Hynek Preisler
25. srpna 2009 • 14:49

Jablonecký stoper Drsek: O titulu nemluvte!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud by se volil nejužitečnější hráč v prvních pěti ligových kolech, žhavým favoritem by byl jablonecký stoper Pavel Drsek. I díky jeho třem vítězným gólům (!) se Jablonec pohybuje na vrcholu ligy před Spartou či Slavií.



Cítíte se jako tahoun týmu?
„Ani bych neřekl. Na hřišti je jedenáct hráčů, na zápas jich je osmnáct, plus ti, co zůstali doma. Bez nich bych nic udělat nemohl. Máme dobře sestavený tým ze zkušených hráčů a těch nadějných, kteří se ještě musí učit."

Ale nebýt vašich gólů, má teď Jablonec o šest bodů méně.
„To je možné, ale zase mi někdo na standardky nahrává. Anebo když jdu dopředu, tak druhý hráč za mě zůstane bránit a ten je také hrozně důležitý."

Souhrn pátého kola »

Zkuste jedním slovem vystihnout náladu, jaká momentálně v týmu je.
„To slovo nevím. Jsme spokojení, ale jsme si vědomi i toho, že v některých zápasech jsme se dostali pod tlak soupeře a máme co zlepšovat. Nijak proto nejásáme a neskáčeme deset metrů nad zem."

Pohybujete se na špici ligy. Má Jablonec na to, aby ji vyhrál?
„Bavit se o tom můžeme, až budou dvě tři kola do konce. Liga bude hodně vyrovnaná, hodně týmů chce hrát o poháry a hodně celků chce hrát v popředí tabulky. V Německu jsem zažil, že po čtyřech kolech postupovala mužstva ze třetí ligy do druhé a nakonec ještě spadla. Ve fotbale se může okamžitě všechno změnit."

A co myslíte, má Jablonec na to, aby tam byl i tři kola před koncem?
„Teď je o tom předčasné mluvit. O tom, že by člověk mohl ligu vyhrát, by mohl opravdu uvažovat ty tři kola před koncem, ale teď bych to určitě nedával ani jako titulek. (směje se) Vím, že nás tam teď budete šoupat, ale je na to hrozně brzy."

Jablonec v Kladně nezastavila ani trapná chyba »

Vadí vám o tom mluvit?
„Nevadí, ale jsme si vědomi toho, že těžké zápasy teprve přijdou a můžou přijít zranění, vykartovat se hráči..."

Dobrá. Co byste odpověděl člověku, který by se ptal, jak je možné, že na špici před Spartou i Slavií je zrovna Jablonec?
„Že hodně záleží na začátku soutěže, ve kterém jsme se my chytili. A drží se nás i štěstí a my mu jdeme i naproti tím, že se snažíme hrát atraktivní útočný fotbal."

Pouze ve štěstí to asi nebude.

PROČ SE JABLONCI DAŘÍ
1. Kouč František Komňacký
Nezmínit ho v důvodech jabloneckého zázraku na prvním místě by znamenalo totéž jako při vysvětlování vzniku Československa v roce 1918 opomenout Tomáše Garrigua Masaryka.

2. Pavel Drsek
Lídr obrany, ale také střelec. V pěti zápasech nastřílel tři branky. Vítězné branky! S menší nadsázkou tak platí rovnice Drsek = polovina jabloneckých bodů.

3. Disciplína
Na tu si Komňacký potrpí. Důkaz? Jeho hráči pravidelně dostávají nejméně karet ze všech týmů.

4. Sebevědomí
Už v minulém ročníku, v němž skončili pátí, si zelenobílí dokázali, že se mohou měřit s těmi nejlepšími.

5. Relativně příznivý los
Jablonec ještě nezměřil síly s některým z favoritů ligy. Zatím narazil na oba nováčky a v loňském ročníku 14. Kladno, 10. České Budějovice a 9. Ostravu. Ty nejtěžší zápasy ho teprve čekají.
„Samozřejmě, že ne, ale hráči, kteří nastoupí, se snaží odvést maximum. A hlavně hrajeme jako tým. To je to nejdůležitější."

To je hlavní důvod?
„Myslím, že jo. V Jablonci si nikdo na nějakého extra hráče nehraje. Všichni vědí, čeho jsou schopni, že ne každý může hrát super fotbal. Jeden hráč je tam od toho, aby vybojoval míč, druhý od toho, aby nahrál, a třetí, aby zabránil gólu. A silní jsme v tom, že chceme vyhrát za každou cenu. Už se nám několikrát stalo, že jsme prohrávali, ale dokázali jsme zápas otočit."

Má jablonecký tým něco, co jste ve své kariéře ještě u jiného mančaftu nezažil?
„Na to je těžké odpovědět. Něco jsem přeci jen odkopal, ale je to asi v týmovém duchu, už se mi několikrát stalo, že hráči chodili do zápasu semknutí a chtěli ho vyhrát za každou cenu."

A neměli by to chtít fotbalisté pokaždé?
„Ono to ale pokaždé nejde, jde o takovou vnitřní sílu týmu. Momentálně jsme nahoře, ale kdoví, kde můžeme být za tři kola. Čekají nás těžcí soupeři. Přeci jen teoreticky a v uvozovkách jsme teď měli snazší protivníky. I když každý zápas byl těžký, teprve teď přijdou utkání, ve kterých se bude lámat chleba."

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud