7. října 2009 • 12:15

Slávistický "rok ďábla" aneb Od derby k derby

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA - Když se slávisté probouzeli do úterního rána, mohli uspořádat malou oslavu. Byl to na den přesně rok, co slavně zostudili v derby Spartu a zvítězili na jejím hřišti 4:1.



Jenže za těch 365 dní se hodně změnilo. Slavia už neděsí ligové soupeře, nevévodí české nejvyšší soutěži, spíš se zdá, že bezradně přešlapuje na místě.

Čtěte více:
Šéf Slavie: Jarolím je pro nás nejlepší »

Zatímco 6. října 2008 tým trenéra Karla Jarolíma vyplenil Letnou, o rok později ten samý soubor vstřebával zážitky z den starého derby. Stejnému protivníku Slavia tentokrát podlehla na vlastním stadionu 0:1.

Co se stalo s mužstvem, jemuž loni nikdo v lize nestačil? Zatímco v minulé sezoně získala Slavia z úvodních deseti kol 25 bodů, nyní jich ve stejném období vybojovala o devět méně. Mužstvu chybí přímočarost, dravost a dělá spoustu chyb v defenzivě.

Jarolím slaví se svými nadřízenými mistrovský titul. Jarolím slaví se svými nadřízenými mistrovský titul.Foto Jan Hrouda SPORT

Vraťme se však na začátek letošního roku. Tam se dají hledat první příčiny současného stavu. Slavii v zimní přestávce opustili důležití hráči Krajčík, Tavares a Necid. Jednalo se o zajímavé obchody a každý chápe, že klub hráče výhodně zpeněžil. Ale problém nastal ve chvíli, kdy Slavia pátrala po nástupcích těchto tří borců.

Čtěte více:
Pět důvodů, proč Slavia neodvolá Jarolíma »


Místo Tavarese si pořídila Trappa, Krajčíka hodlala nahradit Kaufmanem, nejlepšího střelce Necida měl zastoupit jeden z trojice Besta, Pekhart, Fořt. Jenže ani jeden z nových mužů se příliš neprosadil.

Kaufman si poranil koleno ještě před začátkem jara a dosud stále marodí. Trapp odehrál za Slavii v lize zatím pouze šest zápasů, Besta s Fořtem vydrželi v týmu jen půl roku a Pekhart asi opustí klub v zimě. O všechny ztratil Jarolím rychle zájem.

Největší rána pak teprve přišla v létě. Slavia se rozloučila s kapitánem Erichem Brabcem, jedním z lídrů mužstva. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale nikdy bych ho neudělal, kdybych měl pocit, že může Slavii ublížit," poznamenal Jarolím.

Své rozhodnutí vysvětloval tím, že se Brabec nehodí do koncepce týmu pro další sezonu. Pokud předešlé přehmaty v přestupech prakticky každý příznivec Slavie trenérovi odpustil, tenhle moment už červenobílá veřejnost přijala s pochybami.

Brabcův konec ve Slavii hlavně znamenal velký zásah pro mikroklima fotbalové kabiny. Zkušený stoper představoval prvek, který držel celý tým pohromadě. A jeho absence se mohla projevit v úvodu současné sezony, kdy tým zkolaboval v předkole Ligy mistrů s Tiraspolem. Přitom právě k téhle soutěži se Jarolím i vedení klubu upínalo.

Martin Vaniak se drbe na hlavě po ostudném druhém poločase Slavie proti Lille Martin Vaniak se drbe na hlavě po ostudném druhém poločase Slavie proti LilleFoto Michal Beránek (Sport)

Facka od moldavského týmu udeřila slávistickou tvář naplno. „Pro mě je to výzva, kdy jindy by člověk měl ukázat charakter!" burcoval sebe i tým trenér. Ale slova patrně nepadla na úrodnou půdu. Jarolímovy experimenty se sestavou a neustále obměňování kádru způsobilo současný letargický stav.

Zatímco loni měla Slavia na podzim nejlepší defenzivu, nyní dokázalo pět týmů inkasovat méně gólů. Navíc před rokem nashromáždila v úvodních deseti kolech dvakrát tolik přesných zásahů než stávajících 14.

„Konečnou odpovědnost za výkony Slavie nesu já, já jdu s kůží na trh," odpovídal Jarolím před sezonou na otázku, zda se po letní revoluci nebojí špatného podzimu. Ten skutečně nastal, ovšem kouče červenobílého celku se zatím nijak bytostně nedotkl.

„O odvolání trenéra rozhodně neuvažujeme," pronesl včera jednoznačně předseda představenstva Slavie Tomáš Rosen.

Jarolím má v klubu údajně smlouvu do roku 2014, což je na české poměry nebývale dlouhý kontrakt. Možná, že se vedení Slavie zatím zdráhá odvolat trenéra také s ohledem na to, že by mu muselo patrně vyplácet vysoké odstupné. Anebo Rosen a spol. skutečně věří tomu, že „Rok ďábla" končí a Jarolím vyvede tým zpět na vrchol.

 

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud