Ondřej Škvor
6. října 2008 • 10:18

Bitva o Prahu: Sparta vs. Slavia

Autor: Ondřej Škvor, Horst Strnad
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta tápe. Trápí se na hřišti, skřípe jí to v kabině. Evropa už o ní neuslyší. Slavia šlape. V Poháru UEFA postupuje a v lize, kterou po osmém kole vedla, jede.



Rudí touží po důrazném budíčku. Červenobílí jim ho chtějí silně zaklapnout a odskočit na pětibodový rozdíl. Tak to vypadá před 268. derby pražských „S“, které se kope dnes od 17.15 na Letné.

Na Letné si teď možná drbou hlavu a obracejí se k fotbalovému pánubohu s dotazem: Proč právě teď?! Ještě před týdnem to v klubu vypadalo docela růžově. Jenže pak přišly v krátké době tři rány: ligový výprask od Liberce 0:3, následná rozepře mezi lídrem Řepkou a trenérem Lavičkou a nepostupová remíza s Dinamem Záhřeb (3:3) v Poháru UEFA.

Voříšek: Ukážeme pravou Spartu>>>


To všechno před derby proti Slavii. „Psychická výhoda bude na straně Slavie, to je nesporné,“ uznává trenér Vítězslav Lavička.

Karel Jarolím by uvítal, kdyby se jeho protějšek nemýlil. „Věřím, že tahle výhoda je na naší straně. Nic nenasvědčuje tomu, že bychom na tom měli být psychicky špatně,“ říká, ovšem hned se mírní: „Musíme to ale podložit dobrou prací v zápase. Můžeme být v lepší formě, ale tenhle zápas všechno maže a obrací.“

Brabec: Jsem v napětí>>>

Takhle přemýšlí i letenský kapitán Petr Voříšek. „Když to zvládneme, všechno se otočí k lepšímu,“ věří.

Červenobílý vůdce Erich Brabec zase ví, že Sparta v současné situaci prostě musí. „Bude chtít podat výkon na hranici možností,“ říká.

Jeho tým navíc musí počítat s tím, že proti němu vyběhne pozměněná sestava. „Nějaké změny mohou nastat,“ prohlásil po čtvrtku Lavička. Jmenovitě však nehovořil. „I na to musíme být připraveni,“ odpovídá Jarolím.

Jednou ze změn může být rošáda mezi tyčemi. Kozáčika, který chyboval před třetí záhřebskou brankou, možná vystřídá Jaromír Blažek. „Moc nevěřím, že by Kozáčik nedostal důvěru. Pokud bude chytat Blažek, tak se budeme snažit využít toho, že přece jenom delší dobu nechytal,“ tvrdí slávistický kouč.

Jenom o dvou jménech, po jednom na každé straně, je jisté, že do hry nezasáhne. U Sparty to je Patrik Berger. „Je mi to líto, je to vrchol ligové sezony. Věřím, že se dáme dohromady a vybojujeme tři body,“ doufá zraněný záložník. Na druhé straně budou určitě chybět Litteri a pravděpodobně Toleski, asi se však vrátí Švento.

I on bude chtít, pokud nastoupí, zasadit další ránu do Lavičkovy oslabené trenérské pozice. „Je fakt, že prožívám jedno z nejsložitějších období,“ uznává letenský kouč.

Může derby znamenat jeho letenský konec? Pravděpodobně ne. Nemyslí si to ani Jarolím. „V naší branži to hrozí pořád. Já se do toho nechci pouštět. Osobně nevěřím tomu, že by jeho situace byla tak vážná a on by byl v ohrožení. Víťa tam není dlouho. A jestli chce Sparta pracovat koncepčně, pak nevěřím, že by tenhle krok udělala.“

Výhra Sparty u jejích příznivců vyléčí hodně ran. Stačí se podívat na fanouškovské chaty. Už před Pohárem UEFA se ohlasy nesly v jasném duchu: „Klidně vypadnout, jenom když porazíme Slavii!“
Všechny odpovědi dá dnešní derby.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud