dinama disponuje několika zkušenými a mezinárodně protřelými fotbalisty – třeba brankářem Butinou nebo obráncem Biščanem. Jak sparťané chtějí svého soupeře eliminovat? „Nesmíme jim dát žádný prostor. A z naší strany musí být znát disciplína, odvaha a důsledná hra po herní i osobní stránce,“ uvedl letenský trenér.

V úterý si sparťané probrali teorii ze všech stran. „Každý hráč dostal složku, v níž jsou obsaženy veškeré informace o Dinamu. To jsme navíc obohatili o sestřihy zápasů na DVD,“ řekl Lavička. „Pak jsme se přesunuli na spodní hřiště. Trénink byl zaměřený na taktiku i to, aby kluci vstřebali nedělní zápas.“

Díky tomu Lavička věří úspěch. Zároveň si ale uvědomuje tlak veřejnosti a fanoušků. Pokud nepostoupí do skupin Poháru UEFA, bude to jeden z nejčernějších ročníků letenského celku v evropských pohárech. „Cítíme, že důležitost tohoto dvojzápasu tam je. Ale v každém případě se chceme v Poháru UEFA dobře prezentovat,“ dodal Lavička.

Utkání se hraje ve čtvrtek od 20:45 a nevysílá jej žádná z českých televizí. Druhý poločas nabídne Radiožurnál.

Předpokládané sestavy:

Dinamo: Butina - Drpič, Biščan, Mikič, Ibanez - Badelj, Morales, Chago, Sammir - Mandžukič, Balaban.

Sparta:
Kozáčik - Kúdela, Voříšek, Řepka, Had - Vacek, Hušek - Kulič, Kisel, Matušovič - Slepička.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud