16. června 2011 • 19:21

Vítěz Ligy mistrů bude hrát Superpohár v Edenu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelona bude hrát soutěžní utkání v Edenu. Zdá se vám to jako bláznivá zpráva? Nesníte! Výkonný výbor UEFA ve čtvrtek rozhodl o tom, že duel o Superpohár mezi vítězem Ligy mistrů a Evropské ligy se odehraje v roce 2013 v právě na hřišti pražské Slavie. Takže je docela dobře možné, že do Vršovic dorazí právě Barcelona.



Duel o Superpohár se dosud hrál výhradně v Monaku u příležitosti losování skupinových fází evropských pohárů. UEFA se však rozhodla tradici změnit a přesunout dějiště do destinací, které nemohou hostit finále Ligy mistrů a Evropské ligy. Toho využil český svaz.

"Měli jsme to štěstí stát u zrodu této myšlenky. Ve chvíli, kdy jsme zjistili záměr UEFA uskutečnit losování skupin Ligy mistrů a Evropské ligy nadále v Monaku, ale pořádat Superpohár v jiné destinaci, využili jsme příležitosti a začali jsme velmi intenzivně pracovat," uvedl pro svazový web generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka.

"Myslím, že i díky našim diplomatickým zkušenostem a stále silnějšímu postavení se nám nakonec povedlo pořadatelství získat," dodal Řepka.

Podle předsedy ČMFS Ivana Haška jde o velký diplomatický úspěch českého svazu na mezinárodním poli. "Určitě je to potvrzení toho, že česká fotbalová diplomacie po letech stagnace konečně začala posilovat svoje pozice," pochvaloval si Hašek.

"Jednali jsme dlouho, ale nechtěli jsme raději nic zakřiknout a jsem rád, že vše dopadlo výborně. Praha a naši fanoušci se mají na co těšit. Finále Superpoháru je celosvětově sledovaná událost, která do Prahy přivede dva špičkové kluby," uvedl Hašek.

Představitelé UEFA se byli v Edenu osobně podívat a Synot Tip Arena se jim velmi zamlouvala. Kapacita 20.800 diváků je podle nich dostatečná.

"Na Superpohár není potřeba mít stadion s vysokou kapacitou, jak tomu je u ostatních finálových utkání evropských pohárů, ale stačí stadion s kapacitou pouze kolem 20.000 diváků. Určitě k vítězství přispělo i to, že Praha je nádherné město a její nespornou výhodou byla také její poloha v centru Evropy," dodal Řepka.

Superpohár je na konci srpna tradiční předehrou pro začátek nové pohárové sezony. Soutěž vznikla v roce 1972 a až do roku 1997 se hrálo systémem na dva zápasy doma - venku.

Od roku 1998 se pak vítězové Ligy mistrů a Poháru UEFA, respektive Evropské ligy střetávali v Monaku, kde letos změří síly Barcelona a FC Porto. Monacké knížectví bude Superpohár hostit naposledy v příštím roce.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud