26. srpna 2009 • 14:51

Varování z Bělehradu pro fanoušky Slavie: Nechoďte do města!

Autor: har
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příznivci Crvené Zvezdy Bělehrad i klub jsou dotčeni pražským policejním zákrokem. Slavii a její fanoušky tak čeká v srbské metropoli jiskřivá atmosféra.



Tropický žár rozpálil zkraje tohoto týdne Bělehrad. Ale zítra má být ještě větší horko. A nejen na stadionu Maracaná, kde slávisté svedou rozhodující bitvu o postup do základní skupiny Evropské ligy.

„Doporučoval bych, aby slávističtí fanoušci nechodili příliš do města,“ řekl deníku Sport včera jeden bělehradský novinář. Aktuální atmosféru v srbské tepně před ostře sledovaným utkáním shrnul jen pod podmínkou anonymity. „Bude to tu hodně, hodně žhavé,“ připojil.

„Je to tu jako před každým velkým zápasem,“ mírnil tyto zvěsti Josef Brož, pracovník českého velvyslanectví v Bělehradě. „Nemám pocit, že by tu byly protičeské nálady,“ doplnil.

Fanoušci Bělehradu.Foto ČTK


Pravdou však je, že srbská strana dosud nestrávila návštěvu Čech. V žaludku jí leží nejen prohra 0:3, ale především policejní akce proti ctitelům Zvezdy. Ti na Staroměstském náměstí nejprve poničili směnárnu, pak v dolní části Václavského náměstí zrušili zahrádku před jednou restaurací.

Už cestou do Prahy vyplenili na Moravě dvě benzinové pumpy. Necítí se však jako viníci, nýbrž jako oběti. I když jich přes sto skončilo na policejní stanici a sedmnáct z nich si odneslo obvinění z trestných činů.

„Všechny incidenty vyvolala Policie České republiky přehnaným použitím síly,“ zní z Bělehradu. A nikoli jen z úst „hooligans“, ale i ze samotného klubu. Ten vydal k incidentům, které orámovaly pražský zápas, speciální prohlášení.

Kromě již zmíněné věty v něm najdete také stížnost na to, že někteří srbští občané byli neprávem vyhoštěni a že jim hostitelé měli bránit s pomocí byrokratických opatření ve vstupu do Edenu.

Radost byla obrovská.Foto ČTK


„Od začátku jsme s klubem Crvena Zvezda Bělehrad intenzivně komunikovali. Nabídli jsme jim dokonce o tři sta vstupenek víc. Na stadion se všichni dostali,“ reagoval Ondřej Zlámal, tiskový mluvčí Slavie.

Zatímco Zvezda obdržela vstupenky na utkání dávno před odjezdem do Čech, „sešívaní“ je uvidí až na místě. „Bylo nám řečeno, že z technických důvodů,“ připojil Zlámal.

Do Srbska mají vyrazit dnes večer dva autobusy se skalními slávistickými fanoušky. Pojedou na otočku, tedy přímo na zápas a hned po něm nazpátek.

To je jedno z bezpečnostních opatření, která vzešla z koordinační schůzky zástupců Slavie, české ambasády v Bělehradě, české a srbské policie. Ta obstará také ochranu obou autokarů od srbských hranic do místa konání duelu.

Jaroslav Černý je u míče dříve.Foto Čtk


„Srbská policie pracuje profesionálně a efektivně, což ukázala třeba i při zajišťování návštěvy prezidenta Klause,“ upozornil Brož.

Kdo by se však chtěl vydat na odvetu po vlastní ose, musí počítat se značným rizikem. Tvrdé jádro Zvezdy tvoří opravdu ostří chlapíci.
„Všichni čeští příznivci by se měli vyvarovat provokací a chovat se slušně,“ uzavřel Brož.

Zlobit by měli jen slávističtí fotbalisté na hřišti.

Fanoušci Bělehradu.
Fanoušci Bělehradu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud