spo
16. března 2011 • 22:43

Real oplatil Lyonu vyřazení, dál jde i Chelsea

Autor: spo, Richard Šíma, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Realu Madrid po sedmi letech postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů. V dnešní odvetě osmifinále porazili doma Lyon jasně 3:0 a oplatili mu loňské vyřazení ze stejné fáze soutěže. První zápas skončil 1:1. Dál jde i Chelsea s Petrem Čechem, které po výhře 2:0 v Kodani stačila na Stamford Bridge bezbranková remíza.



Real mocně toužil v osmém vzájemném zápase s Lyonem dosáhnout na první vítězství a konečně zlomit osmifinálové prokletí z předešlých sezon.

Po nadějné remíze 1:1 z úvodního souboje začal aktivně a hostující branku zasypal během úvodního dějství sprškou střel. Blízko ke gólu měli Marcelo i Ronaldo, ovšem brankář Lloris se dlouho překonával.

V 37. minutě se už zaplněný stadion Santiaga Bernabeua dočkal gólu. Marcelo si na hranici vápna narazil s Ronaldem, položil si dva hostující obránce a s trochou štěstí prostřelil Llorise.

Následně mohl svému bývalému klubu zasadit druhý gólový úder Benzema, ovšem radost z vydařené hlavičky mu zkazil praporek pomezního rozhodčího.

Po přestávce Real aktivní obranou nepouštěl hosty do tlaku a naopak sám hrozil z rychlých protiakcí. V polovině druhé půle bylo rozhodnuto. Za chybujícího Crise si zaběhl Benzema a samostatný únik na Llorise chladnokrevně proměnil v pojišťující trefu.

Proti bývalému klubu se prosadil už v prvním duelu ve Francii a dnes si připsal šestou branku v posledních čtyřech zápasech Ligy mistrů.

"Bílému baletu" se nakonec podařilo vyrovnat nejtěžší porážku, kterou s Lyonem v předešlých sedmi duelech utrpěl. Na 3:0 uzavřel skóre v 76. minutě Di María. Real protáhl sérii bez prohry v soutěži na devět zápasů a jeho kouč José Mourinho dál může snít o tom, že se stane prvním trenérem, jenž vyhraje Ligu mistrů se třemi různými kluby.

Čech jde dál

Petr Čech jde dál, Zdeněk Pospěch končí. Tak by se dal popsat výsledek osmifinálového souboje českých reprezentantů, kteří ovšem proti sobě nestanuli. Pospěch kvůli žlutým kartám scházel.

A v kodaňském klubu už si Ligu mistrů nejspíš nikdy nezahraje, protože má namířeno do německé Mohuče.

Jak dokázat vstřelit Chelsea na jejím hřišti minimálně dva góly a žádný přitom neinkasovat? Pokud si nad tímto problém hráči Kodaně skutečně nějak vážněji lámali hlavu, nepochybně, museli dojít k názoru, že je nutné dostat se co nejčastěji na do střel brance Petra Čecha.

Výsledek jejich snažení? Poprvé donutili českého gólmana k zákroku proti přímé střele v 62. minutě. N’Doye ovšem šetřil na razanci, a tak se Brankář Chelsea nemusel ani namáhat s nějakým odrazem. Jen se tak svalil na levý bok a balon chytil.

Jen jednou mu v průběhu zápasu bylo poněkud horko. Ve 26. minutě. To dostal dánský klub vzácnou příležitost zahrávat přímý kop ze vzdálenosti, z níž lze vstřelit gól.

Čech si postavil zeď, k balonu se postavil N‘Doye a diváci na Stamford Bridge za okamžik oněměli. Útočník FC Kodaň poslal míč k Čechově pravé tyči, zatímco gólman Chelsea se rozběhl k tyči levé! Byl by vinen, kdyby balon zaplul do sítě, ten však skončil k jeho velkému štěstí na tyči.

Jose Bossingwa z Chelsea (vlevo) utíká kodaňskému Christianu BolanosoviFoto ČTK/AP

„Petr evidentně čekal, že N’Doye pošle míč přes zeď, proto se tím směrem už dopředu vydal,“ komentoval Čechovo počínání v televizním studiu Ladislav Maier, bývalý reprezentační gólman.

Protože však Chelsea tento kritický moment přežila a žádný další už Dánové připravit nedokázali, nemusel se londýnský klub příliš obávat, že by o postup přišel.

A tak Ancelottiho celek zahazoval jednu šanci za druhou. Proti dvěma kodaňským střelám poslali Londýňané na Wilandovu branku hned sedm ran. A nadto jednu, která skončila na břevně, kam v 51. minutě namířil Mikel.

Hned od počátku se ale do šancí tlačili především Anelka a ruský útočník Žirkov. Wiland měl ale svůj den a pomohlo mu, že hráči Chelsea měli potíž zblízka trefit branku.

Ancelottimu tak nakonec nevyšel záměr ušetřit síly Fernandu Torresovi, jehož do utkání od první minuty nenasadil v domnění, že jeho tým si s obranou FC Kodaň poradí i bez něj. Nestalo se a Torres musel v závěru do hry. Neprosadil se však ani on.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Real Madrid - Olympique Lyon 3:0 (1:0)
Branky:
37. Marcelo, 66. Benzema, 76. Di María. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 70.034. První zápas: 1:1, postupuje Real.

Chelsea - FC Kodaň 0:0
Rozhodčí: Moen (Nor.). Diváci: 36.454. První zápas: 2:0, postupuje Chelsea.

Postupující do čtvrtfinále:
Chelsea, FC Barcelona, Inter Milán, Manchester United, Real Madrid, Schalke 04, Šachtar Doněck, Tottenham.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud