17. srpna 2009 • 09:30

Defenziva Slavie? Nefunguje!

Autor: Robert Neumann, Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávisté dokráčeli v Českých Budějovicích ke druhé výhře v řadě. Víc než perfektně zahraný signál, z něhož zápas rozhodl Jaroslav Černý, a jednu šanci, ovšem nenabídli. Podepsala se na tom také nefungující defenzivní fáze.



Příležitostí ke vstřelení gólu měli výteční Jihočeši až příliš. Na výsledku se to nakonec neodrazilo, každopádně před čtvrtečním pohárovým duelem s ofenzivně naladěným Bělehradem je to pro mistra silné varování.

„Sami jsme si to komplikovali tím, že jsme nehráli dobře. Gól jsme sice nedostali, ale Budějovice se do nějakých šancí dostaly. Musíme to zlepšit, protože tohle by v Bělehradě určitě nestačilo,“ uvědomoval si po utkání záložník Ladislav Volešák.

Jaroslav ČernýFoto Jaroslav Legner SPORT


Z počínání červenobílé defenzivy byli překvapení samotní Jihočeši. Nečekali, že dostanou tolik volného prostoru. „Věděli jsme, že když budeme chodit do obránců tvrdě a důrazně, bude jim to dělat problémy. A taky se to potvrdilo. Ale nečekal jsem, že budou mít vzadu takové potíže,“ konstatoval útočník Dynama Zdeněk Ondrášek.

Obranná čtyřka Slavie opravdu neměla v sobotu svůj den, hrála nedůrazně, nebyla jistá. Nepomohlo jí však ani počínání zálohy, která se až na výjimky (šance Černého po rychlé akci ve druhém poločase), nedokázala vypořádat s nepříjemným presinkem domácích.

Buď míč ztratila nebo byli hráči tak důkladně přikryti, že obráncům nezbývalo nic jiného, než balon nakopnout nazdařbůh dopředu, kde ho sebrali stopeři. A na Pražany se valil další útok.

„Defenziva určitě nebyla stoprocentní. Ale byla to záležitost celého mančaftu,“ přitakal střelec vítězné branky Jaroslav Černý.

Potíže měli slávisté především v prvním poločase. Kouč Jarolím proto o přestávce zareagoval, ze hry stáhl pravého beka Mateje Krajčíka, na němž je stále patrný kondiční deficit. K „jezdci“, který za zápas poslal před branku pět šest gólových centrů, má stále daleko. V současné době není jeho aktivita ideální, fyzické manko musí postupně dohnat.
Krajčík v souboji s BenátemFoto Jaroslav Legner SPORT


Jen v Krajčíkovi ale chyba samozřejmě nebyla. Kde byla ta zásadní? „Chyběla kompaktnost do stran, kde vznikaly díry. Nepracovala dobře ani záloha, Budějovice se dostávaly k odraženým míčům, obrana na to nesprávně reagovala, nedostupovala hráče, její pohyb se mi nelíbil.

Defenzivní fáze Slavie mě celkově negativně překvapila,“ přidal svůj postřeh Miroslav Jirkal, uznávaný expert, známý z pozorovatelských misí pro české kluby i reprezentační mužstva.

Podle Josefa Němce, bývalého záložníka Sparty, který nyní spolukomentuje ligové zápasy pro Českou televizi, je vidět, že si mužstvo po letní obměně pořád ještě sedá. „Není možné, aby to při takovém počtu změn hned fungovalo. Po dlouhé době ale Slavia nastoupila dvakrát v řadě ve stejné sestavě, to je podle mě správná cesta.“

Na sehrání ale není prostor. Už ve čtvrtek čeká „sešívané“ úvodní duel 4. předkola Evropské ligy proti Crvené Zvezdě Bělehrad. Pokud se rapidně nezlepší v defenzivě, můžou mít problém. „Srbové jsou známi velkou kreativitou, umí dobře kombinovat, jsou ofenzivně naladěni. Takže počínání obranné fáze v Budějovicích je vzhledem k poháru mementem,“ uzavřel Jirkal.

Zda si Slavia vezme z jihu Čech ponaučení, dá odpověď čtvrteční večer.

Jaroslav Černý
Jaroslav Černý

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud