Robert Neumann
9. prosince 2009 • 16:44

Liga mistrů: Vypadnout může Inter i Barcelona!

Autor: Robert Neumann, Stanislav Hrabě
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Giganti v ohrožení. Barcelona a Inter vyhlašují nejvyšší pohotovost. Vznáší se totiž nad nimi hrozba velkého krachu: vyřazení z Ligy mistrů. Jejich skupina F dospěla do dramatu, které rozřeší až dnešní večer. Odvrátí favorité vzpouru outsiderů z Kazaně a Kyjeva?



Středeční program (20:45)
Skupina E:
FC Liverpool - AC Fiorentina
Olympique Lyon - Debrecín

Skupina F:
Dynamo Kyjev - FC Barcelona
- Vysílá Nova Sport
Inter Milán - Rubin Kazaň
- Vysílá ČT2

Skupina G:
VfB Stuttgart - Unirea Urziceni
FC Sevilla - Glasgow Rangers

Skupina H:
Olympiakos Pireus - Arsenal
Standard Lutych - AZ Alkmaar.

Měla to být formalita. Kolosy Barcelona a Inter, proti nim chudí příbuzní Kyjev s Kazaní. „Jasnější“ skupina neexistovala.

Situace dnes? V žádné jiné není ve hře o osmifi nále celé kvarteto…

„Zápas v Kyjevě je pro nás nejdůležitějším utkáním roku. Ukáže, jakým směrem se bude sezona ubírat,“ řekl před duelem s Dynamem kouč Barcelony Josep Guardiola.

Důležitost zápasu z pohledu Katalánců umocňuje fakt, že v historii Ligy mistrů se obhájce trofeje nikdy nepakoval už po základní části.

„Nemůžeme si prostě dovolit zůstat mimo Evropu. Jsem optimista,“ vyhlásil Guardiola.

Messi a spol. mají nejvýhodnější pozici, k účasti v jarních vyřazovacích bojích jim stačí uhrát remízu, dokonce si mohou dovolit i o jeden gól prohrát, a nemusí se přitom ohlížet na výsledek ze San Sira.

Ovšem pozor! „Barca“ na Ukrajině prohrála tři z posledních čtyř zápasů, v posledních dvou dokonce inkasovala pokaždé tři góly (porážky 1:3 a 0:3).

„Dynamo je silné po fyzické stránce. Jenže až moc spoléhá na zkušené hráče, jako je Ševčenko. Když zahrajeme náš standard, nebudeme mít problémy,“ je však sebevědomý ukrajinský obránce ve službách Barcelony Dmitrij Čigrinskij.

O něco složitější pozici má Inter, jenž k jistotě postupu potřebuje tři body. Jenže z posledních deseti zápasů v Lize mistrů vyhrál pouze jediný. Navíc v italské lize nepodává oslnivé výkony, o víkendu padl v Turíně.

I proto tamní média spekulují, že případný krach by mohl stát kouče José Mourinha místo. Ovšem sebevědomý Portugalec si něco podobného nepřipouští.

„Nemáme z Kazaně strach. Myslím, že vyhrajeme,“ sdělil Mourinho na včerejší tiskové konferenci v Miláně.

Tlak sdělovacích prostředků a posledních neúspěchů na něj ale evidentně dolehl, na otázky novinářů odpovídal podrážděně.

„Tlak? Není žádný tlak! Potřebujeme jen vyhrát. Sestava? Počkám a podívám se do zítřejších novin, jakou jste napsali,“ vypálil například.

Nejvíc ho naštval dotaz, co říká na slova legendy Interu, strůjce klubových úspěchů 60. let, Sandra Mazzoly. Ten prohlásil, že pokud Mourinho nezvládne zápas s Kazaní, měl by sám požádat o propuštění. Má prý kontrakt s velkým odstupným.

„Mazzola? On mě neplatí a nepodepisuje moje šeky. Co dělá pro Inter? Pracuje pro něj? On rozhodne, jestli v červnu odejdu?“ uzavřel svůj výstup Mourinho.

Bude mít po bitvě s Kazaní nad Mazzolou navrch?

Za Arsenal má proti Olympiakosu nastoupit i Tom Cruise
Dres fotbalistů Arsenalu by měl v dnešním utkání Ligy mistrů proti Olympiakosu Pireus obléknout i Tom Cruise. Nejedná se však o slavnou filmovou hvězdu, ale o osmnáctiletého mladíka, který by se měl pokusit zacelit mezeru na levém kraji obrany.

Trenér Arséne Wenger totiž postrádá kvůli zranění hned tři levé beky, a tak podle všeho dá šanci hráči, který již dva roky působí v juniorce.

"Tom Cruise bude hrát na levém beku. Nezajímám se o to, co se bude psát v titulcích. Pro mě existuje jen jeden Tom Cruise a není to ta filmová hvězda," uvedl Wenger na oficiálních stránkách Arsenalu.

"Věřím, že Tom je velmi dobrý fotbalista. Nechci ho vystavit přílišnému tlaku, protože už takhle to pro něj není snadná situace. Vždyť si odbude premiéru v Lize mistrů. Bude to pro něj dobrá zkušenost," dodal.

Arsenal už má jistý postup, a tak se Wenger rozhodl pro zápas s Olympiakosem nasadit hlavně mladé hráče, kteří čekají na svou šanci.

Na postu levého beka však již neměl příliš na výběr. Gael Clichy, Kieran Gibbs i Armand Traore totiž nejsou kvůli zranění k dispozici. Wenger tak sáhl do rezervy, kde se daří Cruisovi.

Francouzský trenér nyní věří, že nadějný mladík v zápase udělá první krok do velkého fotbalu, jako se to stalo s jeho slavným jmenovcem v roce 1986, kdy film Top Gun katapultoval Toma Cruise mezi hollywoodské hvězdy.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud