Richard Šíma
20. října 2008 • 11:43

Nejhorší Vaškův zápas

TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodit takový zápas za hlavu a už se k němu pokud možno nevracet. Takový je podle ostravského brankáře Petra Vaška jediný recept na to, jak zvládnout chvíle po tak nepovedeném utkání, jaké on prožil v sobotu.



Dostal od Bohemians čtyři góly, z toho dva mimořádně hloupé. Také proto byla nakonec na Bazalech k vidění přestřelka, kterou Ostrava vyhrála 5:4.

„Říkal jsem svým hráčům, aby v Ostravě častěji stříleli i z větších vzdáleností, protože brankář Vašek se mi nezdá být momentálně v nějaké zvláštní formě,“ pravil po utkání Luboš Urban, trenér Pražanů.

Nechybělo mnoho a Urbanovo proroctví přineslo střížkovskému týmu bodový zisk. Bohemians se sice dostali do vedení v 8. minutě po Kinclově hlavičce, s níž Vašek nemohl dělat nic, ale o několik minut později se gólman Baníku před šesti tisíci diváky poprvé styděl.

Macháček, jenž pálil snad z pětatřiceti metrů, to se svou střelou snad ani nemohl myslet vážně. Ostravský brankář čekal na jeho dalekonosnou ránu s nachystanými rukavicemi, jenže míč se od nich jen odrazil do branky.

„Celou dobu jsem si myslel, že ten balon chytím. A najednou jsem ho jen tak líznul,“ komentoval Vašek svou první sobotní minelu. „Jestli ten míč zaplaval?

Na to se nechci vymlouvat. O střelách, které plavou, jsem už jednou mluvil, bylo by hloupé, kdybych se opakoval. Brankář je tam od toho, aby chytal. A tentokrát byl brankář špatný, nemůžu říct nic jiného.“

Baník ale v posledních deseti minutách první půle třemi góly stav utkání otočil a také Vaškovi se do kabin odcházelo lépe. „Klobouk dolů před klukama, jak to zvládli. Musel jsem jim o přestávce poděkovat,“ přiznal gólman Baníku.

„A po zápase jsem jim musel děkovat znovu,“ dodal jedním dechem. Ještě horší okamžik si totiž připravil pro samotný závěr zápasu. To už vedl Baník 5:3, když Fenyk vyslal ze střední vzdálenosti trochu zoufalou střelu. Letěla po zemi a Vašek na ni v pokleku čekal. Ona se mu ale neuvěřitelně prošourala mezi nohama a dokutálela se za čáru.

„V tu chvíli jsem si řekl, že jsem debil. Tohle byl ten nejhorší zápas, který jsem kdy odchytal,“ prohlásil. „Ale pár hloupých inkasovaných gólů už mám za sebou, ten nejhorší jsem dostal kdysi ve Zlíně, když jsem se pokoušel o kličku.

Nemělo by mě to rozhodit. Teď hrajeme ve Zlíně, tam musíme vyhrát, a to je jediné, na co chci od této chvíle myslet,“ pravil zkušený ostravský gólman.

Trenér Karel Večeřa neměl valnou chuť Vaškův černý den po utkání komentovat. „Sami jste viděli, že když se vystřelí, nemůže se nic pokazit,“ pravil nejprve.

Pak už si na toto téma moc povídat nechtěl. „Bavme se raději o tom pozitivním, o řadě velmi dobrých akcí, které se nám v tom utkání povedly. Horší by bylo, kdybychom ten zápas po takových smolných gólech prohráli. Dokázali jsme to otočit, to je důležité,“ uzavřel celou věc Večeřa.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud