Jiří Fejgl
10. prosince 2009 • 10:34

Gólmani střelci: Hlavičkář a Penaltová sfinga

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říká se o nich, že jsou zvláštní, mají svůj svět. Sólisté v ryze kolektivním sportu. Fotbaloví gólmani zabraňují tomu nejkrásnějšímu, brankám.



Přesto vám každý z nich přizná: Mám sen, chci dát gól! Občas se to povede – a vždy je to výjimečný zážitek. Liga mistrů ho v tomto týdnu oslavila hned dvakrát. Sinan Bolat z Lutychu se trefil hlavou, Hans Jörg Butt z Bayernu proměnil penaltu.

U Butta už to je stará vesta, tenhle mazák z Mnichova střílí góly z penalt rád a často. V kariéře už jich dal dvaatřicet.

„Je obdivuhodný a chladnokrevný. Počká si, kam gólman skočí a placírkou pošle míč na druhou stranu,“ popisoval bývalý reprezentant Radoslav Látal, který se s Buttem potkal jako hráč v bundeslize.

Jeho slova se potvrdila také v úterý v Turíně. A to proti Buttovi stál v dresu Juventusu Gianluigi Buffon, jeden ze tří nejlepších gólmanů světa.

Německý fotbalista přesto bravurně skóroval a načal cestu za epochální postupovou výhrou 4:1. V Lize mistrů se trefil už podruhé, po sedmi letech znovu proti Staré dámě.

Ne nadarmo se mu přezdívá Penaltová sfinga. V jedné sezoně, když působil v Hamburku, měl totiž unikátní 100% bilanci. Mihnul se u dvanácti penalt: osm jich proměnil a čtyři chytil. Slušné!

Takhle si Bolat vyskočil na centr a usměrnil ho do branky Alkmaaru.
Takhle si Bolat vyskočil na centr a usměrnil ho do branky Alkmaaru.

U Butta se branka tak nějak čekala. Hrdina středeční noci v Lize mistrů však přilétl trochu z neznáma.

Mladý jedenadvacetiletý Turek Bolat ve službách Standardu Lutych přesto není úplně anonymní. Vždyť se o něj zajímají kluby slovutných jmen: Manchester United i londýnský Arsenal.

Teď ho mohou angažovat hned na dva posty. Mezi tyče či jako útočníka. Bolat se totiž v duelu proti nizozemskému Alkmaaru v páté minutě nastavení druhého poločasu vydal do pokutového území soupeře a precizní hlavičkou po centru z přímého kopu vyrovnal na konečných 1:1.

Prosadil se (opět jako brankář i jako útočník), ač se rozhodně nepočítá mezi fotbalové čahouny. Jeho 186 centimetrů je pro práci mezi tyčemi podprůměrné číslo.

Jenže teď patří mezi velikány. Vždyť gól ze hry dalo jen málo brankářů: například slavný Dán Peter Schmeichel, když dohrával svoji úchvatnou kariéru v Aston Ville.

To Bolat si splnil sen všech gólmanů už jako zelenáč.

451707:gallery:true:true

Kam se hrabou na rekord – 85 gólů

Pálí mu to, pálí. Jenže na vyvolené svého cechu je krátký. Hans Jörg Butt nepatří mezi se svými 32 zásahy během kariéry ani mezi nejlepší gólmany kanonýry. Jim jasně vládne brazilská legenda, muž málo známý v Evropě.
Kdo se usadil na pomyslných stupních vítězů? Jednoznačně dominují Jihoameričané.

ROGERIO CENI
85. To číslo je ohromující. Kdo z útočníků tolik branek nastřílí? Brazilec Ceni, muž s rukavicemi, ano. 36x se trefil z penalt, 49x z přímých kopů. Jeho výkon je světovým rekordem.

LUIS CHILAVERT
Egocentrický Paraguayec má na kontě 54 zásahů. Z toho osm si připsal v reprezentaci. Jedna touha se mu však nesplnila. „Chtěl bych dát gól na mistrovství světa,“ řekl. To nezvládl.

JORGE CAMPOS
Tenhle Mexičan obohatil fotbalovou planetu nejen 38 brankami v kariéře. Na trávník také přinesl další extravaganci: pestrobarevné dresy s krátkými rukávy. Dnes se po něm opičí půl světa.

RENÉ HIGUITA
Svérázný Kolumbijec se dělí s Camposem o třetí místo – také nasázel podle dostupných pramenů 38 gólů. Stejně jako Chilavert se osmkrát zapsal mezi střelce v dresu národního mužstva.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud