8. ledna 2009 • 20:48

Daněk bere návrat do Plzně jako nový začátek

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už celý rok čeká fotbalový brankář Michal Daněk na chvíli, kdy zasáhne do pořádného soutěžního utkání. Pětadvacetiletý gólman odešel vloni v lednu na hostování do tehdy druholigového anglického West Bromwiche a od té doby jen trénuje.



Během půlroku na britských ostrovech se mezi tyče nedostal a na svou šanci marně čekal i v Teplicích, kam se v průběhu podzimu původně odešel rozehrát.

Nyní se Daněk vrátil zpět na západ Čech a v nebývale silné konkurenci bojuje o místo gólmanské jedničky. "Po roce jsem zpátky v Plzni a musím to brát jako takový nový začátek. Plzeň jsem si oblíbil, Plzeň mi dala tu možnost ukázat se a já teď tady chci dokázat, že můžu pravidelně chytat ligu," řekl Daněk během soustředění týmu v Písku ČTK a deníku Sport.

Když před rokem odcházel ze západočeské metropole, měl za sebou premiérovou pozvánku do národního týmu. Jenže přesun do Anglie Daňkovu kariéru pořádně zabrzdil.

Ve West Bromwichi, který postoupil do Premier League, byl náhradníkem, a protože v létě přibyl do týmu další konkurent, raději se vrátil do Čech.

"Půlrok v Anglii ale neberu jako chybu. Spíš jako skutečnost, že mi to dalo nějakou zkušenost. Koupili anglického reprezentanta Scotta Carsona a na to, abych chytal za rezervu, mám čas. To můžu v 35 letech, až si budu chtít vydělat peníze. Teď potřebuju chytat," uvedl plzeňský gólman, jenž našel dva hlavní důvody, proč se na britských ostrovech neprosadil.

"Určitě jeden z těch hlavních důvodů byl, že jsem neměl nablízku rodinu," mínil Daněk. "Ale největší chyba byla, že jsem se předtím, než jsem šel do West Bromwiche, neučil angličtinu. Sice jsem rozuměl, o čem se spoluhráči v kabině baví, ale než abych řekl jednu větu, tak jsem se radši do žádného mluvení nepouštěl," líčil pětadvacetiletý gólman.

Ani po zářijovém návratu do Plzně se Daněk nedočkal zápasového zatížení. Po týdnu sice putoval na hostování do Teplic, kde o něj stál trenér Jiří Plíšek, ale v konkurenci Tomáše Belice se neprosadil.

"Nikdo se tam se mnou nebavil. Trenér mě poslal do béčka a pak se mnou měl pohovor, že se mnou počítají. Asi mi nepomohlo, že Teplice udržely tři nebo čtyři zápasy čisté konto a trenér to nechtěl měnit," uvažoval Daněk.

Vrcholem prý byl domácí pohár. "To byl strop toho, co se tam dělo. Čekal jsem, že mě nechá chytat aspoň v poháru, ale znovu mě nechal sedět. To už jsem věděl, že to nepůjde. Ten půlrok v Teplicích beru jako zmeškaný, fotbal je ale takový a už je to za mnou," pokračoval plzeňský brankář.

Návrat do Plzně, kde před odchodem do Anglie patřil k oporám, vyloženě přivítal. "Začínám vlastně od nuly a určitě se chci o to místo porvat," podotkl Daněk, i když ví, že ho čeká složitý úkol zastínit své spoluhráče Martina Ticháčka a Tomáše Poštulku.

"Takhle obrovskou konkurenci jsem zažil naposledy, když jsem byl mladý v Ostravě. Tomáš byl po příchodu do Plzně braný jako strašně veliká posila a Martin Ticháček zase na konci podzimu ukázal, co v něm je. Vím, že mi rozhodně nedají nic zadarmo. Bude se o svoji šanci rvát, bude záležet na trenérovi," připomněl Daněk kouče Pavla Vrbu, s nímž se zná od mládežnických kategorií z Ostravy.

"Možná že proto na mě bude tvrdší," uvedl s úsměvem. S Plzní by rád Daněk na jaře atakoval účast v evropských pohárech. "Myslím, že momentálně máme nejsilnější tým, který tu kdy mohl být. Pan Vrba nás dostal hodně nahoru, tak bychom na to chtěli navázat. V lize chceme výš a také v poháru bychom se rádi dostali co nejdále, nejlépe ho vyhráli. A když budu pravidelně chytat, pak by třeba mohlo dojít znovu i na ten nároďák," přál si Daněk.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud