Hynek Preisler
1. července 2008 • 16:45

Nejvíce zbohatne Sparta

TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět českých klubů zbohatne dohromady skoro o deset milionů korun. UEFA totiž vůbec poprvé zaplatí klubům za jejich fotbalisty, kteří se zúčastnili letošního evropského šampionátu.



Je to však jen zlomek. UEFA takto rozdělí přes miliardu korun. Peníze mají pokrýt náklady na pojištění či léčbu případných zranění na turnaji.
Jeden reprezentant = čtyři tisíce eur (téměř sto tisíc korun) za jeden den strávený na mistrovství.

Sparta, Slavia, Ostrava, Teplice a Mladá Boleslav teď mohou litovat, že česká reprezentace na turnaji nezůstala déle. Německým reprezentantům se třeba částka 4000 eur znásobí číslem 38.

„U českých reprezentantů se jedná o 24 dnů. Dobou strávenou na turnaji se totiž rozumí 14 dnů před prvním zápasem na mistrovství a jeden den po vyřazení,“ vysvětlil generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka.

Nejvíce z české pětice dostane pražská Sparta, přes čtyři a půl milionu korun. Na EURO ji sice reprezentoval pouze Michal Kadlec, za kterého získá 2 304 000 (24 dnů x 96 000 korun), ale do sparťanské pokladny poputují peníze i za Jaromíra Blažka, Zdeňka Pospěcha a Tomáše Sivoka.

Peníze se totiž rozdělují nejen klubům, kterým reprezentant patřil v době EURO, ale i těm, kterým patřil v posledních dvou sezonách podle následujícího klíče.

Sezona 2006/2007 = jedna třetina z částky. Sezona 2007/2008 = druhá třetina z částky. Pokud hráč přestoupil uprostřed ročníku v zimním termínu, třetinu si prodávající a kupující klub rozdělí rovným dílem. A třetí třetina? Shrábne ji klub, kterému fotbalista patřil v době šampionátu.

Takže například za Zdeňka Pospěcha, který odešel ze Sparty do Kodaně v lednu 2008, si oba kluby 2 304 000 korun rozdělí.

A stejné je to i u Marka Matějovského, Martina Fenina a Stanislava Vlčka, kteří rovněž českou ligu opustili letos v zimě.

Z evropských klubů se na největší sumu může těšit mnichovský Bayern, který měl na mistrovství hned devět svých hráčů. Pět reprezentantů Německa, dva Francouze a po jednom Italovi a Turkovi. Osmi zástupci se můžou pyšnit Brémy a Barcelona.

Poplatky za hráče jsou letošní novinkou, kterou vyjednala UEFA s vedením Asociace evropských klubů, již vede předseda Bayernu Karl Heinz Rummenigge. Celkově UEFA mezi kluby, které na turnaj vyslaly 368 hráčů, rozdělí 43,5 milionu eur (asi jedna miliarda korun). Celkový zisk z evropského šampionátu se odhaduje na více než 1,3 miliardy eur (téměř 30 miliard korun).

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud