5. listopadu 2008 • 15:30

Jarolím: Doma chceme vyhrát

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - S odhodláním vyhrát nastoupí fotbalisté Slavie Praha k čtvrtečnímu zápasu Poháru UEFA proti favorizované Aston Ville. Birminghamský klub již má tři body za vítězství 2:1 nad Ajaxem, pro Pražany bude souboj premiérou ve skupině F.



"Hrajeme doma a budeme chtít vyhrát," řekl novinářům kouč českého mistra Karel Jarolím.

"Favorit je sice soupeř, ale na naší straně je výhoda domácího prostředí a zdůrazňuji opravdu domácího.To jistě bude poměr sil na trávníku srovnávat," uvedl Jarolím, který věří v bouřlivou podporu vyprodaného hlediště.

"Hráči to vnímají velice pozitivně. To, co se odehrává v Edenu, to je obrovský doping," dodal.

V Edenu se sejde rekordní návštěva 21.000 diváků. To pro klub znamená i nemalý ekonomický příjem, který se jen ze vstupného pohybuje kolem dvaceti milionů korun. Tolik Slavia ještě nikdy za jeden zápas nezískala.

Slavia v lize září a dokazuje, že má výbornou formu. V posledním utkání zdolala Brno 2:1 a po 12. kole vzrostl její náskok na prvním místě na čtyři body. Naopak soupeř v pondělí zaváhal a po prohře 0:2 na hřišti Newcastlu přišel o možnost posunout se na třetí místo tabulky.

Přesto i současná pátá pozice Aston Villy dává tušit, že do Edenu přijede opravdu špičkový tým.

Kouč Jarolím viděl na vlastní oči souboj birminghamského týmu s Ajaxem, v televizi pak pečlivě sledoval i zápas s Newcastlem.

"Každopádně nás čeká v prvním zápase těžký protivník.Především v ofenzivní hře je to hodně kvalitní celek a velký pozor si budeme muset dávat na standardní situace," řekl Jarolím.

Především trio útočníků Ashley Young, Agbonlahor a Nor Carew, které nejvíce podporuje z levé strany zálohy Barry, znamená obrovskou ofenzivní sílu.

"Je otázkou, v jakém rozestavení soupeř nastoupí. Proti Ajaxu hrála Aston Villa s jedním hrotovým útočníkem, doplňovaným ze zálohy, proti Newcastlu na dva útočníky. To bylo ovlivněno zraněním Petrova a myslím, že nebude hrát ani proti nám," uvedl Jarolím, který očekává rozestavení soupeře 4-4-2.

Ve hře Aston Villy ale našel i slabiny.

"I my bychom mohli uspět při standardních situacích," naznačil, kudy by mohla vést cesta ke gólu.

"Proti Newcastlu sice náš soupeř prohrál, ale rozhodlo to, že v prvním poločase byl aktivnější a měl jednu stoprocentní šanci, ale neproměnil. Kdyby ji dal, tak by to bylo jiné," řekl Jarolím.

Aston Villa podle něho o formu nepřišla.

"Rozhodně nebudou jen bránit. Mají velice silný přechod z obranného bloku směrem dopředu. To lze dost eliminovat vyvarováním se chyb v rozehrávce," pokračoval slávistický trenér.

K dispozici stále nebude mít Šikliče, Litteriho, Dřížďala a Ivanu, naopak v pořádku už je Švento. V lize se střelecky nejvíce daří Necidovi, ale v pohárech se ještě netrefil.

"Věřím, že by mohl i v nich střeleckou formu potvrdit. Góly však může dát kdokoliv jiný, hlavně abychom uhráli dobrý výsledek," prohlásil Jarolím, který přemýšlí o obsazení postu pravého záložníka.

Belaida nahradil v posledním zápasu Volešák a podle trenéra si nevedl špatně.

Slávistický kapitán Erich Brabec neočekává, že by soupeř přijel s defenzivními úkoly. Podle něj to Angličané ani neumí.

"Je tam pět šest velice dobrých ofenzivní hráčů, budeme muset pracovat na sto procent," řekl Brabec, kterému se právě v posledních dvou zápasech na sto procent nedařilo. Nedůsledností nabídl soupeřům šance a brněnský Šural jednu gólově využil.

"Pevně věřím, že slabší chvilky jsem si už vybral. Soupeř má rychlé a nebezpečné útočníky a hodně bude záležet na tom, aby nedostávali míče do běhu. To je hlavní práce pro naše defenzivní záložníky," řekl Brabec na tiskové konferenci.

"Ale věřím, že ani my neustoupíme z našeho trendu a budeme svědky pěkného ofenzivního fotbalu. Všichni si ten zápas půjdeme užít. Je to pro nás test. Můžeme si ukázat, jak na tom opravdu jsme," dodal Brabec.

Kouč Aston Villy Martin O´Neill po pondělním nezdaru v Newcastlu plánuje změny v sestavě.

"Byli jsme špatní v zakončení," zlobil se O´Neill. Téměř jistě se prý v základní sestavě objeví záložník Sidwell a obránce Davies.

"Změnami můžeme tým oživit, několik jich bude. Máme v týmu několik hráčů, kteří jsou opravdu hladoví po tom, aby nastoupili," uvedl O´Neill.

Nepovažuje za nic neobvyklého, že jeho tým musel v pondělí nastoupit k ligovému utkání.

"Musíme se s tím vypořádat, itinerář je předem daný. Já s tím nemám problém, protože nehraji," řekl s úsměvem O´Neill na tiskové konferenci. Neopomněl na ní vyjádřit respekt před čtvrtečním soupeřem a ocenit, že fotbalisté Slavie jsou technicky velmi dobře vybaveni.

Dlouho to vypadalo, že kromě diváků v Edenu ostatní příznivci pohárový duel neuvidí. Slavia se nedohodla s Českou televizí, protože nebyla spokojena s výší její nabídky; nakonec tak bude zápas se začátkem ve 20:45 vysílat placený kanál Nova Sport.

"Jsme rádi, že jednání dopadla úspěšně a že mohou být spokojeny všechny strany: Slavia, její fanoušci a také televizní diváci, kteří uvidí zajímavý přenos," uvedl na klubovém webu generální ředitel Slavie Petr Doležal.

Střetnutí bude řídit trojice kyperských rozhodčích. Hlavním bude Costas Kapitanis, na čarách mu budou asistovat Frixos Petru a Michelis Sotiriu.


Předpokládané sestavy:

Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid, M. Jarolím, Tavares, Švento - Šmicer, Necid.

Aston Villa:
Friedel - L. Young, Cuellar, Laursen, Davies - Milner, Sidwell, Barry, A. Young - Agbonlahor, Carew.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud