1. října 2008 • 13:01

Juventus zaplašil běloruskou noční můru

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětadvacetiminutovka splněných snů a tajných přání doprovodila historickou premiéru fotbalové Ligy mistrů na běloruské půdě. Místní šampioni z Borisova málem dokonale zaskočili slavný Juventus.



Rychle získané dvoubrankové vedení však neudrželi a nakonec se museli smířit s remízou

Naopak turínská "Stará dáma", která se měla co otáčet, byla ráda alespoň za bod. Vděčí za něj hlavně autorovi obou branek Iaquintovi.

"Ale ta první půlhodina pro nás byla jako noční můra," oddechl si po zápase trenér turínského celku Claudio Ranieri. Ten si jen těžko vybavoval, kdy Juventus za svým sokem zaostával tak výrazně jako v úterý večer v běloruské metropoli.

Už po 23 minutách totiž domácí vedli 2:0. "Věděli jsme, že jsou dobří, a přesně to dokázali na začátku. Byli rychlejší, vůbec jsme nechytili jejich tempo. Takže nakonec musím být rád i za remízu. Cením si i toho, jak moji hráči zareagovali na nepříznivý vývoj," podotkl Ranieri, jenž do základní sestavy vyslal i beka Zdeňka Grygeru a záložníka Pavla Nedvěda.

Právě chyba druhého jmenovaného domácím pomohla k druhému gólu. Nedvěd totiž podskočil centr a Stasevič hlavou lehce skóroval. I proto možná namlsaní domácí v tu chvíli pomýšleli na víc než na remízu. "Trochu mě to mrzí, přece jenom jsme vedli už o dva góly. Ale pořád se učíme a chybějí nám zkušenosti z těch největších zápasů," řekl trenér Borisova Viktor Gončarenko.

Po zápase cítil i částečnou satisfakci, podle něj byl jeho tým před utkáním až příliš přehlížený. "Ale děkuji místním médiím a novinářům. Před zápasem se mluvilo jen o tom, jak má Juventus skvělý tým. Teď už všichni víme, kde se narodili Del Piero s Nedvědem. Ale co víme o Rodionovovi, Stasevičovi nebo Chagušovi? Takže pokračujme dál stejnou cestou," prohlásil ironicky Gončarenko.

V druhém duelu skupiny H došlo také na konfrontaci Východoevropanů s dalším gigantem, ale v Petrohradu dokázal Real Madrid s vypětím všech sil uhájit vítězství a s plným bodovým ziskem po dvou zápasech vévodí tabulce. Po úterních osmi zápasech je "Bílý balet" jako jediný stoprocentní.

"Ale za to, jak jsme hráli v druhém poločase, jsme si minimálně remízu zasloužili," litoval trenér Zenitu Dick Advocaat, jehož tým je po dvou těžkých duelech v Turíně a s Realem bez bodu. "Ale rozhodnou až další dva zápasy s Borisovem a doma s Juventusem," dodal kouč českého zadáka Radka Šírla.

Zdánlivě lehký zápas v dánském Aalborgu přinesl Manchesteru United několik důležitých událostí. Vedle přesvědčivé výhry 3:0 je pozitivní zprávou pro fanoušky zejména střelecké probuzení největší letní posily Dimitara Berbatova, který ukončil své soužení a zaznamenal první dvě trefy v novém působišti.

"Pro útočníky je to pokaždé moc důležité a já jsem za Dimitara šťastný. Začátky v Manchesteru nikdy nejsou jednoduché, je na vás velký tlak, ale teď se snad chytil a bude takhle pokračovat dál," věřil obránce Patrice Evra.

Kouče Alexe Fergusona ale zarmoutilo zranění klíčového záložníka Paula Scholese, který bude s nataženými vazy v koleně asi dva měsíce mimo hru. "Utkání nám přineslo hodně pozitiv, ale zase jsme ztratili Paula," litoval Ferguson. Zápas v Dánsku nedohrál ani mladý bek Rafael, jehož zradil kotník.

V Arsenalu jsou zase rádi, že hodili za hlavu sobotní blamáž a prohru s ligovým nováčkem Hullem. "Kanonýři" zapomínali stylově: Porto rozdrtili 4:0 a vyrovnali tak dosud největší letošní vítězství v Lize mistrů. V prvním kole dosáhla stejného výsledku Chelsea proti Bordeaux.

Trenér Arséne Wenger byl rád, že se hráči Arsenalu rychle oklepali z ligového kolapsu. "Přesně tohle jsme potřebovali. Zahrát dobře a pokud možno co nejrychleji rozhodnout," konstatoval Wenger.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud