Stanislav Hrabě
20. května 2009 • 15:17

Finanční krach už Slavii nehrozí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v létě 2007 postoupila Slavia poprvé v historii do Ligy mistrů, znalci poměrů potvrzovali, že miliony proudící z této luxusní soutěže ji zachránily před neodvratitelným krachem.



Finanční situace skutečně byla katastrofální, klub měl stamilionové dluhy, hráči a zaměstnanci nedostávali včas výplaty.

Nyní je situace jiná, mnohem radostnější. „Slavia je životaschopný klub a naše finanční politika je zárukou, že už se podobné věci opakovat nebudou,“ ujišťuje generální ředitel Petr Doležal.

Finanční tok 2008/2009
PŘÍJMY
přestupy................................. 200
sponzoři .................................. 40
vstupné ................................... 30
Pohár UEFA .............................. 30
STES, TV práva ......................... 20
suvenýry ................................... 4
celkem ...................................324

VÝDAJE
platy hráčů a realizační tým 120
vracení půjčky ENIC .................. 60
přestupy................................... 50
platy zaměstnanců .................... 25
provoz ..................................... 20
pronájem stadionu .................... 20
farma Hlučín .............................. 9
propagace ................................. 5
celkem ...................................309

Odhadované položky jsou v milionech korun


Jeho slova potvrzuje Stanislav Rýznar, licenční manažer ČMFS. „Od letošního roku zavádíme nový projekt posuzování klubu podle jeho bonity a zpracováváme podklady na soutěžní ročník 2009/2010,“ prozrazuje. „Musím Slavii v tomto ohledu pochválit, nachází se na české scéně v horních patrech,“ říká s uznáním.

Fotbalové kluby jsou posuzovány podle pěti základních kritérií stanovených UEFA: personální, finance, mládež, infrastruktura a právní. Ve všech obhájce titulu požadavky naplňuje.

„Velice pečlivě si hlídáme například nesplacené závazky po lhůtě splatnosti, které se neřeší,“ uvádí Rýznar. „Pokud je něco v nepořádku, klub licenci nedostane,“ staví přísnost na první místo.

V této funkci působí od dubna 2004, kdy UEFA začala toto řízení vyžadovat.
„Musím potvrdit, že se Slavia za tu dobu výrazně zlepšila,“ uznává mistra i na svém úseku.

Základní podmínkou je rozumné hospodaření. „Jdeme cestou vyrovnaného rozpočtu,“ hlásí Doležal, což znamená, že výdaje nepřevyšují příjmy a klub nežije na dluh.

Utáhnout v českých podmínkách fotbalový klub, kde nechodí na zápasy desetitisíce lidí a prodej suvenýrů je rovněž zanedbatelný, není jednoduché. Poslední úspěchy červenobílých se však i v těchto ukazatelích promítly kladně.

Ve Slavii se podle odhadů odborníků protočilo za ročník 2008/2009 okolo 300 milionů korun.

Nejvíc peněz leží v Lize mistrů, probojovat se do ní představuje pro českého zástupce vyřešení finanční otázky na celý rok. Pohár UEFA, od příštího roku Evropská liga, je už omezenějším zdrojem, ale rovněž ne zanedbatelným. Pokud se v kontinentálních soutěžích nezadaří, zvýrazňuje se nutnost prodeje nejlepších hráčů.

V probíhajícím ročníku se Slavii i na tomto poli podařilo sklidil šťavnatou úrodu. Za obnos okolo 120 milionů prodala do CSKA Moskva střelce Necida. Za 50 milionů byl prodán do německého Hamburku francouzský legionář Mickael Tavares, jenž přišel jako volný hráč v létě 2007 zadarmo. Šlo tedy o báječný obchodní tah.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud