28. července 2010 • 14:02

Horváth: Besiktas? Nesmíme mít strach

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhých 39 letech okusí plzeňští fotbalisté atmosféru pohárového klání. Viktoria chce zanechat svoji stopu v letošním ročníku Evropské ligy, ale hned při její obnovené premiéře ve 3. předkole čeká na vítěze českého poháru slavný Besiktas Istanbul.



O jeho síle a ambicích vypovídá, že v úterý získal do svých řad někdejšího kapitána Realu Madrid Gutiho, který se tak stal novým spoluhráčem českých obránců Tomáše Sivoka a Tomáše Zápotočného a slovenského útočníka Filipa Hološka.

S ročním platem Gutiho v Besiktasi, který činí okolo 70 milionů korun, by celý plzeňský klub mohl hospodařit skoro celý rok. I proto je turecký tým před dvojzápasem považován za jasného favorita.Západočeši ale nechtějí být za "otloukánky".

"Mně osobně tato role vyhovuje, protože můžeme jen překvapit," uvedl trenér Pavel Vrba. "Nemáme co ztratit a můžeme hrát bez nervů. Tento zápas je pro nás odměnou za minulou sezonu a musíme si to užít," nabádal kapitán Pavel Horváth.



Protože plzeňský stadion ve Štruncových sadech nesplňuje normy pro pohárové duely, odehraje se první zápas ve čtvrtek na hřišti Sparty na Letné (20:30), kam se těší právě někdejší lídr pražského celku Sivok. Odveta je naplánována na příští čtvrtek do Istanbulu.

Pro Plzeň může být menší výhodou, že se již rozehrála v nejvyšší soutěži. Po úvodní remíze s Olomoucí si sebevědomí před soubojem s loňským držitelem tureckého double upevnila víkendovou výhrou v Liberci 3:2.

Naopak Besiktas dál jen ladí formu na start domácí ligy, která začne až v polovině srpna. Orli, jak se týmu od Bosporu přezdívá, za sebou mají jen lehké zápasy druhého předkola Evropské ligy, v nichž po triumfech 3:0 a 4:0 lehce přešli přes faerský Vikingur Göta.

V Besiktasi si podle všeho nepřipouštějí větší problémy ani v souboji s Plzní. "Lidi se tady už určitě vidí v dalším kole, ale já bych byl opatrný. Dobře vím, co Plzeň hlavně v ofenzivě umí předvést," řekl ČTK před necelými dvěma týdny po losování Sivok, od kterého nový kouč Besiktase a bývalý hráč Barcelony a Realu Madrid Bernd Schuster hned vyzvídal informace o plzeňském týmu.

Sivok si udržuje o dění v české lize i plzeňském týmu výborný přehled, i proto, že ve Viktorii působí řada jeho bývalých spoluhráčů ze Sparty. Kromě Horvátha se v ní potkal i s útočníkem Janem Rezkem, obráncem Davidem Limberským a také záložníky Danielem Kolářem a Tomášem Radou.



"Jsem moc rád, že si proti českým klukům konečně zahraju, navíc když se bude hrát na Spartě," uvedl Sivok, který by na Letnou mohl v obraně Besiktase vyběhnout po boku Zápotočného. Jejich start ale není jistý, neboť se perou s velkou konkurencí.

Besiktas v létě mohutně posiluje a touží vylepšit čtvrté místo z uplynulé sezony, které bylo pro namlsané fanoušky zklamáním po předchozím double.

Vedení klubu v přestupním termínu sáhlo po velkých ofenzivních hvězdách. Kouč Schuster si vedle Gutiho, který ale čtvrteční zápas v Praze ještě nestihne, přivedl z Interu Milán vyhlášeného portugalského technika Ricarda Quaresmu, plzeňská defenziva se musí mít na pozoru také před útočníkem Nihatem.

Právě on byl před dvěma lety na evropském šampionátu v duelu s českým týmem hlavní postavou při vítězném tureckém obratu, když dvěma góly v závěru poslal výběr Karla Brücknera předčasně domů.

"Mají velké hvězdy, ale pořád jsou to jen lidi, se kterýma se dá hrát. Nesmíme mít strach," řekl Horváth.Zápas začne na pražské Letné začne ve čtvrtek ve 20:30, hlavním rozhodčím je Španěl Carlos Clos Gomez. Přímý přenos vysílá ČT2.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek.

Besiktas: Arikan - Ismail, Sivok, Zápotočný (Ferrari), Erhan - Quaresma, Ernst, Delgado, Ekrem - Bobo, Nihat.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud