Karel Häring
19. února 2016 • 15:32

KOEFICIENTY: Česko díky Spartě roste, Liga mistrů je opět blíž

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po čtvrteční výhře Sparty nad Krasnodarem v prvním utkání vyřazovací části Evropské ligy je jasné, že tento pohárový ročník se zařadí mezi tři nejlepší za poslední dekádu. Tím pádem se výrazně přibližuje možnost přímého postupu do Champions League pro českého mistra, byť až od sezony 2018/2019.



Současný koeficient za probíhající ročník překonal hranici šesti bodů (6,1) a už teď je jisté, že patří k nejpovedenějším od léta 2004. Jen dvakrát nasbíraly české kluby víc, a to při tažení Viktorie Plzeň (8,5 - 2012/2013 a 8 – 2013/2014), kdy jí asistovala nejprve Sparta a později Liberec.

Tentokrát se nejvýrazněji podílí na vylepšených číslech Letenští. Hodnota pětiletého koeficientu je nyní 31,725, což udržuje Česku 13. místo. Na dvanácté Švýcarsko ztrácí 1,25, což se bude těžko smazávat, pokud Basilej či Sion postoupí dál.

Nicméně každý bodový přírůstek vylepší výchozí pozici pro příští pohárový ročník. V něm vystartují vyslanci Synot ligy z 12. pozice s více než čtyřbodovým náskokem na Řecko. A právě tohle umístění garantuje jedno jisté místo v Champions League bez hrozby kvalifikace. Pro Česko vychází reálně od sezony 2018/2019.

Pro následující ročník už jsou kvóty jasně dané. Stejně jako loni v létě vstoupí mistr do 3. předkola LM, v tzv. mistrovské části. Druhý celek zamíří do „nemistrovské“ fáze. Další dva týmy dostanou možnost proniknout do Evropské ligy, podobně jako vítěz MOL Cupu. 

Vácha byl po Krasnodaru spokojený: Vítězství jsme si zasloužili
Video se připravuje ...

Zahustel: Jsme spokojení, v odvetě nás čeká těžká bitva
Video se připravuje ...

Klepaly se mi nohy, i když jsem šel ze hřiště, přiznal Juliš
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud