1. října 2008 • 16:11

Večeřa: Není to beznadějné

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedině vstřelený gól uchová fotbalistům Baníku Ostrava v odvetě prvního kola Poháru UEFA se Spartakem Moskva šanci na postup do hlavní fáze.



Úvodní zápas na Bazalech prohráli 0:1 a ruský klub bude mít ve čtvrtečním duelu vedle lepšího výsledku i výhodu domácího prostředí.

"Šance se po prvním zápasu zvětšily ve prospěch Moskvy, ale dá se s tím něco dělat. Soupeř má výhodu, ale není to beznadějné," uvedl trenér Karel Večeřa.

Kouč neztrácí naději a jeho plány znějí prostě: vydržet co nejdéle bez obdržené branky a vstřelit gól. Je však na hráčích, zda je převedou do reality. "Je to jen teorie. Neinkasovat, držet šanci až do závěru. Ideální by bylo, kdybychom dali branku a srovnali a bylo to zcela otevřené," prohlásil Večeřa.

Baník nemá od porážky se Spartakem se střílením gólů problémy. Dva dal Příbrami, v Plzni dokonce tři a sedm branek v Poháru ČMFS naložil outsiderovi z Boskovic. "Mohli bychom být sebevědomější. Nárůst formy tam od utkání se Spartakem je, úspěšné výsledky taky," přitakal Večeřa.

Ačkoliv Ostrava musí v Lužnikách bezpodmínečně alespoň jednou skórovat, Večeřa nechystá hazard v podobě zběsilé ofenzivy. "Pokud bychom brzy inkasovali, všechny trumfy by měl soupeř. To si nemůžeme dovolit. Samozřejmě, že musíme hrát dopředu, ale stejně tak musíme být kvalitní vzadu," uvedl trenér.

Podle papírových teorií by Baník mohl mít v Lužnikách dva kapitální problémy: umělou trávu čtvrté generace a bránění standardních situací, kterými Spartak rozhodl první utkání.

"Žádná speciální příprava na to nebyla," řekl Večeřa. Ani adaptaci na umělý povrch tým nevěnoval větší pozornost. "Dneska večer si na ní zatrénujeme a uvidíme, jak se obout, jak reagují míče," dodal Večeřa.

Večerní trénink na hlavní ploše, to je pro Ostravu malé plus. Moskevský celek na ní během týdne vůbec netrénuje. K přípravě využívá jen luxusní bazu. "Pro nás bude trošku výhoda, že jsme na umělku zvyklí. Spoléhat na to ale nemůžeme, zápas musíme naplno odmakat," řekl český reprezentant ve službách Spartaku Radoslav Kováč.

Pro jeho klub je Pohár UEFA jedinou možností, jak zachránit pokaženou sezonu. Kouč Michael Laudrup to dal najevo i tím, že ve víkendovém ligovém souboji v Jaroslavli, který Spartak vyhrál 2:1 góly Rodrígueze a Fathiho, nechal odpočívat reprezentanty Bystrova se Sajenkem a Brazilce Mozarta nasadil teprve na závěrečnou půlhodinu.

"Máme za sebou jen první etapu. Je dobré, když vyhrajete venku, tím spíše v poháru. Je před námi ale druhých devadesát minut a my v nich nemůžeme spoléhat na remízu, i když by stačila. Chceme vyhrát a budeme hrát na vítězství," konstatoval Laudrup.

Ruská média i fanoušci Spartaku už soupeře odepsali. Málokdo si připouští v cestě do základní skupiny nějaký zádrhel. "Dost lidí to bere jako formalitu, ale já si to nemyslím. V Baníku je dost kvalitních a zkušených hráčů," upozornil Kováč.

Český zástupce ve čtvrtek v sestavě Spartaku osiří, neboť Martin Jiránek má natržený stehenní sval a zůstane jen v hledišti.

Zápas bude rozhodovat finský sudí Tony Asumaa, jeho asistenty jsou Jukka-Pekka Koskela a Miikka Poikselkä. Výkop je v 18:00 SELČ.

Předpokládané sestavy:

Spartak: Pletikosa - Stranzl, Filipenko, Šiškin, Fathi - Kováč, Mozart - Bystrov, Sajenko, Sovětkin - Prudnikov.

Ostrava: Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Marek, Galásek, Otepka, Mičola - Svěrkoš, Lička.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud