Pavel Janega
28. července 2008 • 14:35

Sparta chce titul a Ligu mistrů

Autor: Pavel Janega
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S velkým sebevědomím vstupují do nového ročníku fotbalisté Sparty. Ti chtějí v nadcházející sezoně vrátit mistrovský titul na Letnou a prodrat se do základní skupiny Ligy mistrů.



Sparťany však nečeká nic lehkého. Už ve středu se utkají v boji o postup do třetího předkola Ligy mistrů s moldavským Tiraspolem. „Mají velice mladý, ale zároveň i zkušený tým. Jsou tam hráči i z Jižní Ameriky, Afriky, zkrátka tam nehrají jen moldavští fotbalisté,“ řekl trenér Letenských Vítězslav Lavička, který mluvil o blížícím se utkání pouze v obecném duchu. Neprozradil ani to, v jakém rozestavení jeho tým nastoupí. „Musíme být pozorní v defenzívě a aktivní v ofenzívě,“ uvedl.

Zároveň si je vědom toho, že Tiraspol může v taktice i překvapit. „V Kazachstánu hráli s poctivou defenzivou a rychlými protiútoky. Doma ale svůj tlak stupňovali a nakonec soupeře zlomili,“ všiml se letenský kouč. Přesto Sparta nepomýšlí na nic jiného než na postup. „Nečeká nás nic jednoduchého, nicméně náš cíl je jasný – chceme postoupit,“ prohlásil Lavička.

Případné vyřazení by jinak narušilo sparťanské plány. „Naším cílem je vyhrát ligu a postoupit do základní skupiny Ligy mistrů. Samozřejmě, že bude záležet na kvalifikaci a losu, ale o případném Poháru UEFA se nechci bavit,“ odmítl spekulovat šéf Sparty Daniel Křetínský.

Ani v lize nečeká letenský tým nic lehkého. Mnoho týmů výrazně posílilo své kádry a v tuto chvíli pomýšlí na přední příčky. „O špičku může bojovat víc než dva týmy Sparta a Slavia. V mých očích je favoritem také Baník, ale překvapit mohou i Teplice nebo Plzeň,“ polemizuje Lavička, který chce do ochozů nalákat diváky poctivým fotbalem. „Chci, aby lidé viděli snahu a aktivní hru. Takovou, která bude ofenzivní s dobrými výsledky.“

Z jeho očí hýří optimismus i díky tomu, že se Letenským vydařila příprava. „Pocity jsou pozitivní. Během čtyř týdnů jsem poznal celý tým a můžu říct, že kluci pracovali velmi dobře. Odehráli jsme osm zápasů, v nichž jsme si ověřili výkonnost a sportovní formu. Všechno nebylo ideální, ale vykrystalizovala se sestava. Škoda jen, že brankáře Blažka zradil zdravotní stav. To je snad jediné mínus přípravy,“ řekl Lavička.

Spartě se v přípravných zápasech střelecky nedařilo, ale přesto nikdo nepochybuje o kvalitě ofenzivy. Generální manažer a bývalý trenér Jozef Chovanec to označil za důsledek toho, že tým zkoušel mnoho různých variant. „Jsme dobře připraveni. Poskládali jsme silný tým, přišli dobré posily a trenéra určitě přesvědčili,“ podotkl neúspěšný adept na post reprezentačního kouče.

Jak bude vypadat sestava Sparty?

Do milimetru narýsovanou ji má v hlavě trenér Vítězslav Lavička. Před veřejností ji ale tají. Neprozradil ani to, podle jakých not budou jeho svěřenci hrát. Hlavní dirigent zkrátka odhalí svou taktiku až v prvním soutěžním utkání.

Jasnou jedničkou se jeví navrátilec Jaromír Blažek. Kvůli zranění však vynechá první utkání druhého předkola Ligy mistrů proti Tiraspolu a možná i sobotní duel s Mladou Boleslaví. Do branky se postaví Matúš Kozáčik, jenž byl upřednostněn před jarní jedničkou Tomášem Grigarem.

Obranná čtyřka se dá odhadnout prakticky nejlépe z celé jedenáctky. Sparta začne sezonu se čtyřkou Voříšek – Řepka – Kučera – Kadlec. Zamíchat kartami ještě může hostující Had, kterého sparťané přivítali jako velkou letní posilu.

Záložní řada se bude odvíjet od toho, v jakém rozestavení Letenští nastoupí. Ve hře jsou dvě varianty: 4-4-2 nebo 4-5-1. Jestliže trenér Lavička půjde do zápasu s první formací, ve středu pole bude operovat pouze jeden defenzivní záložník – a to Hušek. Spolu s ním má jisté místo nový kapitán Patrik Berger. Nalevo pravděpodobně dostane přednost Matušovič a zprava začne Kušnír nebo Kladrubský. Právě poslední jmenovaný by obsadil roli druhého štítového záložníka, pokud by Sparta nastoupila s jedním hrotovým útočníkem.

Vepředu má Lavička poměrně jasno. Noví útočníci nepřijdou. Vyřešit se spíše musí otázka: kdo bude hrát z těch zbylých? Jedničkou je Slepička. Toho zřejmě bude doplňovat Wilfried. Stále ale zbývají další varianty. Jsou tu ještě Došek, Holenda a Kulič.

Sestava podle deniksport.cz: Blažek (Kozáčik) – Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec – Kušnír, Hušek, Berger, Matušovič – Wilfried (Kladrubský), Slepička.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud