25. května 2022 • 22:58

AS Řím ovládl premiérový ročník KL, ve finále zdolal Feyenoord

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté AS Řím porazili ve finále premiérového ročníku Evropské konferenční ligy Feyenoord Rotterdam 1:0 a získali první evropskou trofej v klubové historii. Zápas v Tiraně rozhodl ve 32. minutě Nicolo Zaniolo.



Italský klub uspěl ve finále evropských pohárů na třetí pokus. Naopak jeho trenér José Mourinho si udržel stoprocentní finálovou bilanci a ovládl s některým ze svých týmů už pátou evropskou soutěž. Dvakrát vyhrál Ligu mistrů (v roce 2004 s Portem a v roce 2010 s Interem) a dvakrát Evropskou ligu, respektive Pohár UEFA (v roce 2003 s Portem a v roce 2017 s Manchesterem United).

Čtvrtfinálový přemožitel pražské Slavie Feyenoord v Evropské konferenční lize od začátku skupinové fáze ve 13. utkání poprvé prohrál. Poslední evropskou trofej získal v roce 2002 v Poháru UEFA (dnešní Evropské liga).

V základní sestavě Římanů nastoupil po téměř měsíci Mchitarjan, který však už v 17. minutě musel vystřídat. Souboj dvou nejproduktivnějších celků soutěže toho v prvním poločase moc nenabídl.

Italský tým se prosadil ve 32. minutě z první akce večera. Mancini odcentroval do vápna, stoper Feyenoordu Trauner na míč nedosáhl a Zaniolo překonal vyběhnutého brankáře Bijlowa.

Nizozemský tým se k ohrožení branky dostal až v závěru úvodního dějství, gólman Patrício si ale s Kökcüho střelou z dálky poradil.

Feyenoord vstoupil do druhé půle aktivně a po rozehrání rohu nakrátko nastřelil tyč, vzápětí Tilovu střelu vyrazil Patrício do zámezí. Portugalský brankář o chvíli později vytáhl Malaciovu ránu zpoza šestnáctky na tyč.

V 73. minutě zahrozil i AS, s tečovanou střelou střídajícího Veretouta si ale Bijlow poradil. Vedení nenavýšil ani Pellegrini. Římané nepodlehli Feyenoordu ani ve třetím pohárovém duelu.

Góly

Domácí: 32. Zaniolo

Hosté:

Sestavy

Domácí: Patrício – Mancini, Smalling, Ibañez – Karsdorp (89. Viña), Mchitarjan (17. Oliveira), Cristante, Pellegrini /C/, Zalewski (67. Spinazzola) – Zaniolo (67. Veretout), Abraham (89. Šomurodov).

Hosté: Bijlow /C/ – Geertruida, Trauner (74. Pedersen), Senesi, Malacia (88. Džahánbachš) – Til (59. Toornstra), Aursnes, Kökçü (88. Wålemark) – Nelson (74. Linssen), Dessers, Sinisterra.

Náhradníci

Domácí: Fuzato, Viña, Pérez, Šomurodov, Maitland-Niles, Veretout, Kumbulla, Oliveira, Spinazzola, Bove, Afena-Gyan, El Shaarawy

Hosté: Cojocaru, Marciano, Jansen, Holmgren Pedersen, Džahánbachš, Linssen, Sandler, Waalemark, Hendriks, Hendrix, Toornstra, Hall

Karty

Domácí: Pellegrini, Zalewski, Patrício, Spinazzola

Hosté: Trauner

Rozhodčí

Kovács – Marinescu, Artene (ROU)

Stadion

Arena Kombëtare, Tirana (ALB)

Návštěva

21 690 diváků

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud