17. září 2008 • 15:19

Slavia chce s vyhrát s nulou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slavie hodlají ve čtvrtek učinit první krok k částečné nápravě ztrát po vyřazení z Ligy mistrů. Na stadionu v Edenu jim bude v prvním kole Poháru UEFA stát v cestě nováček pohárových bojů FC Vaslui.



Slávisté jsou před dvojzápasem papírovým favoritem a v prvním utkání chtějí zvítězit bez inkasovaného gólu.

Za soupeře mají slávisté neznámý, ale velmi ambiciózní celek. FC Vaslui byl založen teprve v roce 2002 a nejvyšší soutěž hraje jen tři roky, přesto patří k nejlepším rumunským celkům.

A jeho majitel Adrian Porumboiu, bývalý mezinárodní rozhodčí a dnes úspěšný podnikatel, s ním má velké plány.

"Čeká nás kvalitní soupeř. A to si neděláme alibi. Viděl jej asistent Řehák a potvrdil mi to i kouč Temešváru Dušan Uhrin," řekl ČTK slávistický trenér Karel Jarolím.

"Je to kompaktní mužstvo, v sestavě je Rumunů poskrovnu. Je to dobře poskládaný celek a dostatečně agresivní," pokračoval Jarolím s tím, že poznatků o hře soupeře má dostatek.

"Doma potřebujeme vybojovat takový výsledek, abychom do odvety mohli jít klidněji. Každopádně neinkasovat a nějakou branku dát," přál si Jarolím.

Slávistický trenér stále nebude moci počítat s obráncem Dřížďalem, který ale již začíná trénovat, nejistý je start i útočníka Šenkeříka. Naopak na lavičce by měl být zkušený Šmicer, který odehrál již několik minut v posledním ligovém souboji proti Jablonci.

"Věřím, že přijde dost diváků nás povzbudit. Doufám, že zápas v domácím prostředí zvládneme, protože odveta bude určitě hodně těžká," dodal Jarolím.

Zatímco Slavii generálka vyšla, Vaslui v sedmém kole domácí soutěže poprvé v sezoně prohrál. Na domácím trávníku 1:2 s Dinamem Bukurešť.

"Rozhodně ale nebyli slabší. Branku dostali až v nastaveném čase, když hráli v deseti po odstoupení zraněného stopera Canua," řekl Jarolímův asistent Pavel Řehák.

"Je to těžký soupeř ve všech řadách. Od brankáře Kuciaka přes stopera Munteana, záložníka N'Doyeho a útočníka Temwanjeru. Je to kompaktní celek a navíc hodně houževnatý a fotbalový," pokračoval Řehák.

Soupeř se často snaží hrát ofenzivní fotbal. "Ale když vedli s Dinamem, tak bránili v deseti. Myslím, že tak budou hrát i v Praze. Chce to na ně vyzrát rychlou kombinací na jeden dva doteky," pokračoval Řehák.

Upozornil ale, že kompaktnost obrany rumunského celku by mohla utrpět, pokud by nemohl nastoupit Canu.

"Máme zkušenosti s rumunským fotbalem z minulého roku kdy jsme hráli se Steauou Bukurešť a rumunský styl by nám měl vyhovovat. Pro nás je cíl probojovat se do základní skupiny a to nám jasně velí doma vyhrát.

Důležité bude uhrát v Edenu nulu, ale zatím se nám nám to v současném ročníku daří a to nám dodává sebevědomí," řekl Matej Krajčík, který by byl rád, kdyby mužstvo přišlo povzbudit dostatek diváků.

FC Vaslui postoupil do Poháru UEFA z Poháru Intertoto, v němž vyřadil ázerbájdžánský Neftči Baku. V druhém předkole Poháru UEFA potom vyřadil po výsledcích 2:0 a 3:1 lotyšský Metalurgs Liepájas.

Trenér mužstva Viorel Hizo spoléhá na srbského záložníka Ljubinkoviče, který patří k nejlepším střelcům rumunské ligy. Nedávno k němu přišel z Rapidu další kanonýr Burdujan a spolu s Temwanjerou ze Zimbabwe tvoří hlavní údernou sílu týmu.

"Hrajeme s týmem, který vyhrál českou ligu, v minulé sezóně hrál Ligu mistrů. Viděl jsem poslední čtyři zápasy Slavie a zkusíme udělat vše proto, abychom byli rovnocenným soupeřem," řekl Hizo.

"Rádi bychom postoupili do skupiny Poháru UEFA, ale chybí nám dva klíčoví hráči: Canu se zranil v zápase proti Dinamu Bukurešť a útočník Burdujan.

Máme ale další fotbalisty, kteří je doufám nahradí," pokračoval Hizo, který by se prý rád s týmem pokusil o něco podobného, co se povedlo v úterý Kluži.

Zápas začne ve čtvrtek v 19:15 a bude jej řídit trojice gruzínských rozhodčích v čele s Paniašvilim.

Předpokládané sestavy:
Slavia Praha: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Šiklič - Belaid, Tavares, Švento, Černý - Necid, Toleski.
FC Vaslui: Kuciak - Buhuš, Munteanu, Canu (Panait), Luz - Genčev, Aliuta, Ljubinkovič, N'Doye - Burdujan, Temwanjera.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud